2015-04-24

Vem förklarar vad som gäller i Sverige?


Med risk för att avslöja min okunnighet: Vem har ansvar för att lära de flyktingar som kommer till vårt land den svenska samhällskoden? Sker det över huvud taget?

Det är mycket som måste ordnas när en flykting kommer till Sverige. Det handlar bland annat om boende, ekonomiskt bistånd, kontakt med arbetsförmedling och att lära sig svenska.

Men är det någon som berättar för nya svenskar vad som gäller i Sverige?

Man kan nämligen inte förvänta sig att människor med andra referensramar skall integreras i det svenska samhället – om vi inte informerar dem om hur saker och ting fungerar här.

Det kan handla om sådant som att informera om våra fri- och rättigheter, vilka de är och varför de är viktiga. Att religion är en privatsak, som inte tillåts styra hur det ser ut i det offentliga rummet. Att individens frihet och rätt skall respekteras även inom familjen. Att konflikter skall lösas av ordningsmakt och rättsväsende, inte genom klanuppgörelser. Att människor förutsätts respektera varandras frihet, äganderätt och säkerhet.

Den liberala demokratins grunder, helt enkelt.

Förekommer sådan information över huvud taget? På vilket sätt överförs den i så fall? Vem har ansvaret för att så sker?

Det läggs miljoner på insatser mot våldsbejakande extremism. Det är så dags då, när den bara är ett symptom på att något viktigare saknas – att man inte har någon grund att bygga på.

Tyvärr kan man misstänka att det postmoderna, relativiserande och politiskt ängsliga Sverige varken har förmåga eller vilja att hantera en sådan uppgift.

51 kommentarer:

 1. Parallellt med SFI så borde det finnas en kurs som heter 'SFI' eller 'Samhällskunskap För Invandrare'?

  Annars tror ojag att sista meningen summerar problemet rätt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av denna "introduktion" ska ske inom SFI-undervisningen. Men kvaliteten i den undervisningen varierar som bekant kraftigt, och någon genomtänkt röd tråd i hur en person som sökt uppehållstillstånd i Sverige ska ges bäst möjliga chanser att förstå samhället han eller hon kommit till, finns mig veterligen inte.

   Radera
  2. Och för dem som inte använder/följer sina,från SFI:n,inhämtade nya kunskaper väntar ett liv i bidragsberoende tskf....

   Radera
  3. SFI är ett extremt innefektivt sätt att lära sig svenska. Stort fokus på grammatik och inget på kommunikation. Det finns också en stor skillnad på drivkrafter. Om du är flykting så lär du dig väldigt mycket långsammare än om du är anhöriginvandrare etc. Det kan finnas många skäl men ett som jag hört från personer som läser på SFI är att flyktingar får betalt för att gå på SFI medans andra invandrare inte får betalt. När de väl slutar på SFI får de inte samma bidrag, dvs de har ett incitament att inte lära sig.

   Radera
  4. SFI är i praktiken frivilligt, åtminstone för kvinnor från s.k hederskulturer. Det är hur lätt som helst för dem att få sjukintyg för något diffust som ryggvärk, huvudvärk eller ångestsymtom och sedan kan de stanna hemma med alla barnen medans mannen i familjen pluggar (i den mån han känner för det, men där handlar det om att skaffa sig manliga nätverk i det nya landet). Det räcker i praktiken att en person närvarar någorlunda regelbundet under den s.k utbildningen för att hela familjen skall få uppehållstillstånd.

   När hörde du senast talas om någon som nekades uppehållstillstånd därför att den inte hade lärt sig svenska på SFI? Det förekommer inte! Bevis? Om det HADE förekommit så hade de rödgröna skrikit sig blåa i ansiktet i gammelmedia om omväxlande både rasism inom kunskapsbedömningen och bristande resurser till utbildningen generellt.

   Men iofs, varför skulle de som anlitats av AF att utföra SFI vara mindre lycksökare än de som anlitades som jobbcoacher - du vet den där AF-varianten för vanliga arbetslösa svenskar som nyligen stoppades för att den blivit totalt genomkorrumperad.

   Radera
 2. Vaddå informera om vad som gäller i Sverige?
  Allas rätt till Sverige är lika stor.
  Att tvinga på flyktingar en liberal demokrati är verkligen att exkludera och kräva assimilering.Integration betyder ju att även tidigarekommande och redananlända svenskar ska anpassas till allt nytt.Frågan är dubbelriktad och en pågående process där vi utgår från allas ingångsvärden för att nå resultatet.
  Vad har du Henrik personligen gjort för att integrera dig?
  Det är en fråga du bör ställa dig varje dag.

