2015-02-09

Aftonbladet vs. Flashback


Aftonbladet har inlett en granskning av nätforumet Flashback, av vad som skrivs där och av dem som skriver. Eftersom Flashback fungerar som något av vårt samhälles säkerhetsventil finns det nästan hur mycket som helst som Aftonbladet kan gotta sig i.

Men jag tror inte att det handlar speciellt mycket om äkta upprördhet. Aftonbladet vill helt enkelt dra klick på snaskigheter och på att hänga ut folk.

Åter igen samarbetar en kvällstidning med den ökända Researchgruppen. Den är ett vänsterkollektiv med en affärsidé: Att avslöja identiteten på och att hänga ut människor vars åsikter man ogillar. Och man drar sig uppenbarligen inte för dataintrång och andra ljusskygga metoder.

Naturligtvis kan jag inte försvara allt som skrivs på Flashback. Men man får inte glömma att det ofta är där som de avvikande, obekväma och ifrågasättande rösterna får en chans att göra sig hörda. Flashback är en vagel i ögat för den svenska konsensuskulturen, den politiska korrektheten och åsiktsetablissemanget.

Man kan också fråga sig vad som kommer att hända om alla "säkerhetsventiler" i det svenska debattlandskapet täpps igen? Om det till slut inte finns några kanaler för människor att säga sin mening, leva ut sitt missnöje och vädra åsikter som inte släpps fram på annat håll? Erfarenheten säger att om man stänger säkerhetsventiler, då stiger trycket.

Det är ingen hemlighet att gammelmedia har ett blandat förhållande till Flashback. Å ena sidan är det dit journalister och redaktioner går för att tråla efter nyheter. Å andra sidan ogillar de att det finns ett nätforum som ofta är snabbare med nyheter, som berättar sådant som etablerade media tiger om och som drar till sig nyhetstörstande läsare som de stora mediehusen hellre skulle vilja ha hos sig.

Flashback är en fri röst i ett allt stelare och ängsligare Mediesverige. En röst som många helst skulle vilja tysta.

59 kommentarer:

 1. Nu blir inte Micke-trollet glad på dig!
  Gissar på idiot?
  Kanske nazist?
  Men annars en eloge för ett ställningstagande som inte är så ängsligt politiskt korrekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym äger Micke midmus!

   Radera
  2. Ett enda svar i sak? Börja med att kommentera Hax inlägg? Klarar du det?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Micke-trollet börjar få svårt att hålla sig innanför ramarna igen.Tourettes?

   Radera
 2. Man kan bara instämma i ovan.Emellanåt gör du det lite för enkelt för dig men ingen kan påstå att så är fallet här.Akta ryggen bara,Sverige är fullt av backstabbers!

  SvaraRadera
 3. Bra där! Jag redogjorde för, i en av mina uppskattade krönikor, varför anonymt debatterande behövs i ett fritt och dynamiskt samhälle, byggt på en teori av en dubbelprofessor i nationalekonomi/statsvetenskap och islamologi, Timor Kuran: http://computersweden.idg.se/2.2683/1.426178/priset-ar-hogt-nar-tidningarna-sjalva-bestammer-sina-kommentarsregler

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Micke-trollet börjar få svårt att hålla sig innanför ramarna igen.Tourettes?

   Radera
 4. Jag skulle vilja ange en annan stor fördel med Flashback. Det är ett forum där man ges en möjlighet att prova idéer. I vanliga livet kanske det är svårt att hitta någon som vill diskutera kontroversiella men relevanta frågor, på Flashback finns det alltid någon som är sugen på att hoppa på tåget.

  Dessutom är det ett forum där man lär sig tänka. Visst finns det ryggdunkande, men det finns också skarpa motdebattörer. Detta i sin helhet betyder att många som spenderar mycket tid på FB lär sig att se helheten på ett helt annat sätt än någon som bara läser dagstidningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Många som spenderar mycket tid på FB lär sig att se helheten på ett helt annat sätt än någon som bara läser dagstidningar."

   Där har du den riktiga anledningen till att vänstern, media och politikerna alltid har hatat Flashback.

   Radera
  2. "spenderar mycket tid på FB lär sig att se helheten på ett helt annat sätt än någon som bara läser dagstidningar"

   Oh ja. Inte för att jag spenderar mycket tid där, men Flashback och ett rejält knippe pålitliga bloggar tar jag till direkt då jag blir nyfiken eller misstänksam.

   Radera
 5. Vart är Sverige på väg?
  Är det inte FRA tillsammans med kompisarna i NSA och GCHQ så är det Aftonbladet/Expressen tillsammans med Aschberg och researchgruppen som bevakar att värdegrunden åtföljs slaviskt.
  Naturligtvis utan risk för någon inblandning från rättvisans långa arm.

  Gamla STASI-agenter torkar tårar ur ögonen och dräggel från slipsen.

