2015-03-20

Den svenska datalagringen i domstol inom kort


Inom kort kommer den svenska datalagringen upp i Kammarrätten. Det skall bli spännande att se om domstolen har mod och integritet nog att sätta stopp för den. Om inte, då lär frågan gå vidare till EU-domstolen (som ju redan upphävt EU:s datalagringsdirektiv med hänvisning till att det strider mot de mänskliga rättigheterna).

Fram till dess fortsätter lagringen av data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

Amelia Andersdotter beskriver processen närmare här: Datalagring i kammarrätten - snart kan det vara över, eller vara kvar »

Hon har också en föredömligt pedagogisk tidslinje, som visar hur frågan har valsat runt i olika domstolar i EU: Datalagringen och domstolarna »

När man tittar igenom tidslinjen skall man hålla i minnet att även den tyske justitieministern och ministerrådets jurister har dödförklarat datalagringen.

Nu tycker jag att vi skapar lite tryck i frågan, inför Kammarrättens beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.