  I dag känns du som lite mer än lovligt naiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är du som använder ord som tvinga och kräva. HAX har helt rätt

   Radera
  2. Oj vilket jättemärkligt resonemang. Jag håller inte alls med. Om någon kommer hit till Sverige skall den ta seden som finns här. Punkt.
   DE skall anpassa sig, inte vi.

   Radera
  3. "om vi inte informerar dem om hur saker och ting fungerar här."
   Om inte det handlar om att tvinga på de stackars flyktingarna vår liberala demokrati så vet jag inte.
   Det handlar ju om människor i nöd,som flyr för sina liv.
   De har inte bett om liberal demokrati.Därför kommer hemlandets kulturmönster naturligvis följa med hit som ett brev på posten.
   Som klanuppgörelser,hedersmord,muslimsk fundamentalism osv osv.Eller tänkte du dig att det var enbart liberala demokrater som flydde?

   Radera
  4. Kan man få det utrett hur man liberalt kan tala i termer av integration men egentligen menar man assimilering som SD förespråkar?
   Till och med lille Erik Ullenhag har ju gjort 180 grader och ändrat sig nu när han ingenting bestämmer och partiet hänger på skitsnöret?
   Eller sätt sånt bara på velighetskontot?

   Radera
 3. Kan det inte vara så att den politiska eliten och den humanitärstormaktsindustriellakomplexet inte all ser den liberala demokratin som önskvärd och ser förskjutningen/fragmenteringen av samhällskoden som önskvärd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, ibland verkar det som att det finns en "plan" med allt detta, men det faller på sin egen orimlighet. Problemet, för att delvis svara på HAX`s fråga, är att det är ingen som upplyser nyanlända om detta. För att göra det kärvs nämligen att någon faktiskt ställer krav på invandrare i den här frågan. Saken är dock den att man då får ordet "rasist" i ansiktet (vilket kan ruinera ens karriär) eller få en stämning från DO på sig (vilket kan bli mycket, mycket dyrt).

   Jag tror snarare att det är fråga om iskall partistrategi från socialdemokraternas sida, om man vill ha en "plan" eller "konspiration" angående detta; tanken är att buffa upp den flagnande arbetarrörelsen med nysvenskar, som ofta hamnar i långvarig beroendeställning till stat & kommun (ofta genom soc, men också aktivitetsbidrag, gräddfil till praktikplats och jobb, ursäktad från att bete sig som folk och dessutom ha förtur på att definiera "vem det är synd om" i debatten). Detta lyser igenom också i den senaste debatten om islamism; de kan leva jävel hur mycket de vill utan att få waffen-genus på sig exempelvis, dörför att de behövs i den blodtransfusion som socialdemokratin behöver; de skall ersätta på sikt den allt mer irrelevanta broderskapsrörelsen (kristna sossar, du vet) som alltjämt för en tynande tillvaro.

   Allt detta är helt enkelt en följd av att ge en klart definierad grupp politiskt "skydd" i utbyte mot politiskt stöd (S/V/MP åtnjuter nästan 70% i nämnda kretsar). Man kan inte komma och ställa krav på exempelvis individuell frihet, kvinnorätt, religionsfrihet eller tocket. Det är priset som den alltmer desperata populistvänstern är beredd att betala. Allt för makten. Det är därför feminism bara gäller vita män, men undantas nysvenskar. Det är därför nazister bara är farliga, men inte islamsiter. Det är därför det aldrig är de själva som behöver förändra sig, bara alla andra.

   Radera
 4. I Växjö ska åtminstone sex brandmän utbildas i att undervisa nybyggare i hur man inte tänder eld på sin omgivning:
  http://www.smp.se/vaxjo/ambassadorer-ska-forebygga-brander/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något man måste ha missat på SFI då?

   Radera
  2. Vi har haft skattefinansierad utbildning för nazister så att dom lär sig att inte slå ihjäl folk så det går på ett ut antar jag.

   Radera
  3. Du tänker på hemvändarna från IS som får jobb och bostad samt förmaningar via Monas telefonlinje om att vara snälla killar i fortsättningen?

