2015-03-28

Sluta jiddra med tiden! Normaltid alltid!


Så var det dags igen. Natten till söndag skall armbandsur, spisklockor, datasystem, offentliga klockor och tv-mojänger ställas om igen.

Om man kommer ihåg hur man gör. I morgon kommer många att ge upp och vi får se irriterande blinkande digitalklockor lite varstans.

(I min sista lägenhet i Bryssel visade sig spis- och ugnsklockan vara ett mysterium för sig. Det tog en stund att räkna ut att man måste hålla en viss knapp intryckt en viss tid, medan man har ugnsluckan öppen – för att kunna ställa om klockan.)

Kan vi inte lägga ner det här tramset med sommartid?

Speciellt som Europa har en tidszon som sträcker sig från Polen till Spanien. (Vilket i verkligheten faktiskt motsvarar två tidszoner.) Säg att en stackars spanjor skall flyga med fakirplanet till Frankfurt. Redan i vanliga fall måste han gå upp vid 4-tiden på morgonen. Vilket i de egentliga tidszonerna motsvarar klockan tre på morgonen lokal tid. Minus en timmas sommartid. Så från och med i morgon måste han stiga upp klockan två på natten, "fysisk" tid. Det är inte mänskligt.

Själv är jag en nattmänniska, som får skärpa mig för att komma i säng i tid om jag vill vara i någorlunda synk med resten av samhället nästa morgon. Jag tycker genuint illa om det här med att ställa tillbaka klockan för sommartid.

Sedan finns det forskning som pekar på att många blir mer stressade, att antalet hjärtinfarkter ökar och att antalet olyckor ökar när man går över till sommartid. Är inte det onödigt?

Förr eller senare kommer detta fipplande med tiden att sluta med att någon gör fel, glömmer bort eller att det får någon dator att balla ur – på ett spektakulärt sätt. Flygtrafik, kärnkraftverk, järnvägar och bankdatorer är komplicerade system som de är utan att man håller på att flytta tiden hit och dit jämt och ständigt. Varför röra till saker och ting ytterligare?

Dessutom kostar hela den här operationen sammantaget stora pengar.

Den som vill stiga upp i svinottan kan väl göra det ändå – utan att rubba alla andra människors cirklar?

Jag kräver normaltid. Det vill säga "vintertid". Alltid.

23 kommentarer:

 1. Håller med dig helt.
  Denna idioti är påtvingad uppifrån mot folkens vilja.

  SvaraRadera
 2. Det dribblas ju med allt annat?
  Inte minst språket där orden fått en flytande betydelse som ändras utifrån den "gemensamma" värdegrunden.
  Som rasist.Eller varför inte diktatur?
  Så varför skulle det inte dribblas med tiden också?

  SvaraRadera
 3. Jag vill ha sommartid året om.

  SvaraRadera
 4. Huvudsaken är ju att man har samma tid året om. Må det sedan vara normal tid eller sommartid, det skiter jag i (den största tiden av året kör vi ju med sommartid). Huvudsaken är att man slipper pilla på klockan.

  Hatar tidsomställningar.

  SvaraRadera
 5. Sommartid på vintern och två timmar sommartid på sommaren! :-)

  SvaraRadera
 6. Stoppa tiden. Enda sättet att hindra sjupartiet att totalförstöra landet.

  SvaraRadera
 7. Det är bara nazister som vill att tiden ska stå stilla !

  SvaraRadera
 8. Åh ser att det nu går att trolla anonymt igen. Vilken lycka för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från att trolla under sitt eget namn...

   Radera
 9. Jag måste säga att jag är imponerad av att man redan nu klarar av att koppla bloggpostens ämne; TID med invandringspolitiken.

  -Förslag till experiment: HAX bloggar om..säg...vädret, den där kvisten på marken eller sitt skoskav, och se om det också blir invandrarnas fel i kommentatorfältet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, kreativt av anonym 06.52 att få dit diskussionen på ett tillslag.

   Radera
  2. Håller med, kreativt av anonym 06.52 att få dit diskussionen på ett tillslag.

   Radera
 10. Det finns inget som är normalt i vår tid inte ens tiden.

  SvaraRadera
 11. Tiden är en bluff som förslavat oss. Jag sprängde bojorna för ett par år sen, och har aldrig mått bättre. Visst skapar det vissa bekymmer, men, vill samhället vara en del av mig så får det helt enkelt anpassa sig.
  /Smen

  SvaraRadera
 12. Gösta Bohman moderat28 mars, 2015 23:09

  Förb-nnade invandringsfientliga anonymister. Att skriva anonymt här är ingen rättighet, utan ett privilegium. Om ni fortsätter trolla här kommer HAX att stänga ner kommentarfälten.

  Vill ni kritisera invandringspolitiken så gör det med sakliga argument där det är relevant. Den enda som vinner på att detta debattfält förstörs av bråk och trollerier är "Micke".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla vinner på om du och dina vänner slutar trolla. Även ni själva.

   Radera
 13. Vore det inte bättre att man justerade "mitt på dagen" (12:00) till efter halva vakna tiden för de flesta människor? Vuxna sover kanske till 8-9 i snitt och är sedan vakna ca 16 timmar. Då borde man arbeta 8 timmar efter att man varit vaken fyra timmar. Mitt på dagen blir ca 16:00 etc.

  SvaraRadera
 14. Det vore mer motiverat att ställa om klockan en timme åt andra hållet (eventuellt permanent) så att vi fick ljusare morgnar. Det är garanterat mycket bättre för folkhälsan om fler får sova tills mörkret försvinner.

  Jag har verkligen aldrig förstått det argument för sommartid som lyder att vi då får "längre ljusare kvällar" - det är ju på sommaren som kvällarna redan är längst/ljusast i vilket fall som helst!

  Längre ljusare kvällar på bekostnad av morgonljuset är inget annat än stöld av hälsobefrämjande mörkersömn! Det är helt obegripligt att det här klockomställningslarvet får fortsätta år efter år! Det är numera bara en ren maktdemonstration från politikerna - att de får känna och visa att de t.o.m bestämmer om medborgarnas tidsuppfattning.

  SvaraRadera
 15. Sluta jiddra med tiden! Sommartid alltid!

  (2015 är mänskligheten bättre betjänt av solljus kl. 16 än solljus kl. 04.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om normaltid ("vintertid") skulle betyda sol från 04, så skulle det även betyda sol inte till 16, utan till 20. Sol 04-16 skulle innebära en förskjutning av dagens mittpunkt två timmar från normaltid, åt andra hållet från sommartid.
   Det mest extrema förslaget bland kommentarerna här, som du inte valt att svara på, föreslår en timmes förskjutning åt det hållet, vilket skulle motsvara solljus från 05 till 17 med den aktuella soltiden.
   Normaltid ("vintertid") skulle istället betyda sol från 06 till 18. Låter väl rätt lagom?

   Radera
 16. Varför mobbas mina försök till kommentar av den här posten?
  Allt jag vill skriva är ju att alla som tycker så här ska GILLA NormalTid AllTid på Facebook!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att du är bög?..

   Radera
 17. alltid normaltid (för de som inte förstår VINTERTID)
  Vill man gå upp en timme tidigare så är det frivilligt,
  solen ska stå i zenit vid klockan tolv på dagen punkt slut m.v.h Matts

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.