2015-02-16

Sverigedemokraterna och jihadisterna behöver varandra


Så har då ytterligare ett terrordåd utförts i den militanta, selektivt fundamentalistiska islamismens namn. Det har mötts av många olika reaktioner, vissa kloka och begåvade – andra inte.

Främlingsfientliga krafter, som Sverigedemokraterna, är inte sena att kapitalisera på sådana här händelser. Efter att en självmordsbombare i Stockholm försökt ta människor med sig in i döden twittrade SD:s Alexandra Brunell ett glatt #äntligen. När döda och skadade fortfarande låg på gatorna efter bombdådet i Oslo drog många SD-företrädare den förhastade och felaktiga slutsatsen att det handlade om islamistisk terrorism. Bland andra Kenth Ekerot och Linus Bylund kom i byxan.

Militant, selektivt fundamentalistisk, islamistisk terrorism är naturligtvis ett problem. Den "individualiserade jihad" som nu har växt fram är skrämmande. Den skall kritiseras och bekämpas.

Samtidigt måste vi vara medvetna om terrorismens egen ondskefulla logik och taktik. Ur dess perspektiv är det önskvärt att vi överreagerar. På så sätt hoppas de att hederliga, fredliga muslimer skall känna sig oskyldigt utpekade och stigmatiserade – och därmed radikaliseras och drivas i armarna på våldsbejakande fanatiker.

Låt oss inte gå i den fällan. Låt inte SD förvandla oss till terrorismens nyttiga idioter. Låt inte rädslan tränga undan sans och förnuft.

22 kommentarer:

 1. Har det brunnit i proppskåpet helt nu?

  SvaraRadera
 2. I stora drag var terrorattacken mot WTC brutalt lyckad eftersom terroristerna med oerhört enkla medel lyckades få en av världens supermakter ge sig in i Irak. Maktvakumet som uppstod destabiliserade hela regionen vilket ledde fram till arabiska våren som nu resulterat i en starkare terrorrörelse än någonsin.

  Terroristerna vet att de omöjligt kan göra någon egentlig skada på vår militär eller civilsamhälle, men de kan lyckas provocera oss tillräckligt mycket för att reagera destruktivt mot oss själva.
  Ur deras perspektiv är det guld värt med högerextrema rörelser i väst eftersom den segregering de skapar underlättar rekrytering av islamistiska extremister här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Vad är det för drömvälrd du lever i Love M där det är de högerextrema som skapat segregationen?

   Det måste du väl själv inse är sakligt helt fel?, de högerextrema har i samtliga fall i europa röstats fram som ett svar på den segration, splittring och sociala bekymmer som växt fram i massinvandrings spår.
   Absolut inte orsakat den.

   I Sverige tex har inga som helst högerextrema partier haft något att säga till om under den tiden segregationen brett ut sig i våra städer. Den orsakas allena av sjuklöverns ansvarslösa allt för omfattande massinvandring.

   Radera
  3. Vad är det för drömvälrd du lever i Love M där det är de högerextrema som skapat segregationen?


   Dom skapade den förvisso inte men dom tog den till oanade höjder under 30 och 40 talet och naturligtvis får det återverkningar på hur den politiska majoriteten ser på nazisternas möjligheter att LÖSA skiten

   Radera
  4. @ MC - 16 februari, 2015 18:03

   "Vad är det för drömvälrd du lever i Love M där det är de högerextrema som skapat segregationen?

   De högerextrema har i samtliga fall i europa röstats fram som ett svar på den segration, splittring och sociala bekymmer som växt fram i massinvandrings spår. Absolut inte orsakat den."
   -----
   Självklart är det inte de högerextrema som har orsakat samhällets samtliga segregation. Något sådant påstods inte heller i texten du hänvisar till. Det som står är att de högerextrema grupper skapar [mer] segregation genom deras extrema förhållande mot alla som faller inom deras definition för "främling".

   Extrema islamisters våta dröm är ett inbördeskrig i Europa mellan mot som råkar falla in i de högerextremas hotbild. Ju större klyftan blir mellan "Svenskar" och "invandrare", desto enklare blir det som tidigare nämnt, för IS att rekrytera.

   Detta innebär såklart inte att vi ska dalta med islamistiska extremister. Tvärt om behöver polisen avsevärt större resurser för att hindra religiös så väl som vänster- eller högerextremism. Men att gå de populistiska högerextrema till mötes och döma 1.6 miljarder muslimer utefter vad ett fåtal gör, är en kontraproduktiv väg.

   Radera
  5. Röstar man 7klövern så är inbördeskrig oundvikligt. SD har varnat för detta i över 10 år. Att skylla på SD, FN etc som aldrig fått vara med o ta ett endaste politisk beslut, är endast billig och smaklös retorik ägnat att gömma sin egen skuld till dagens prekära läge.

   Förolämpa inte folks intelligens.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Dom är två olika aspekter av exakt samma sak. Det är en av orsakerna till att f ö r s t å e l s e n för Breviks motiv uttrycktes ända uppifrån partitoppen hela vägen ner till latrinen på Avpixlat.

  SvaraRadera
 5. Hax börjar låta som rapparen Dani M:

  http://ledarsidorna.se/2015/02/vad-gor-kulturministern-hela-dagarna/

  Skärpning Henrik! Du delar nästan skyttegrav med antisemitiska konspirationsteoretiker. Känns... svajigt. Minst sagt.

  SvaraRadera
 6. HAX!