   Radera
 5. Helt ärligt så känns det som om du sitter högt upp i ditt liberala elfenbenstorn och som kejsaren pekar upp eller ner med tummen.
  Och det utan att egentligen veta eller ens ha en aning.
  Tycker du att det verkar som om de med andra referensramar är informerade?
  Är det bilbränderna och skjutningarna som någon stackare skulle ha erhållit tillräcklig information om för att förstå att så gör vi helt enkelt inte i det liberala demokratiska Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte göra något är också ett val.

   Radera
  2. Du får A för existensialismen men Ö för substansen

   Radera
 6. Vad som gäller?

  Allt är av lika värde, även lika värden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel.
   Om man utvandrar till ett annat land så är det seden i det nya landet man tar. Allt är inte av lika värden...att så skulle vara fallet är en utopi.

   Radera
 7. Vem har ansvar för att lära de flyktingar som kommer till vårt land den svenska samhällskoden?

  Gammalt tillbaka skedde denna kunskapsöverföring på fabriksgolvet under monteringsjobb eller rastens samvaro med landshen som anlänt år tidigare.
  I dag har vi inga fabriksgolv då de flesta är nedlagda, ej heller några bostäder, uppenbarligen är något inte riktigt som det var under rekordåren innan proppen gick ur arbetsintensiva industrisverige .

  Att briefa/mata nyanlända i skolbänk, där går nog det mesta in genom ena och ut genom andra örat.
  Kunskapssamhället har tagit över och levererar hypotetiskt.

  Kanske den politisk satsningen att låta nyanlända bli
  trainees som sossarna framhärdar är propplösaren.

  Vad är trainee?

  Trainee är vanligtvis en nyutexaminerad student från universitet eller högskola, ofta inom områdena teknik och ekonomi. Traineeprogram erbjuds av företag och myndigheter och har formen av en anställning. Traineeprogrammet innehåller oftast både praktik och teori, d.v.s. en del utbildning, och syftar oftast till att traineen ska lära sig företagets verksamhet från grunden och bygga nätverk för att efter avslutad traineeperiod kunna bli en nyckelperson i företaget. Traineeprogrammen hålls ofta under mellan 12 till 24 månader. Under den tiden förväntas personen få avtalsenlig lön samt fast anställning efter programmets slut.[1]

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Landshen"... säger du henniska/henniskor också?

   Radera
 8. Denna länken hittade jag på socialkontoret. Den beskriver ganska mycket av detta.
  http://www.informationsverige.se/Svenska/Samhalle/Sidor/Boken-Om-Sverige-på-flera-språk.aspx

  SvaraRadera
 9. Innan Micke tar till orda tänkte jag förekomma igenom att påpeka att majoriteten av skribenter här är ute och snedcyklar.
  Man tar för givet att nyanlända ska anpassa sig till oss som redan bor här.Det är det ju inte alls fråga om.Det kallas assimilering och är något SD förespråkar.
  SD har som alla vet sina rötter i nazismen och är nyfascister.Därför ställer SD dom mot oss.Invandringen har tjänat Sverige väl som det heter och det vore direkt rasistiskt att tycka annat.Kanske innebär det i förlängningen att den liberala demokratin får maka på sig till förmån för mångfald och mångkultur?
  Det är i så fall ett pris den humanitära stormakten Sverige är fullt ut berett att betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gnäller du om?

   SD är liberaler.Det har jag lärt mig hos Egnell.
   Liberalism och fascism är samma sak. Vänstern har tyvärr rätt.

   Radera
  2. Bravo Micke!
   Ty Internationalen till alla lycka bär!

   Radera
  3. Står gärna till tjänst med en förklaring för dom som inte förstår.

   Jag är inte marxist och det finns ett glapp hos många liberaler och konservativa som gör det svårt att se skiljelinjen mellan höger och fascism. Detta anser också många i vänstern och dom har rätt.

   Radera
  4. Klart att Micke och många i vänstern anser det.
   Glappet mellan vänster,socialism och kommunism får vi prata om en annan dag..

   Radera
 10. En direkt tvungen läsning som kan förklara varför det inte informeras så mycket!

