2015-04-26

Samtidigt, vid sidan av migrationsdebatten...

Trots att svenska media är helt mesmeriserade av migrationsdebatten – ägnar de endast förströdd uppmärksamhet åt betydelsefulla saker. Två händelser fångar min uppmärksamhet via omvägar...

Tyklands förbundskansler, Angela Merkel, har just testflugit en idé för att sprida ankommande flyktingar inom EU. Hennes förslag är att detta skall ske i proportion till de olika medlemsstaternas ekonomiska styrka och befolkningsmängd. [ IBT » | The Telegraph » ]

Det skulle i så fall innebära ett dramatiskt minskat antal ankommande flyktingar till Sverige. (Eftersom vi har jämförelsevis liten befolkning.) Det är märkligt att detta inte har slagits upp med mer än någon enstaka TT- och tv-notis. Nyheten ställer väldigt mycket av den pågående debatten på huvudet.

Och ute i de svenska kommunerna börjar den flyktingpolitik som brukar tillskrivas MP kringgås – av MP:s egna ledamöter. I Uppvidinge kommun säger de att de vill ha färre flyktingar i kommunen för att istället kunna satsa sina resurser på annat. Vilket i ett MP-perpektiv är en händelse av lite samma magnitud som Syndafallet. [ Läs deras eget pressmeddelande » ]

Oavsett vilken position man intar i migrationsdebatten är det värt att notera att media tenderar att missa många betydelsefulla nyheter.

12 kommentarer:

 1. En extremt socialistisk och antidemokratisk ide. Låt lokalbefolkningar själva bestämma vilka och hur många som får flytta till deras område? Jaha, just ja, du är ju socialist, inte libertarian. Glömde det. Ok, då fattar du nog inte det argumentet. Ledsen för att jag uttryckte mig obegripligt för dig.
  /martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rapporterade två nyheter utan att lägga någon som helst värdering i dem. Om du inte vill veta vad som händer kan du läsa en vanlig svensk tidning istället.

   Radera
 2. I t.ex Gävle har kommunen fått böta 5Mkr för att det tar för lång tid att fixa fram plats i åldringsvården, t.ex har kommunen byggt om ett stort ålderdomshem för istället ta emot ensamkommande flyktingar och för att garantera att det är lugnt så kommer det finnas tillräckligt med personalen dygnet runt.
  Så inte nog med att de ensamkommande får åldringarnas platser de får även bättre service.

  Själv föredrar jag att prioritera vår egen befolkning först och därefter om vi har resurser och kapacitet kvar att hjälpa så många andra som möjligt.

  SvaraRadera
 3. Angela Merkel propagerar med andra ord för SD-politik.
  Hon har även uttalat att det mångkulturella experimentet har misslyckas.
  /Jarne

  SvaraRadera
 4. Uppvidinge tar emot fjärde mest invandrare per capita i Sverige. Samtidigt är det den kommun med fjärde störst utflyttning.
  M o a kommer vi snart att ha kommuner aom ser ut som Rosengård, Rinkeby osv. Jag undrar hur mycket statsbidrag de kommunerna kommer att behöva ta emot.

  SvaraRadera
 5. Bra ide även om den stör SD sympatisörernas långsiktiga ide om ett ariskt europa.  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke-trollet tjatar vidare om sin nazism i alla sammanhang.Precis som sin läromästare Arnstad ser han bara spikar eftersom han tror sig hålla i en hammare.
   Men någon snickare blir varken Micke-trollet, eller historikern Arnstad,någonsin.

   Radera
 6. Håller med dig Hax, efter att ha jobbat med nyheter under decennier så är det jävligt konstigt att just denna inte lyfts fram mer än som notis, tycker faktiskt den förtjänar finnas i ett Löp då en hög Tysk politiker uttrycker detta, dessutom är det ju vad DÖ själva förordar, sprid ut belastningen över EU.

  SvaraRadera
 7. Jag hittade inte "mesmeriserade" i SAOL. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Språket utvecklas och SAOL snappar upp det efterhand det blir populärt. Tänk om man inte fick yttra ord som ännu inte finns i SAOL?

   Radera
 8. Journalisterna besitter en enögdhet som påminner en hel del om här i kommentatorsfälten ofta förekommande kommentatorers enögdhet.Ibland får jag för mig att släktskapet är uppenbart och sker genom karsbefruktning.

  SvaraRadera
 9. Och den moderata ledningen kommer inte undan DÖ efter att moderaterna i Östergötland tagit ton.Det kommer mera, det är i varje fall ett som är säkert!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.