2015-06-08

Försvara Kulturen mot politisk korrekthet!


Jag försökte lyssna på SR Kulturnytt. Det slutade med att jag stängde av.

Dagens genomgående tema var som så ofta genusfrågor. Som könsbalansen bland artisterna på sommarens rockfestivaler. Och genusperspektivet i den klassiska teatern.

Visst, det kan finnas historiska skäl till att kvinnor kommit i skuggan. Men det får vi väl rätta till genom att ge kvinnor lika rätt till musikalisk skolning som män, om detta inte redan uppnåtts. Men att kräva något slags kvotering är bara dumt. Folk lyssnar till sådant de gillar. Vill kvinnor ha större publik – då får de väl se till att bli bättre, populärare och intressantare.

Visst, svensk scenkonst har under århundraden dominerats av män och verk skrivna av män. Det är förmodligen redan ett historiskt, passerat tillstånd. Men hur skall vi förhålla oss till det som finns, till vårt kulturarv? Skall vi gömma undan delar av den svenska scenkonsten för att den inte faller dagens feminister på läppen? Skall politisk korrekthet styra utbudet, snarare än efterfrågan på klassiska svenska kulturella verk? Som sagt, vill kvinnor ha större publik – då får de väl se till att bli bättre, populärare och intressantare.

Jag har inget emot varesig kvinnliga eller manliga kulturutövare. Vad som stör mig är att den fria kulturen och det svenska kulturarvet ställs under politiskt förmynderi. Det är att döda kulturen.

(För övrigt anser jag att staten inte skall lägga sig i kulturen över huvud taget. Resultatet blir alltid att politisk styrning förgiftar de fria konsterna.)

18 kommentarer:

 1. Politiker och andra våldsvarelser har varken rätt att bestämma vad för kultur som skall produceras. Eller vad som skall anses populärt. Eller ens rätt att bestämma vad som är kultur.
  /klas

  SvaraRadera
 2. Detta tänk sprider sig överallt. Går knappt att titta på SvT:s sportsändningar heller nu. Det är inslag på inslag om genus/invandring/integration/könsfördelning... *suck*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberalism är när hälften av väljarna slipper få den rådande könsordningen ifrågasatt och hälften av väljarna pröjsar för att män ska få se på män i kortbyxor på en gräsplan.
   Eller?

   Radera
  2. Jag har ingen aning om vad du vill ha sagt med det inlägget...?! :o

   Radera
 3. Vänsterorienterade personer har en fallenhet för UTFALLSRÄTTVISA medan vi mer konservativt och liberalt orienterade finner en MÖJLIGHETSRÄTTVISA vara det viktigaste.

  Utfallsrättvisan kommer alltid att behöva justeras eftersom även om varje individ fick 20 000 klingande mynt i handen var månad så skulle det efter något år visa sig att vissa supit upp pengarna och andra köpt ett fisknät, lärt sig fiska och säljer fisk med vinst. Eftersom de senare då får fler pengar så har det uppstått orättvisa enligt vänstern. Dags för justering igen för att åstadkomma rättvisa enligt vänstern.

  Vänsterfolk känner alltid andras pengar bränna i fickan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt liberaler att godtyckligt bestämma vad andra tycker.

   Radera
  2. Typiskt snyftvänster svar

   Radera
  3. Godtyckligt? Alltså en felaktig beskrivning av vänstermentaliteten?

   Radera
  4. Dessa eviga attacker som den här bloggen levererar får den att steg för steg börja likna någon av SD:s hatsajter.
   Man hade förväntat sig annat av dig Hax med din progressiva bakgrund som Piratpartist!

   Radera
  5. Attack? Vart då? Och vad är det för hat du ser? Varför är alla så institutionellt hyperkänsliga nuförtiden.

   Radera
  6. Buhuu, någon berättar sanningen om kränktkoftavänstern och genast börjar de böla, så typiskt och oväntat...

   Radera
  7. Liberalerna attackerar vänstern - haha den var rolig den !

   Radera
 4. Hax kolla in dessa två föreläsningar på ämnet
  https://vimeo.com/79332714
  Från freedomfest,Markus Andersson - varför är konsten så konstig.

  Samt den här mycket intressanta podcast intervju med konstnären Gavan Kearney.
  http://www.redicecreations.com/radio/2013/12/RIR-131206.php

  Man får se redice som en öppen mikrofon eftersom dom har många väsenskilda gäster.

  SvaraRadera
 5. "Vänsterorienterade personer har en fallenhet för UTFALLSRÄTTVISA medan vi mer konservativt och liberalt orienterade finner en MÖJLIGHETSRÄTTVISA vara det viktigaste."  Det spelar egentligen ingen roll då liberaler lider av samma sjukdom som vänstern i det att man strävar efter att deras övergripande religionstak ska täcka alla. Det finns därvidlag ingen skillnad alls

  SvaraRadera
 6. Men om det nu väcker irritation och är fel att beskriva vänstern som orienterade mot utfallsrättvisa istället för möjlighetsrättvisa, så kan väl någon vänsterperson lite närmare förklara hur det egentligen förhåller sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga dom hellre om dom tror att liberaler har en annan syn än dom själva i frågan om deras egen religion ska utgöra grunden som allt annat vilar på i paradiset.

   det är den enda intressanta frågan man kan ställa om man vill avgöra hur politiker och politiskt troende ser på frihet. Absolut eller relativ,

   Radera
 7. Och nu sitter det några tomtar och drömmer ihop skillnader mellan liberaler och vänstern....

  SvaraRadera
 8. Idéer kommer uppifrån och sipprar ner i samhället, men de påverkar alla samhällsskick. 80% av befolkningen tänker inte självständigt i de här frågorna utan accepterar den ideologi som råder i varje samhälle utan förbehåll. Så har det alltid varit. En liten klick intellektuella som lyckas infilitrera samhällsinstitutionerna kan därför förändra samhället i grunden. Det var detta som Gramsci och Frankfurt-tänkarna förstod.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.