  ”Politikproffs i kulisserna styr utan demokratiskt mandat”

  http://www.dn.se/debatt/politikproffs-i-kulisserna-styr-utan-demokratiskt-mandat/

  SvaraRadera
 11. Men vad betyder då den hyllade mångkulturen om individen skall anpassas till den svenska kulturen? Enligt Vår Förre Store Ledare Borderlinefeldt så är ju inte den svenska kulturen särdeles svensk förutom barbariet så allting är väl egentligen redan på plats? De som kommer hit kommer utan belastning av en svensk ordning utan har istället helt naturligt de kvaliteter som Borderlinefeldt ansåg vara det som utgör svensk kultur.

  Eller har jag missat något?

  SvaraRadera
 12. Människor skall ha rätt att bo var de vill. (Så länge de inte inkräktar på privat egendom.)

  Människor har inte *rätt* att leva på andras bekostnad. Oavsett om det gäller invandrare eller svenskar.

  Vi bör i möjligaste mån ge människor som flyr från krig och förföljelse en fristad. Och vi kan *välja* att vara "goda" människor hjälpa dem med tak över huvudet och mat för dagen.

  Vill man bli "svensk" (permanent uppehållstillstånd) då måste man kunna försörja sig själv (och möjligen ha ett försäkringsskydd - det vill säga med dagens system betala sina sociala avgifter (som för de flesta i dag är osynliga eftersom de dras från lönen)).

  På ett privat plan får folk ha vad för kultur, religion och knepigheter för sig som helst - så länge de respekterar andras frihet och rättigheter. Och Sverige blir bara roligare med lite fler kulturella impulser.

  Vad gäller medborgarnas förhållande till staten gäller assimilering. Se exempel i bloggposten ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...till staten/samhället gäller...

   Radera
  2. Utveckla gärna det där om att bo var de vill!
   Varför skulle man inte få inkräkta på privat egendom tex?

   Och det där med att respektera andras frihet och rättigheter....det kan man ju tolka ganska så brett om man säger så.Exemplen i historien på det är många.

   Du gör det djävligt enkelt för dig emellanåt och det är rätt svårt att särskilja ditt "politiska program" från rena flosklerna.

   Radera
  3. "På ett privat plan får folk ha vad för kultur, religion och knepigheter för sig som helst - så länge de respekterar andras frihet och rättigheter."

   Det finns dock en särskild religion som ständigt gnuggas i ditt ansikte, den är inte alls privat utan något som vi alla skall förhålla oss till, vare sig vi bryr oss om religion eller inte.

   Är detta ett problem för HAX eller något vi skall tugga i oss?

   Radera

  4. Att dom tretton procent som har den lägsta utbildningbildningsgraden av väljarna inte klarar av att prata om något annat än "Islam" och ser etnisk rensning som lösning på allt från energi, jordbrukspolitik till arbetsmarknad är deras eget problem.

   Radera
  5. Micke du missar alla opinionsundersökningar ser jag.Den lägsta utbildningsgraden i Sverige sväller för varje dag som går och Pisa-barnen blir bara fler och fler.Det verkar som det handlar om outbildade sossar och moderater enligt forskarna.
   Kanske kan det kopplas till utbildningsminister Fridolin ?
   Eller,hemska tanke,till svetsaren Löfven och hans Margot?

   Radera
  6. "Det finns dock en särskild religion som ständigt gnuggas i ditt ansikte, den är inte alls privat utan något som vi alla skall förhålla oss till, vare sig vi bryr oss om religion eller inte."

   Det märkliga är är att dessa som ständigt gnuggar denna religion i våra ansikten är inte själva dess anhängare.

   Radera
  7. Micke du missar alla opinionsundersökningar ser jag
   ------------------------------
   När det gäller eftergymnasial utbildning så ligger ditt partis väljare och dess ledning sist av alla partier enligt SCB och det märks tydligt.

   Radera
  8. Brooke

   Nja, nog är det så att den muslim som begär att få bära slöja till svensk polisuniform eller att få använda särskilda kläder inom vården eller vill ha halalmat i fängelset eller könsskilda badhustider etc, etc har ambitionen att du snällt skall acceptera att bli gnuggad med islams viktiga föreställningar. Rätt upp i fejan.

   Islam är en invasiv religion vilket skiljer den från andra religioner. Du får aldrig vara ifred, du skall alltid tvingas förhålla dig till stollerierna.

   Tvi vale.

