2015-04-26

Efter politikens hat-seanserPolitik handlar om att tycka illa om andra människor och om att tillskansa sig makt för att kunna bestämma över dem.

Allianspartierna ogillar fattiga och misslyckade människor och de som ligger andra till last. Samtidigt håller den liberala och frihetliga ådran i svensk borgerlighet på att torka ut. Istället fokuserar man på en amper stränghet, som vissa väljare tycks uppskatta.

Sossarna och vänstern ogillar rika, lyckade människor som de menar suger ut folket. Avundsjuka, grupptänk och gruppegoism är kraftfulla politiska verktyg. Detta har varit ett vinnande koncept i över hundra år, så sossarna har inget behov av nya idéer.

Sverigedemokraterna ogillar utlänningar och främmande kulturer. De vill bevara Sverige svenskt och surfar på känslor som rädsla och hat. Detta toppas med en smula nostalgi kring ett folkhem som egentligen aldrig har funnits.

Miljöpartiet ogillar tillväxt, välstånd och utveckling. Och människor. Deras besvärjelse går ut på att locka fram skuldkänslor för att vi har det för bra. Sedan erbjuder de absolution om man röstar på dem. Så praktiskt.

Hat, konfrontation, fruktan, avund, skuld... Dagens politik handlar om mörka, negativa känslor. Och om flockbeteende.

Själv är jag inte oskyldig. Det finns så många dumheter att bli förbannad på.

Men frågan är om det inte borde finnas plats för en positiv och fridfull vision (till exempel om frihet) i svensk samhällsdebatt.

En politik som istället för att vara konfrontativ bygger på glädje och kärlek. En politik som människor inte drivs in i av negativa känslor, utan av entusiasm. En politik som istället för att gnälla och skälla visar på positiva exempel. En politik som inte gör anspråk på att vilja styra medborgarnas liv – utan istället ger människor möjlighet att göra saker på deras eget sätt. En leva och låta leva-politik.

Det är bara en idé. Och det behöver inte alls ske i form av ett politiskt parti. Politikerna kommer att känna sig tvingade att komma efter, på något sätt, så småningom. Partier är reaktiva organisationer. De behöver våra röster för att kunna legitimera sin existens.

Eller också får vi väl gå över till civil olydnad, på områden där den som utför sin fria handling inte skadar någon annan.

Frihet, glädje och kärlek.

15 kommentarer:

 1. Jag slås för övrigt av tanken att under Kristdemokratiska Ungdomsförbundets idé om att göra det olagligt att bilda opinion som undergräver regeringsformen – hade denna bloggpost möjligen varit olaglig.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte ens att det _kan_ ske i form av ett politiskt parti. Partiers syften är ju att frånta oss frihet (för att kunna portionera ut den i små bitar i form av vallöften) och reglera kärlek.

  SvaraRadera
 3. Återigen visar Henrik hur lite han förstår SDs väljare, särskilt de som tillkommit de senaste åren. Sluta rabbla Aftonblaskans "sanningar" om SD. Du framstår som Anders Lindeberg. Grymt osexigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte Sverigedemokraternas väljare, utan Sverigedemokraterna jag syftar på.

   Deras väljare har jag stor förståelse för, i den absurda situation som råder i vårt land. Även om jag själv inte skulle göra samma val.

   Radera
  2. Om du menar politikerna inom partierna och inte välljarna/supportrarna till respektive parti så framgår det väldigt dåligt av din post faktiskt.

   Själv har jag genom åren röstat på 3 av de 4 borgerliga partierna samt sd i senaste valet och jag känner inget hat mot någon eller någonting.

   Ha en bra dag

   Radera
  3. Kommunister och nazister har hat som fundament.

   Kommunisterna har "klasshat" och nazisterna har ersatt detta med hatande av "parasiterna" som bärande plan för sin politik.
   Inget av detta finns på samma sätt i dom övriga politiska lägren.

   Radera
 4. Det finns något religiöst över dig Henrik.Precis som frikyrkopastorn radar du upp ord som frihet,fri,lycklig,liberal etc osv dvs du beskriver ett paradis av mjölk och honung.Men närmare än så kommer du inte.Det handlar om tro på samma sätt som i frikyrkoförsamlingen.För medlemmarna i den lilla kyrkan förenar tron och hänrycker.Andra,de utanför, ser flosklerna för vad de är.
  Det är svårt att vara profet i sitt eget land som det heter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För guds skull, använd mellanslag efter interpunktion.

   Radera
  2. Det om något var religiöst!

   Radera
 5. Frihet glädje och kärlek: tänk så intressant det kunde bli om någon ville slå tre flugor i en smäll genom att göra ett sexköp till en offentlig politisk manifestation av civil olydnad?

  Något HBTQ-par som känner sig manade? Hax?

  SvaraRadera
 6. Gösta Bohman moderat26 april, 2015 20:53

  Helt rätt HAX. Tyvärr är min erfarenhet av renläriga libertarianer att de är hyperaggressiva och har en extremt konfrontationsartad retorik. Typ att alla skattetryck över noll procent är slaveri och att det bara är en mindre gradskillnad mellan att vilja ha ett skattetryck på 10 procent och att vara Stalin eller Pol Pot.

  SvaraRadera
 7. Invandrare Talar Klarspråk Om Invandringen:

  https://youtu.be/kaDL4FEZJTc

  Här är ett gäng invandrare som " ogillar utlänningar och främmande kulturer. De vill bevara Sverige svenskt och surfar på känslor som rädsla och hat. Detta toppas med en smula nostalgi kring ett folkhem som egentligen aldrig har funnits"...

  SvaraRadera
 8. Kan vi inte bara fatta varandras händer och sjunga we shall overcome tillsammans?

  SvaraRadera
 9. Dina pengar,mina pengar eller?
  Snart i en bank nära dig !

  http://cornucopia.cornubot.se/2015/04/schweiz-begransar-kontantuttag-for-att.html

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.