2015-04-03

Ingen klar vinnare i brittiska valets enda stora tv-debatt


Med en dryg månad till det brittiska parlametsvalet ordnades på torsdagskvällen den enda tv-debatten med alla sju partiledarna – och den enda debatt där David Cameron (cons.) och Ed Miliband (lab.) möts öga mot öga.

De första opinionsmätningarna ger de två primiärministerkandidaterna ungefär samma resultat. Några undersökningar placerar UKIP:s Nigel Farage före dem. En undersökning satte till och med det skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon främst. Och liberaldemokraternas Nick Clegg gick möjligen bättre än väntat. Blandad kompott och ingen klar vinnare, med andra ord.

BBC körde dessutom en testpanel med 50 väljare som inte bestämt sig, som fick sätta betyg (1-5) på allt som sades under debatten. Detta redovisades live i ett ormdiagram som snirklade sig fram under hela debatten. (Se bilden ovan.) Det som fick ormen att slingra sig mest uppåt var sjukvård (NHS), där jag faktiskt tror att Farage fick sitt högsta betyg. Men NHS fick alla att gå igång och lova mycket.

Betygsormen är väl inte helt vetenskaplig och urvalet synnerligen begränsat. Men den bekräftar med sina brister ändå vad alla vet: Vanliga väljare blir gladare ju mer man lovar dem och ju mer pengar man är beredd att pytsa ut. Ekonomiskt ansvarstagande är däremot inte alls lika populärt...

Det stora frågetecknet just nu är Skottland. Det skotska självständighetspartiet går bra lokalt och plockar många väljare från Labour. Vilket kan slå hårt i ett system med enmansvalkretsar.

Det brittiska valet är än så länge ett öppet lopp. Det kan sluta med udda koalitioner om regionala partier går bra.

The Telegraph har för övrigt en samlingssida med de senaste opinionsmätningarna och det senaste spinnet efter debatten. »

1 kommentar:

  1. Jag lyssnade på radio, rätt underhållande debatt (även om det var lite svårt att höra vem som var vem ibland). Farage är en skicklig populist.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.