   Radera
  9. Men Micke lille det är ju det som är det "konstiga".SD fylls med obildade från andra partier som just sossar och moderater.Någonstans måste dom ju hållit till innan SD?Var dom sossar då?
   Eller bara moderater?
   SD är det andra största partiet inom LO,betyder det att LO-kollektivet är obildade arbetare alltså?
   SD växer bland invandrare,Saco och pensionärer.Det betyder att gamla,akademiker och invandrare är...???
   Du argumenterar som kulturarbetarna på Aftonbladet och en hemlis oss emellan är att man inte behöver vara SD:are för att se det.
   Man kan säga att det märks tydligt!

   Radera
  10. SD har det största andelen väljare och partiföreträdare av alla partier som inte har eftergymnasial utbildning och det märks.
   Dom är i förhållande till andra partier MER obildade.
   Och det märks.
   Det är bara obildade som kan hävda att demokrati är när 13 procent styr.

   Radera
  11. Det är bara antidemokrater som kan hävda att 13 procent av väljarkåren skall ignoreras.

   Radera
  12. Gissar att det betyder att LO kan ignoreras via lämpliga lagar också då?

   Radera
  13. De sju rättrådiga riksdagspartierna skulle kanske kunna "ta ansvar" och göra en "Majöverenskommelse" om att lagstifta om att man i vallokalen måste kunna förete bevis om minst 80-poängsexamen för att ens röst skall räknas. Det skulle sannolikt minska röstandet i vissa LO-kollektiv ganska radikalt, men det är väl något man får ta för att få till ett bildat och stabilt parlamentariskt läge.

   Radera
 13. Kan inte robotarna informera invandrarna nu när journalisterna blir arbetslösa och måste utbilda sig för att bli robotskötare eller konkurrera om instegsjobben?
  Google hjälper till med översättningen så att all information finns tillgänglig på hemspråket och lärarna på SFI frigörs i lärarbristens Sverige?
  Fridolins 100 dagar räckte ju inte riktigt så det behövs krafttag!

  SvaraRadera
 14. PerH verkar ganska rätt ute. Hur funkar det för nyfödda? Man lär sig av föräldrar, grannar, vänner etc. Det finns inte nån hemlig kurs nånstans.

  Och när man flyttar utomlands hittar man nån att fråga.

  Jag hävdar att det inte är någon större skillnad mellan de enkla vardagsakerna och den enkla vardagsetiken.

  Två tankar.

  1) Göra det till någon kurs åter lite totalitärt, som ett omskolningsläger typ. Eller i alla fall som ett utmärkt tillfälle för den som tar över kursinnehåller att driva någon form av propaganda.

  2) Hela asylprocessen är en form av kunskaps/kultur-överföring. Vill man bo här ska man fråga en byråkrat om lov. Fylla i papper. Sen vänta. Be om lov.

  /B

  SvaraRadera
 15. Normer? Svenska normer? I Sverige?

  Dödsknarknazist!!! Allaslikavärde öppenhet utmaningar!!!!

  SvaraRadera
 16. Det är KOMMUNERNA som sedan 1 december 2010 ansvarar för att ge alla nyanlända (som vill uppbära etableringsstöd) 'Samhällsorientering' om 60 timmar inom ramen för den omdiskuterade etableringsreformen som genomfördes av alliansregeringen. Förvånande att så få tycks känna till detta. Samhällsinformation inom ramen för SFI har nog av tradition förekommit ganska länge och på många platser i landet, men den har varierat till både innehåll och omfattning. Formellt avskaffades MÅLEN om samhällsorientering från kursplanen för SFI redan 2007 (som då alltså blev en renodlad språkutbildning). Så här kan det t.ex. se ut i Stockholm i nuläget: http://nyistockholm.se/.../centrum-for.../kursplan/

  SvaraRadera
 17. Ruskigt intressant är det att se liberaler,libertarianer,laestadianer, anarko-laestadianer and what not tala i termer som förr kallades normalisering av vänsterns kulturarbetare.
  Allas lika värde och integrationen får flytta på sig.Betyder det att när SD går mot 30% så kan man säga assimilering och invandringsstopp a la Ingvar Carlsson igen?
  Betyder det att partipiskor och åsiktskorridoren styrt liberaler,libertarianer,laestadianer, anarko-laestadianer and what not fram tills nu och att man nu slagit upp sina ljusblåa?

  SvaraRadera
 18. Trollhättan drar sitt strå till stacken:
  http://ttela.se/nyheter/vanersborg/1.3904545-nyanlanda-skolas-i-hur-man-bor

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.