2015-04-02

Diskussion med Lars Vilks i en belägrad skogHär är det samtal som Ung Pirat nyligen hade med konstnären Lars Vilks, Aftonbladets Åsa Lindeborg och Peter Sunde om yttrandefriheten – i en husbil, i en skog, under extrem polisbevakning.

En del intressanta saker blev sagda. Men det hela är ändå en smula förutsägbart. Det hade varit spännande att få höra Vilks gå lite mer på djupet när det gäller yttrandefrihetens principer. Och konstens och kulturens roll i sammanhanget. Sedan tycker jag att Lindeborg och Sunde relativiserar kring frågan på ett sätt som får mig att undra vad de egentligen tycker. (Även om jag begriper att de är med i diskussionen som opponenter.)

Själv undrar jag om Vilks rondellhund inte är fel- och övertolkad. Han skapade en bild av en genuint svensk företeelse (rondellhunden, som är totalt obegriplig för icke-svenskar) och gav den en oväntad kontext genom att lägga till ett "icke traditionellt svenskt" religiöst element. Jag tycker det är fyndigt, som konst betraktat. I så fall är tolkningen av bilden som ett hån mot islam kanske något som uppstår i betraktarens öga, snarare än konstnärens intention.

Soundcloud »

18 kommentarer:

 1. Rondellhundar är helt obegripligt för dom flesta svenskar (som mig) med inte bara för icke svenskar.

  SvaraRadera
 2. Förstår faktiskt inte att du undrar över vad Åsa Linderborg står i sammanhanget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag uttryckte väl på ett diplomatiskt sätt att hon lider av något slags kognitiv dissonans. Hon vill en sak men måste i princip säga en annan.

   Radera
 3. Vi har alltså en konstnär i Sverige som måste ha insatsstyrka och helikopter för att genomföra en intervju. Det pågår ingen islamisering av Sverige...

  SvaraRadera
 4. Jag försökte säga detta igår men fick inte men utgår från att nivån nu är satt för vad som får sägas.

  Lindeborg har också haft polisskydd efter att högerextremister i organiserade hatkampanjer utsatt henne och hennes familj för hot om våldtäkt mord kidnappning (även riktat mot barnen) samt sökt upp hennes bostad. Förutom detta post med bl.a avföring .

  Vilka det är som är tokiga i det här landet 'är en öppen fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågar du Sveriges Radio får Vilks skylla sig själv, har de sagt nåt liknande om Linderborg?

   Linderborg är ju dessutom en av de som ger Vilks o nazis luft under vingarna med sitt försvar av den oansvariga migrationspolitiken(roten till många problem och osämjan som sprider sig som en löpeld i landet), så det är konstigt att inte SVT/SR kommit fram till att hon också borde få frågan om hon inte ska skylla sig själv...

   Radera
  2. Åsa är sosse precis som våran Margot.
   Alltså kan de per definition inte skylla sig själva!

   Radera
  3. Dödshoten mot svenska journalister är sannolikt rent trams, det är någon förvirrad och frustrerad själ som skjuter iväg ett "dödshot".

   Journalisterna tar emot dessa dödshot med viss tillfredsställelse då de kan jaga upp sin egen viktighet som vilken Expo-anställd som helst, genom att begära skyddad identitet vilket är bland det finaste du kan ha som journalist.

   Koketteri kallas det.

   Radera
 5. Förstår att du måste ställa frågan Micke.
  Och ändå har du svårt att få det att gå ihop med den sociala ingenjörskonsten?

  SvaraRadera
 6. Tre "svar". Två är svammel och inget av dom är svar i sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, du ställde faktiskt inte någon särskild fråga. Förutom en "öppen fråga" om vem som är tokig i Sverige.

   Svar i sak - Det är vänstern som är lite knasiga, som tycker att Vilks får skylla sig själv, men gråter floder om Alexandra Pascalidou eller Åsa Linderborg får ett argt email..

   Nu ska vi se om jag får ett svar i sak tillbaka.

   Radera

 7. Vad ska man svara någon som säger att detta är ett argt mail?
  Ditt inlägg behöver inget svar. Det är kristallklart.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article15960057.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, hon fick visst arga sms o telefonsamtal också. Samt att hon själv drömmer bisarra drömmar om sin son. Men vadå? Enligt SVT/SR måste hon ju ändock skylla sig själv, om vi ska vara konsekventa med den analys som getts till Vilks situation... eller? Behandla Vilks och Lindeborg lika i frågan om ansvar, är det så svårt?

   Frustrationen hos de som går så långt att de teleterrar henne kanske skulle minska om det fanns en konsekvensneutralitet hos dessa opinionskommissarier som kallar sig "journalister" och ges utrymme i massmedia? Samtidigt som svenska bibliotek vägrar ta in Jan Sjunnessons bok Framtidsmannen, ens på särskild förfrågan...

   Radera
 8. Visst är det konstigt att jag kan säga att jag stöder Vilks rätt att uttrycka sig och att inte utsättas för våld medan du och din kollegor är helt oförmögna att säga samma sak.

  Det enda ni kan säga (liksom ni gjorde i fallet Breivik) är att ni "förstår frustrationen".  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stödjer Alexandra Pascalidous rätt att säga precis vad hon vill (Lars Vilks också), vad jag inte stödjer är massmedias inkonsekventa reaktioner på efterbörden av deras fria yttranden. Vad är det du inte fattar med det?

   Radera
 9. Sjunnesson?

  Han som blev blåst när "Lilla horan" Almkvist anställde honom som kuliss på den nazibladet Samtiden?

  http://www.dn.se/nyheter/politik/sparkade-sd-toppen-fick-nytt-jobb-i-hemlighet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så HAX, micketrollets offtopic-kommentar och försök till karaktärsmord på Sjunnesson gick an, men inte min fråga; om inte Micke uppskattade att JS avslöjade missförhållandena inom Samtiden?

   Sjunnesson är nu skribent på Avpixlat,.

   Radera
 10. micketrollets offtopic-kommentar
  ----------------------------------------------
  Det är du själv som tar in honom i sammanhanget. Inte jag.

  Sjunnesson är nu skribent på Avpixlat,.
  -------------------------------
  Ja det säger ju en del om man går från att vara kuliss åt Almkvist, blir utslängd , grinar öppet om det orättfärdiga i detta och sen låter sin anställas av Almkvists polare Ekroth.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.