  SvaraRadera
 6. Å andra sidan förstår jag inte varför man inte vill diskutera sig fram till en medelväg i den här frågan. Det är väl inte särskilt friskt med ett forum som leder till självmord och andra förskräckligheter? Jag minns att moderatorn i en av trådarna skrev rent ut att det var helt tillåtet med mobbning av deltagarna, så länge man inte avvek från det av moderatorn strängt kontrollerade trådämnet.
  Bedrövligt. Vad har det med yttrandefrihet att göra? Det är sjukt. Så varför kan inte Flashback få finnas kvar men med en helt annan friskare ledning? Vad är poängen med yttrandefrihet på ett mentalsjukhus, liksom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa vore om Alice Bah Kunkhe och Mona Sahlin fick ta över ansvaret helt för allt som tycks i Sveriges avlånga land.Varken Expressen eller Aftonbladet skulle ha något att invända i varje fall.Vad det gäller Researchgruppen är det mer osäkert men får dom betalt så ställer dom nog upp på den värdegrunden också?

   Radera
  2. Om du tänker på Marcus Jannes självmord; Jannes hade redan bestämt sig när han startade tråden på Flashback. En vecka tidigare hade han skrivit på sin Facebooksida att han skulle ta livet av sig. En "kompis" rekommenderade nätverkssladd, som han också använde sen. Hans mamma skrev att han behöver en kram. Dagen innan skriver han åter igen på Facebook, men ingen av hans "vänner" hjälper honom. Det är sen användarna på Flashback som försöker prata med honom, spårar honom och ringer polisen. Inte hans vänner. Inte hans familj. Fundera över den du.

   Radera
  3. Herregud! Jag frågade inte efter någon politisk ledning för Flashback, fattar du ändå. Vad har politiker med Flashback att göra? De flesta andra forum med alla möjliga politiska riktningar har sunda moderatorer som sätter normala gränser utan att någon klagar på att hans/hennes yttrandefrihet har kränkts.

   Radera
  4. Diskutera sig fram,sunda,normala .....
   Det är ju inte så att du kommer med några hårdfakta direkt.Mer känslobaserade uppstötningar från magtrakten?Och det är ju det som är problemet.Det finns alltid puritaner,goda per definition,som står beredda att sätta gränser för andra.

   Quis custodiet ipsos custodes? – "Vem vaktar väktaren?" som redan romarna undrade..

   Radera
  5. "Vem vaktar väktaren?" som redan romarna undrade..
   Och som du fortfarande inte har begripit.

   uppsötningar, magrakten, puritaner...
   Det är ju inte så att du kommer med några hårdfakta direkt.

   Behöver man mer fakta än att 90 procent av alla andra forum på Internet har moderatorer som lyckas sätta gränser?

   Radera
  6. Det är ju inte så att du ger några bevis för att ditt påstående om de 90 procenten är korrekt direkt?
   Jag misstänker att i Kina eller Nord-Korea (tex) är sunda moderatorer aktiva till ungefär 150% i bedömningen av vad som är normalt.
   Det är väl därför du har problem med förståelsen av romarna..

   Radera
  7. En vecka tidigare hade han skrivit på sin Facebooksida att han skulle ta livet av sig. En "kompis" rekommenderade nätverkssladd, som han också använde sen.
   --------------------
   Bra att ha kompisar ibland.

   Radera
  8. "Å andra sidan förstår jag inte varför man inte vill diskutera sig fram till en medelväg i den här frågan."

   Du tycker säkert att du är jättelistig. Men vi vet precis vad din "medelväg" går ut på.

   "Det är väl inte särskilt friskt med ett forum som leder till självmord och andra förskräckligheter?"

   "Fiffig" lögn ditt äckliga psyopskräk. Du och Aftonhoran vet mycket väl att det inte var så det gick till.

   Radera
  9. Detta-Om-Detta23 mars, 2015 09:11

   Hur många mord och självmord som _förhindrats_ tack vare Flashback är dock det relevanta i det här sammanhanget, om något. Att socialt marginaliserade människor har en utloppsventil för mörka känslor och tankar anser jag som i alla fall relativt humanistiskt lagd människa är positivt, men alla är vi olika. Vissa vill världen illa, vissa vill den väl.

   Radera
 7. Det är farligt om vi tillåter folk att ha överdrivna åsikter om allt möjligt som de inte behärskar.
  Åsikter ska kanaliseras igenom Aftonbladet och Expressen som redan står för ett tillräckligt stort åsiktsomfång.Det är bara högern som tror det är en åsiktskorridor!

  SvaraRadera
 8. Man kan notera att Aftonbladets vinkling är tämligen enahanda.

  De påstår aldrig att yttrandena är felaktiga eller överdrivna eller saknar underlag eller verklighetsbakgrund på något vis.

  Vinklingen är endast att "Så skriver man inte, det är inte snällt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagisfröken-syndromet som det kallas

   Radera
  2. Svar till 08:58

   Det är inga vinklingar! Det är full medvetna lögner som de har långa redaktionsmöten om. De köper säkert en och annan testpanelsundersökning för att se vilka formuleringar av lögnerna som har störst effekt mot svenska folket.

   Tänk efter. Tror du t.ex. att dom på Aftonbladet inte har läst Jannes självmordstråd, och att de inte har en aaaning om hur tråden egentligen såg ut? Och om du förstår att de självklart har läst tråden, hur de då kan formulera det som om alla på Flashback tvingade honom till självmord?

