2015-02-17

Världsnaturfonden dödar Västkusten

I dagens nyhetsflöde noterar jag att den svenska Västkusträkan kommer att vara fortsatt fortsatt rödlistad av Världsnaturfonden. [Länk»]

Detta trots att yrkesfiskarna håller sig inom de kvoter myndigheterna har tilldelat dem, trots att beståndet tycks vara stabilt och trots att nya fångstredskap inte drar med sig småräkor.

Det absurda är att räkfisket på Västkusten är en relativt småskalig verksamhet, som bedrivs av lokala småföretag. Det handlar alltså inte om gigantiska flytande fiskefabriker som suger in allt som simmar. Sådana finns, men inte bland västkustfiskarna. Så rödlistningen slår på ett märkligt sätt.

Resultatet blir att västkustfiskare lägger av, nu eller när det blir dags för generationsskifte. Och då kommer vi bara att ha de utländska flytande fiskfabrikerna – som kan orsaka skada, på riktigt – kvar.

Detta kommer långsamt att förvandla den svenska Västkustens fiskelägen från levande året-runt-samhällen till reservat för sommargäster.

3 kommentarer:

 1. Det är mer så på gång på landsbygden.
  Det är färre hobby brukare som vill ha sina djur betande ute.
  Mjölkgårdsdöden slår snart till med full kraft, håll koll i Maj.
  Så jag gissar att även sommargästerna snart tröttnar på att röja sly runt sina torp.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. WWF har ljugit förr, varför skulle de tala sanning nu?
  [Climate scorecards 2009]

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.