2015-03-29

Samtidigt i det post-demokratiska samhället...

Jag är fascinerad av hur politiker försöker rationalisera och förklara bort att deras röstande i riksdagen inte stämmer överens med vad de rimligen kan antas tycka.

Det kan handla om små saker, som härom dagen när förmenta frihetspartier som M och C röstade mot att upphäva kravet på danstillstånd.

Det kan handla om att sälja sig för makt. Som Miljöpartiet – som röstar mot sin egen politik när det gäller energi, miljö och övervakningsfrågorna.

Men att sälja sin själ för att få sitta i regeringen är i vart fall ett svek som går att begripa. MP valde makten framför principerna och hedern.

Ett större mysterium är vad de borgerliga partierna håller på med.

Å ena sidan kritiserar Alliansen – med rätta – regeringen för dess skattehöjningar och ekonomiska politik. Samtidigt är man bundna av Decemberöverenskommelsen att rösta för denna ruttna politik i riksdagen. Utan att vinna något eller få något tillbaka.

(De borgerliga skall inte för ett ögonblick tro att S känner sig bundna av DÖ, om Alliansen vinner valet 2018.)

De enda som vinner på vårt rådande, märkliga politiska tillstånd är sossarna. I sak och i makt. Alla andra (utom SD) säljer ut sig Big Time.

Men det riktigt allvarliga är faktiskt inte sveken – utan att man kortsluter hela det demokratiska systemet.

Då skall man inte bli förvånad om missnöjda väljare går till det enda parti som inte är en del av detta sorgliga maktkluster. Tyvärr.

I en demokrati måste folk nämligen ha olika alternativ att välja mellan. Även om det så bara är mellan pest och kolera.

13 kommentarer:

 1. Demokrati är inte att högern styr hela tiden.

  Demokrati är inte att alla partier alltid är bundna till att organisera arbetet i riksdagen i höger och vänster, upp eller ner, hit eller dit.

  Demokrati är inte att riksdagens partier måste ge 13 procent av väljarna exakt det som står på deras önskelista.

  Demokrati är inte att en högeropposition måste knäcka en blandad minoritetsregering om den inte anser att den är mogen att göra det eller anser att det gynnar landet (vilket den uppenbarligen inte gör).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati är dock att en minoritetsregering får finna sig i att lägga förslag som kan accepteras och röstas igenom av en majoritet! Eller så får man lämna ifrån sig regeringsmakten!

   Radera
  2. Undrar vad det beror på att ni om och om hävdar att ni har majoritet?

   Demokrati är inte att 13 procent pragmatiska nazister har en självklar roll som del av högern.

   Radera
  3. Micke-trollet tjatar vidare om sin nazism i alla sammanhang.Precis som sin läromästare Arnstad ser han bara spikar eftersom han tror sig hålla i en hammare.
   Men någon snickare blir varken Micke-trollet, eller historikern Arnstad,någonsin.

   Radera
  4. Micke sist jag kollade så hade regeringen 37.9% och det är mindre än 50%, även med V medräknat så hamnar de på 43.6% och det är fortfarande mindre än 50%, dvs minoritetsregering.

   För att en minoritetsregering ska få igenom sina förslag så måste de lägga något som kan accepteras av de andra så att en majoritet röstar för.

   Det här förstår även lågstadieelever men tydligen inte du. Tilläggas bör att denna princip gäller universellt och har inget med sd eller något enskilt parti att göra!

   Radera
  5. Den som vet vad parlamentarisk demokrati är vet att det inte är ovanligt med minoritetsregeringar och att det står partierna helt fritt att isolera enskilda partier. Även över blockgränserna.

   Så skedde tidigare när vänsterpartiet ställdes utanför i dom frågor där den överigamajoriteten inte ansåg att partiet hade något at göra. T.ex gällde detta försvaret.

   Ingen i högern hade några problem med detta.

   Det är först när nazister behövs för att skapa högermajoritet i ALLA frågor som det grinas floder från högerkonservativa och förvirrade liberaler i marginalen om tillämpningen av detta.

   Radera
  6. Micke-trollet tjatar vidare
   -------------------------
   Du är en jävla idiot Amnexis.

   Radera
 2. Nej! Men DÖ betydde att alla frågor utom "migrationsfrågan" lades åt sidan. Allt som de borgerliga gått till val på bestämde man att det inte längre var viktigt, trots att man med SD:s stöd hade kunnat få igenom en hel del om än inte allt. Det hade naturligtvis kostat - och kostnaden hade legat på invandringskontot - men hur mycket får vi aldrig veta eftersom man aldrig brydde sig om att genomföra några ordentliga förhandlingar - vare sig med SD eller ens med S. Det är det som är det stora sveket.

  SvaraRadera
 3. Vi skall vara väldigt, väldigt glada att dessa de absolut finaste av människor står upp för demokrati och antirasism. Detta kräver tyvärr att man kortsluter riksdagen men är inte det ett litet, litet - närmast bagatellartat - offer för att kunna stå uppemot ondskan? Vi hör av både förre pansargeneralen och operasångerskan att den enda vägen framåt är den valda. Kampen går vidare!

  SvaraRadera
 4. Albert Einsteins definition av vansinne; "Dumhet är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat."

  Inte snart dags för klassiska liberaler att fundera över huruvida två vargar och ett lamm som röstar om vad de skall äta till lunch, verkligen är så önskvärt?

  http://www.mises.se/2013/01/22/vad-staten-inte-ar/

  SvaraRadera
 5. Dansk IS-insats kostar kvarts miljard
  Publicerad 30 mar 2015 12:09
  Danmark (TT-Ritzau) Danmarks deltagande i koalitionen mot extremistgruppen IS har så här långt kostat nästan en miljard danska kronor.
  http://www.expressen.se/kvallsposten/dansk-is-insats-kostar-kvarts-miljard/
  (Det är så våra eminenta journalisters bidrag ser ut)

  SvaraRadera
 6. Det där med 0:or är djävligt besvärligt för oss här på Söder.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.