2015-02-09

Dagens moralpanik: Utlandskonton

I dag har det varit viss uppståndelse i media, sedan ett antal kunduppgifter från banken HSBC i Schweiz har läckt ut. Bland annat rör det svenskar som har konton i banken.

Man kan lätt få ett intryck av att detta handlar om skatteflykt – vilket inte alls behöver vara fallet. Det är nämligen inte alls olagligt att ha pengar på konton i utlandet.

Vad som kan vara olagligt är om pengarna har tjänats in på ett sätt som medfört att man undgått inkomstbeskattning i Sverige eller något annat land. Men i de flesta fall är det långt ifrån självklart att så är fallet. Denna nyans känns det dock som att media missar.

Däremot pekar dagens mediepåställ om frågan på ett tråkigt men bekant synsätt: Att folks pengar egentligen inte skulle vara deras, utan statens.

3 kommentarer:

 1. Det säger ju en del att så många har börjat inkomma med självrättelser av sina deklarationer.

  Men i det större perspektivet så kan detta också tjäna som en utgångspunkt för en diskussion om hur kapital insamlas och huruvida det är rimligt att ett fåtal kan sitta på så enorma förmögenheter. Det är inte oproblematiskt. Inte för att det är fel med äganderätt, utan för att kanske inte är gynnsamt för samhället i stort med alltför stora kapitalansamlingar.

  Dessutom är det besynnerligt att man accepterat fri rörlighet för kapital till Schweiz, utan att koppla det till nån slags insyn, när sådan insyn tycks ha varit önskvärd.

  SvaraRadera
 2. "Att folks pengar egentligen inte skulle vara deras, utan statens"

  Ganska infantilt egentligen. Jag blir alltid lika förvånad när dagens "intellektuella" helt plötsligt låter som småungar så fort det kommer till stat och skatt. Att media är skit och förvränger det mesta är ingen nyhet i och för sig.

  Ja, folks pengar är faktiskt egentligen inte HELT OCH HÅLLET (varför glömde du själv ta med orden "helt och hållet" i din formulering? Ett fult massmedialt trick) är deras. Så länge staten själv är folkets (oavsett om den är dikatur eller demokrati). Nog måste du ha läst åtminstone grundläggande matematik och bör vara bekant med vad "ekvation" är för något.

  Sedan undrar jag varför du själv som ber om donation för din blogg, behöver försvara en minoritet av en minoritet av en minoritet av människor som har tillgång till sådana absurt ofantliga summor.

  Jag skänker hellre de summorna till sjukvården för ett litet barns chans till överlevnad än donerar dig som här propagerar för sådana oacceptabla (obs!) samhällsklyftor som ju är roten till hela eländet i världen. Jag behöver varken vara socialist eller kommunist för att inse det orimliga och inhumana i det här.

  Glöm aldrig att du är en miljonär jämfört med halva befolkningen. Var tacksam och ödmjuk. Det är ändå deras fattigdom som är din rikedom (ekonomisk ekvation).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns det bra att ha moralen på din sida? Då får du ju bestämma över andra.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.