   Av det vi vet så kan det mycket väl ha varit Aftonhoran-användare som skrev de inlägg som uppmanade till det. Du tror inte att de skulle göra sådant? Haha, du drömmer.

   Radera
 9. Från Nyheter IDag:

  – IS-veteraner hängs inte ut, men vanliga privatpersoner som skrivit något på Flashback, det går minsann bra. Det är som ett krig nästan, journalistkräken och vänstereliten i Stockholm verkligen vill bedriva ideologiskt krig mot vanligt folk som ska tuktas och hunsas. Snart slår det tillbaka. Alla på det här forumet är inte så lugna och beskedliga av sig, skriver användaren El Capitano.

  http://nyheteridag.se/flashbackanvandare-rasar-mot-aftonbladet-granskar-folket-at-staten/

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en god puritan på alla sätt Micke!
   Det visar du dagligen.

   Radera
  2. Micke-trollet börjar få svårt att hålla sig innanför ramarna igen.Tourettes?

   Radera
 11. Man kan också fråga sig vad som kommer att hända om alla "säkerhetsventiler" i det svenska debattlandskapet täpps igen?
  --------------------------------------------------------------
  Har Aftonbladet krävt att Flashback ska stängas?

  SvaraRadera
 12. Moralpanik är ett ord som ofta används här. Vilken sorts moralpanik lider man av när man störs av att någon skriver om detta?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20270343.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym äger Micke-trollet!

   Radera
 13. Vad gör pysslar svensk IT-polis med egentligen? Hur kan den tungt kriminellt belastade Researchgruppen hota det öppna samhället utan rättsliga påföljder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Researchgruppen är på den goda sidan och gör skitjobbet åt dom som inte kan själva.Aschberg står för fiolerna och nödvändiga kontakter.Åsiktskorridoren och värdegrunden garanterar rättslig immunitet.
   Frågor på det?

   Radera
  2. Du menar att vi hycklar når vi hyllar försvarar samma sak om det görs av andra?

   Radera
  3. Aftonbladet skulle köpa data av Klas Lund om nassarna klarade av att göra dataintrång.
   Researchgruppen skulle sälja data till Klas Lund om nassarna kunde betala.

   Radera
  4. Ja det skulle Putin göra via Wikileaks också så frågan kvarstår.

   Radera
  5. Hyckleriet ligger väl i det aningslösa medlöperiet?

   Radera
  6. Hyckleriet ligger rimligen i applåerna i ena fallet och gråtandet i andra?

   Radera
  7. Je suis Charlie - om jag får sitta i någon program-soffa eller får min bild i Aftonbladet (fast dom inte tordes visa teckningarna)

   Radera
  8. Hyckleri är inte någon bristvara i Sverige

   Radera
 14. Researchgruppen och Aschberg hackade!
  https://swehack.org/viewtopic.php?f=18&t=538

  Vad finns då i Piscatus register?Står just DU med?
  https://pwnad.pw/

  SvaraRadera
 15. Kan meddela att hax@bahnhof.se finns med i databasen!
  Fy på dig Hax!
  Nu kommer du i Aftonbladet!

  SvaraRadera
 16. Ett polisiärt romregister är inte lagligt men ett privat-revolutionärt Hax-register är det även om man fått tag i det via dataintrång?
  Och sen finns det dom som tror på likhet inför lagen...

  SvaraRadera
 17. Svar
  1. Finns inte en chans att Anon skulle jobba med såna sopor som RG. Till och med haxx0rs har ju nån form av stolthet och beblandar sig inte med vad för kriminellt slödder somhelst.

   Radera
  2. Tycker Hax är skyldig en förklaring till hur det kommer sig att han finns i Piscatus register?
   Är han misstänkt för stalking eller är det rasistiska uttalanden på Flashback som är orsaken?
   Just det faktum att han så ihärdigt försvarar Hat-forumet Flashback gång på gång är ju ganska besvärande!

   Radera
  3. Och du kan inte vara annat än en diktatur-kramande SSU:are som precis som Aftonbladet smetar skit på andra för att framstå som god.
   Men vi vet vad ni går för !

   Radera
 18. Om personer i offentlig ställning, eller rentav med politiska uppdrag, vädrar sin rasism på olika nätfora, så är det verkligen av allmänt intresse. Sådan dubbelhet och förljugenhet ska avslöjas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med.Det tramsas för mycket med rasister och fascister i det här landet.Det är alldeles för lätt att komma undan och straffen är för mesiga.Dagsböter och en uppsägning är inte tillräckligt för att skrämma den här sortens avskum.Samhället måste visa var skåpet ska stå och sätta ner foten så det märks.

   Radera
 19. Jimmies man i parlamentet:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20265585.ab

  SvaraRadera
 20. Hax blir så tam bredvid en riktig hjälte som Alexander Bard.
  Han går all in.
  Inte konstigt att piratpartiet havererade.

  SvaraRadera
 21. Det sitter en plym i ditt arschle som du kanske ska ta loss?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.