2015-05-25

Den svenska borgerligheten måste göra upp med arvet efter Reinfeldt


Vänstern är alltid sur och aggressiv. Dess företrädare vill tillrättavisa och ändra på andra människor. Hela det socialistiska projektet eldas med avundsjuka mot de människor som tar sig samman och skapar något i sina liv. Sin egen politiska oförmåga försöker vänstern skylla på andra.

Det tråkiga är att även borgerligheten tycks ha tappat sin mentala spänst.

Allianspartierna borde måla en framtid i ljusa färger som frihet, ansvar och respekt.

Men borgerligheten under Reinfeldt, den förlorade sin själ. Det ideologiska arvegodset skulle "vädras ut" för att citera förre statsministern. Han varnade för att ha visioner.

Istället fick vi en arbetslinje som – istället för att bli ett slag för arbetets värde, glädje och för de människor som jobbar och sliter – mest kändes småskuren, ogin och elak.

Och nu, efter valet, sitter borgarna där med en decemberuppgörelse som inte bara bakbinder dem i riksdagen – utan även hindrar till exempel Moderaternas nya ledare Anna Kinberg Batra från att ge några som helst konkreta svar på medias frågor.

Den svenska borgerligheten måste göra upp med arvet efter Reinfeldt. Den måste åter ställa sig på den enskilda människans sida mot staten. Den måste återinföra ordet "frihet" i samhällsdebatten. Den måste skapa en optimistisk och engagerande vision.

6 kommentarer:

 1. Det spelar ingen roll vad M gör, partiernas politik blir vad opinionsbildarna i media väljer att den skall bli. Hax har större påverkan på Ms politik än Ms partistyrelse. Partiernas åsikter är irrelevanta.

  SvaraRadera
 2. Reinfeldt har skadat borgerligheten och moderaterna mer än någon annan.Löfven kommer att skada S mer än Sahlin och Juholt tillsammans.
  Blocken står panikslagna och undrar uppgivet vad dom ska göra.
  Ingen har några svar att ge.Man försöker inte ens.

  Det är enkelt att sätta en tusing på SD som den store vinnaren i nästa val.Håller någon emot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialliberal26 maj, 2015 12:03

   "Det är enkelt att sätta en tusing på SD som den store vinnaren i nästa val.Håller någon emot?"

   -Nej, tråkigt nog.

   Radera
 3. Kanske kan man samtidigt passa på att göra sig av med begreppet och etiketten "borgerlighet" och kalla sig det liberala eller liberal-konservativa blocket. Ursprunget för begreppet hänger ju samman med ståndsriksdagen och näringsprivilegier m.m. Har aldrig känt mig som "borgerlig".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att de knappast är konservativa och absolut inte liberala.

   Radera
  2. Sant, jag tänkte mer vi som de hoppas ska välja dom.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.