  Tycker du verkligen att det offentliga Sverige har överreagerat på det islamitiska terrorhotet? Om så är fallet bör du nog lägga fram ett och annat exempel.

  Personligen anser jag att de ledande medlemarna av vårt medie-politiska komplex fortfarande sover en djup törnrosasömn. Inte ens de senaste månadernas händelser har lett till mer än den mest ytliga omvändelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ord: Inte det offentliga Sverige. Men de främlingsfientliga krafterna, som stigmatiserar alla muslimer urskiljningslöst.

   I handling: Ja. Man har låtit sig drivas in i ett antal åtgärder i "kriget mot terrorismen" som i bästa fall bara är meningslösa - i värsta fall kontraproduktiva och farliga. Till exempel urskiljningslös massövervakning.

   Radera
 7. Svårt att invända mot den beskrivningen. Samtidigt har hittills inte invandringskritikerna tillnärmelsevis kommit i närheten av de "guilt by association"-resonemang, som vänstern frossade i efter Breivikdådet.

  SvaraRadera
 8. Tycker du verkligen att det offentliga Sverige har överreagerat på det islamitiska terrorhotet?
  -----------------------------------------------------
  Jag kan inte se annat än att han liksom alltid förut inte ser massövervaknimg som en lösing (troligen sant) och att han inte delar syn med nazisterna och i SD om hur Sveriges politiska framtid ska se ut. Varken det ena eller det andra kan påstås vara kontroversiellt sett ur den poltiska majoritetens eller för den delen ur ett smalare liberalt/libertarianskt perspektiv.

  SvaraRadera
 9. vårt att invända mot den beskrivningen. Samtidigt har hittills inte invandringskritikerna tillnärmelsevis kommit i närheten av de "guilt by association"-resonemang, som vänstern frossade i efter Breivikdådet.
  ----------------------------------
  Förståelse för motivet uttrycktes ända upp i SD´s partiledning. Förståelse för både motiv och brott uttrycktes överallt på nätet av högerextremister.

  SvaraRadera
 10. IS i Libyen som skar halsen av 21 egyptiska kopter, gjorde det pga Sverigedemokraternas "islamofobi". Stoppa pressarna!

  SvaraRadera
 11. Jaså. Dom har deklarerat det? Eller har du konverterat en gång till?
  Vänsterextrem, högerextrem och nu Gudrun Schyman?

  Du kände att förståelsen för Breivik blev för mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anar jag ett trevande försök till ironi?

   Radera
 12. Herr HAX tycks ha snöat in på SD. Arnstad-baciller?

  SvaraRadera
 13. Sverigedemokrater dödar.


  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19566975.ab


  SvaraRadera
 14. Och så ser vi "kommentatorsfältets järnlag falla in", dvs det finns bara två utfall av blogginlägg om invandring, integration eller dess budgetering utan tråden kokas ner till två alternativa lägen: i) Folk som sympatiserar med restriktiv densamma dunkar rygg och kommer ingalunda fram till något nyskapande. Diskussionen förfaller inte sällan till glåpordsharanger mot oliktänkande. Utmärkande för folk i detta läge är att allt och alla som inte köper SD:s verklighetsbeskrivning till 300% är "PK".

  Eller;

  ii) Folk som sympatiserar med dagens migrationspolitik dunkar rygg och kommer ingalunda fram till något nyskapande. Diskussionen förfaller inte sällan till glåpordsharanger mot oliktänkande. Utmärkande för folk i detta läge är att allt och alla som inte köper expo:s, Sveriges Muslimska Råds eller Miljöpartiets verklighetsbeskrivning till 300% är nazister, rasister, fascister eller rent av cyklister.

  Ergo: Inget konstruktivt kommer att hända rörandes migrationen. Positionerna är för låsta, förfallet har gått för långt, för mycket prestige är nedlagd.
  MP:s strypgrepp på socialdemokratin å ena sidan och nyliberalernas armlås på borgligheten å den andra.

  Hypotes: Migrationspolicyn, som den är nu, kommer att köras in i kaklet. Utan att vara ekonom gissar jag på att det finns politiskt kapital och resurser (har hört från insatta att de tippar på att migrationsmaskineriet kostar ungefär som Storstockholms landsting, alltså drygt 140 miljarder/budgetperiod allt som allt om jag minns rätt, exklusive kommunala extrakostnader förstås...) att köra dagens policy i en/ en och en halv mandatperiod till. Sedan kommer en kombination av ett antal politiska förändringar tvinga det hela i kontrollerad konkurs (dvs någon form av omorganisation eller liknande som helt enkelt gör det betydligt mer obekvämt att vara asylsökande). Dessa kan vara att exempelvis SD når kritisk massa, och kan inte längre brottas bort från direkt inflytande. Det kan vara att muttret från leden i både S och M blir ett regelrätt uppror som tvingar fram uppgörelse av något slag. Det kan vara att S inte längre orkar hålla emot missnöjet i LO borgen (SD tror jag har 15% sympatier nu i de större förbunden) om detta, och tvingar från kursändring. Och så vidare. Jag tror alla, oavsett om vad man tycker om frågan, inser att detta inte kan fortsätta av rent politiska skäl: missnöjet jäser ute stugorna och det vet alla. Hitintills har partipiskan lyckats hålla folk i schack, men det är bara en tidsfråga innan för många säger ifrån.

  SvaraRadera
 15. Den tyska majoriteten kommer att göra SD´s politik verklig.


  Var har jag hört det förut?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.