2015-05-09

EU-reform eller Brexit?


De konservativa, Tories, har nu egen majoritet i det brittiska parlamentets underhus. Så vi kan vara rätt säkra på att det blir en folkomröstning om landets EU-medlemskap.

Men först – och detta är viktigt – kommer premiärminister Cameron att kräva att EU reformeras. Det kan handla om saker som att EU skall ha mindre makt, bli mindre byråkratiskt och mindre klåfingrigt. Vilket naturligtvis är en bra ansats. Frågan är om han dessutom kommer att kräva inskränkningar i den fria rörligheten inom EU, vilket i så fall känns mindre bra.

Först därefter – när EU genomfört (eller vägrat genomföra) reformer – kommer den brittiska folkomröstningen om medlemskap, 2017.

Att EU behöver reformeras är uppenbart. Samtidigt är det naturligtvis avgörande vad detta kommer att betyda i sak. Men i grunden är det bra att ett stort EU-land nu skapar ett tryck för reformer. Andra medlemsstater som Sverige, Finland, Holland, Estland och Tyskland bör ge britterna sitt stöd för att decentralisera EU:s makt. Och man skall komma ihåg att det även finns en tydlig inre opinion för EU-reformer i länder som Frankrike.

Signalerna till Bryssel är tydliga: Nu är det dags att decentralisera och demokratisera EU. Nu är det dags att göra EU smalare, men vassare.

Flattr this

17 kommentarer:

 1. Känner du dig som en god människa nu efter att ha stuckit in den nödvändiga brasklapp du vet att åsiktskorridoren förväntar sig?

  SvaraRadera
 2. De godas, Virtanens och Marçals, panik lyser igenom när Aftonbladet "analyserar" samtiden.
  Det blir så himla fel när verkligheten inte följer den av Aftonbladet ritade kartan.
  Och vad innebär allt det här för Stefan?

  https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article20764184.ab

  https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinemarcal/article20760066.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialliberal09 maj, 2015 16:14

   Jo, jag vet. SvD hade en intressant reflektion om det på ledarsidorna, där det torrt påpekades ordvalen i olika "oberoende" media i Sverige rörandes valresultatet...

   Radera
  2. SvD ärvde ju en del Aftonbladare och låter allt som oftast mer eller mindre som Aftonbladet light i sina försök att erbjuda ett Reinfeldtskt triangulerande.
   Med några få undantag kunde redaktionerna ersätta varandra i ett dagligt arbetsuppgiftsbyte efter lunch...

   Radera
 3. Lagom naivt att tro att någon vill hänga på och reformera EU till det "bättre". När dammet har lagt sig kommer vi ha mer byråkrati, mer & fler klåfingriga byråkrater och mer detaljstyrning samt mindre insyn.

  Det är hög tid att decentralisera och demokratisera EU, men det kommer aldrig hända med mindre än genom väpnad konflikt, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialliberal09 maj, 2015 16:12

   Väpnad kamp? Tar du inte i lite väl mycket nu?...
   -Det enda som behövs är ju att övertyga en majoritet i det aktuella landet för utträde. Mer än så är det inte.
   Vad tror du kommer att hända som kräver en väpnad konflikt?

   Radera
  2. Det var mycket nära nere i Grekland och där kokar det fortfarande.

   Vi får se vem och var det kommer skramlas med sabeln denna gång. Just nu pratas det högt om militära förbund i Europa, vi såg hur bra det gick 1914...

   Radera
  3. Socialliberal09 maj, 2015 17:42

   Mycket nära i Grekland?
   -Bråket handlar väl framförallt om att Tyskland & Co inte längre vill pynta Grekernas statliga springnotor, eller har jag missat något?

   Radera
  4. Man kan ju fundera en stund över vad politrukerna menar med irreversibelt...
   Men att man sms:ar att man inte vill vara med längre och säger tjarå i good standing betyder det i varje fall INTE!

   Radera
 4. EU kommer _aldrig_ bli smalt och vasst. Det är en orealistisk och smått utopisk föreställning.

  Finns det ö.h.t. något som tyder på att EU _vill_ bli smalt och vasst?

  SvaraRadera
 5. Man måste fråga sig till vems nytta vi har EU-bygget?
  Vilka är det som drar egennytta ur alla paragrafer,avtal,förhandlingar och dekret?

  Ett litet tips är att det inte är Svenne Bannan i varje fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialliberal09 maj, 2015 17:07

   Jag brukar själv säga så här jag får frågan om EU:s nytta; EU är framförallt byggt för de som äger någonting; det kan vara en fabrik, ett lager, ett stort bankonto eller varför inte en fordonsflotta. Då har du nytta av EU eftersom du då kan spela ut arbetstagare, underleverantörer och andra mot varandra. Gillar du inte omständigheterna är det bara att ta pick och pack, och flytta någonannastans inom unionen där det passar sig bättre; kanske lager i Polen, fabrik i Rumänien, lastbilar registrerade i Tjeckien men med Bulgariska chaufförer. Stålarna har du i valfri bank på brittiska kanalöarna. Huvudkontoret i Holland. Kvar i Sverige blir kanske en postbox. Toppen om du är företagare helt enkelt.

   Om du inte äger någonting så har EU uppriktigt sagt inte så överdrivet stor nytta för dig, förutom kanske resefriheten och möjligheten att köpa in prylar utomlands...

   -Men de riktiga vinsterna av EU får du enligt min mening bara om du är företagare eller liknande och kan maximalt utnyttja den enorma EU marknadens gigantiska skillnader i beskattning, arbetsrätt och lönenivåer.

   Allt detta är egentligen inte särskilt överraskande, med tanke på att EU från första början var planerat av tyska och franska industrikonglomerat. Det är klart att de riggar systemet till att i 8 fall av 10 gynna företagare...

   Radera
  2. Svenne Banan ska inte ha så mycket nytta av något nu för tiden.
   Svenne Banan ska betala skatt och stå till svars när vice statsministern är på dåligt humör.
   Svenne Banan ska ta skulden för att Sverige inte är en tillräckligt stor humanitär stormakt när utrikesministern stoppat foten i munnen.
   Svenne Banan ska ha skit av kulturministern eftersom det är det enda hen lyckas kommunicera.
   Kort sammanfattat Sverige skulle inte gå att regera utan Svenne Banan.

   Radera
 6. 'Den fria rörligheten', ett liberal-flummigt och totaldevalverat argument, ett verklighetsfrämmande fantasiscenario. Inse hur det har blivit, och lägg ned den fantasien. Delad av pajasfigurer som Bengt Westerberg, Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén, Trivs i det sällskapet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan fri rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital i EU är det kanske inte så mycket kvar av meningen med föreningen.

   Den inre marknaden och dess fria rörlighet är i princip det enda som är bra med EU.

   Radera
  2. Som alltid håller liberalerna sig till sina inövade floskler.
   Fri rörlighet är en sådan.
   Frihet en annan.
   Det går att stapla dem på hög eftersom en äkta liberal alltid konsekvent vägrar att redogöra för ordens innebörd men gärna svänger sig med dem.
   Naturligvis,eftersom orden är valda med omsorg men den faktiska innebörden inte riktigt är lika "god".

   Radera
 7. Utvecklar mina tankar i ämnet i SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/eu-reform-eller-brexit_4552358.svd

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.