2015-05-21

Regeringen Löfven skulle klara sig bättre utan Miljöpartiet


Riksdagen kör över regeringen gång på gång. Och statsminister Stefan Löfven (S) surar.

Men det finns en enkel lösning på många av hans problem: Kicka ut Miljöpartiet ur regeringen.

Så här...

Löfven regerar i kraft av att vara ledare för det största partiet i det största blocket i riksdagen. (SD räknas som bekant inte in i något av blocken.) Det finns något slags samsyn om att då skall man få regeringsmakten, även om man inte har egen majoritet i kammaren.

Men det finns inget som säger att alla partier i det största blocket måste vara med i regeringen. Vänsterpartiet är ju inte med. Så det finns inget som säger att Miljöpartiet måste vara det heller.

Förmodligen skulle de borgerliga partierna släppa fram en ren S-regering istället för en S+MP-regering.

Eftersom S och MP ändå är såpass oense om sort och smått skulle det förmodligen vara enklare och bekvämare för Löfven att slippa ha gröningarna i regeringen.

Och – trumvirvel – det skulle vara oerhört mycket lättare för en ren S-regering att förhandla i sakfrågor med Allianspartierna. (Eller, förutsättningslöst, med vilka riksdagspartier och kombinationer av partier som helst.)

I så fall skulle sossarna visserligen inte få allt de vill. Men det får de inte i dag heller. (Utom vad gäller budgeten, som omfattas av DÖk.) Och de skulle slippa den nuvarande situationen, som Löfven själv beskriver så här...
"Landet måste styras och landet måste utvecklas. Vi har en omvärld som ger oss jättestora möjligheter men som blir till stora problem om vi själva inte kan hantera vår egen politik."
Det mest rimliga är att regeringschefen är den som måste samtala, förhandla och försöka finna stöd för en politik som kan gå igenom riksdagen. (Istället för att gnälla på oppositionen för att den bedriver oppositionspolitik.)

Det skulle kanske varken bli speciellt mycket sosse- eller Alliansverkstad i en sådan situation. Men det är så det blir när inget av blocken har egen majoritet. Samtidigt skulle det kanske vara bra för Sverige med en politik som är mindre klåfingrig och mer fokuserad på att hålla landet på rätt köl.

Att riksdagen har mer makt än regeringen är för övrigt en bra sak. All makt skall, som bekant, utgå från folket. (Eller i förekommande fall från dess valda representanter.)

Läs även:
Regeringen får vika sig i hjärtefrågor »
Löfven har tröttnat på riksdagen »

4 kommentarer:

 1. Paniktillståndet fortsätter.Ingen vet längre vad som ska göras.
  Novus och Yougov är bara början.

  SvaraRadera
 2. Socialliberal21 maj, 2015 21:35

  Nope. -Vi hade klarat oss bättre utan både Löfvén och miljöpartiet, tycker jag.

  Detta "tjafset" för att citera vår käre statsminister, är bara lugnet före stormen. Missnöjet kokar ute i landet, dogmatikerna i SD blir fler och fler, och dessutom börjar det bli ostabilt i den rödgrönrösa konstellationen, då konservativa socialdemokrater börjar lessna på riktigt och extremister som F! blir allt mer verklighetsfrånvända och populisterna i V blir allt svårare att hålla på mattan.

  Mot detta står en kastrerad borglighet, där AKB måste lägga mer och mer energi på att hålla missnöjet med bla. DÖ under kontroll, ett ideologiskt urvattnat FP som sakteligen börjar inse vart vinden blåser, ett C som slåss för livet samt ett KD som nu satsat allt på en 28 åring som politiskt verkar förvarats djupfryst sedan femtiotalet, och sedan tinats upp lagom till partikongressen.

  Detta medans skolan störtdyker, förorter brinner, våldsam, radikal islamism sprider sig, gangsterkrigen eskalerar och fabriker och kapital försvinner ur landet.

  Jag vågar påstå att nästa val är sista chansen att rädda nuvarande system. Det spelar ingen roll vilket block egentligen, bara extremisterna i MP, F! och delar av V hålls borta från de större, systemformande besluten. Vänder inte utvecklingen genom politisk helomvändning så finns det förmodligen ingen återvändo; systemkollaps är då faktum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. så SD är alltså dogmatiska populister...

   Radera
 3. Känns som att Löfven har väldigt dålig koll på hur man jobbar politiskt, hur man bygger koalitionen och hur man baxar förslag genom riksdagen. Inte konstigt då han varit fackmänniska hela livet. Att förhandla fack/arbetsgivare (där parterna faktiskt har ett gemensamt mål - att arbetet ska fortsätta och pengar ska tjänas) är en helt annan sak än att driva politik i regering/riksdag.

  //Robert

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.