2015-03-18

Nu väntar vi på besked om datalagringen. Kommer MP att svika igen?


Nu i mars är det sagt att regeringens särskilde utredare, Sten Heckscher, skall presentera sina åsikter om datalagringen. (Förra gången, innan valet, var bara ett första preliminärt utlåtande.)

Sossarna (precis som den förra regeringen) vill fortsätta lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

Detta trots att EU-domstolen upphävt det EU-direktiv datalagringen bygger på – på grund av att den strider mot de mänskliga rättigheterna (rätten till privatliv).

Sten Heckscher menade redan förra året att den svenska lagen är skriven så att den inte står i strid med EU-domstolens dom. Vilket inte alls är uppenbart. Speciellt då domstolen underkänner hela principen om att samla in data om människor som inte är misstänkta för brott, att urskiljningslöst samla in allt om alla.

I EU är det andra tongångar. Juristerna vid EU:s ministerråd har dödförklarat datalagringen. Tysklands justitieminister likaså. Och i flera EU-länder har datalagringen upphävts efter domstolsbeslut – senast i Nederländerna och Bulgarien.

I Sverige väntar vi nu på två saker...

1) Att Sten Heckscher skall lägga fram sitt slutliga utredningsresultat. Alla förväntar sig att han lever upp till sin roll som politisk torped och nöjer sig med att föreslå kosmetiska förändringar. (Det är dock viktigt för regeringen att det blir vissa, rätt obetydliga förändringar – så att det kan se ut som om man tar kritiken på allvar.)

2) Att regeringen berättar hur den vill hantera frågan.

Då skall det bli intressant att se var Miljöpartiet landar.

MP sitter i regeringen och är medansvarig för alla dess beslut. Än så länge har partiet duckat frågan om datalagring. Men nu måste de rimligen tycka något.

Nu är frågan om MP kommer att fortsätta vika ner sig. Kommer de att offra sina principer för makten? Är det viktigare för dem att sitta i regering än att försvara svenska folkets rätt till privatliv?

(Kom ihåg att MP för bara någon vecka sedan röstade mot att riva upp FRA-lagen och mot att utreda FRA:s samarbete med NSA. Så de har redan etablerat en roll som dörrmatta åt sossarna i övervakningsfrågorna.)

Min bästa gissning är att vi kommer att få se Miljöpartiet svika. Igen.

Men för den sakens skull är kampen mot datalagringen inte över. Då är det dags att dra igång en rättsprocess mot Sverige. En process ända upp till den EU-domstol som redan en gång har underkänt datalagringen.

2 kommentarer:

  1. MP har väl fått förklarat för sig att man kan övervaka folks klimatvanor och miljöpåverkan genom datalagringen, oklart hur. I vilket fall som helst så viker väl MP ner sig om något som har med miljö att göra ligger i andra vågskålen.

    SvaraRadera
  2. Har vi inte en del att lära av libertarianerna i Tenth Amendment Center, när det gäller hur man omintetgör övervakningsstaten?

    https://www.youtube.com/watch?v=kAHNaCQc14w&list=UUsgWR55UyAiFarZYl1u1l9Q

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.