2015-06-02

Sossarna: På stället marsch


Socialdemokraterna har haft partikongress – "Framtidskongressen". Man kom fram till att satsa delar av våra pensionspengar på en järnväg som aldrig kan bli lönsam. Dessutom stärkte LO sin makt över partiet. Sedan sjöng man Internationalen och åkte hem.

Någon förnyelse kunde inte skymtas. Inte denna gång heller.

Man kan tycka att de urusla opinionssiffrorna borde få sossarna att vilja tänka nytt. Eller S-väljarnas demografi (få unga väljare, medan de gamla dör av). Eller den allmänna bilden av att det inte går speciellt bra för regeringen.

Socialdemokraterna har alla skäl att tänka nytt och förnyas. Men det sker inte.

De får väl inte för LO, kan man anta. Som intresseparti nära lierat med ett särintresse är balansen känslig. Mycket av den politik som känns allt mer otidsenlig är beställningsjobb från facket. Mot det fungerar inga sakliga argument, logik eller en förändrad verklighet.

Det är också möjligt att sossarna inte har förmåga att tänka i nya banor. Helt enkelt eftersom de inte vet vad de vill, vart de vill och vilka (mer än LO) de är till för.

Detta är dåligt, för Sverige. Det gör vårt land till offer för omständigheterna, utelämnar oss till ödets nycker och yttre krafter.

Det enda som räddar Socialdemokraterna är att oppositionen också är vilsen – och satt den för tillfället har abdikerat från sin roll som opposition, genom Decemberöverenskommelsen.

6 kommentarer:

 1. Det är väl övertydligt att S bara ville ha makten för att de kunde den här gången.Bortsett Aftonbladet är de flesta mycket missnöjda med vad Löfvens gäng presterar.Och då menar jag inte att man är särskilt nöjda på Aftonbladet heller.Det är för lite vänster enligt ledarredaktionen till skillnad från alla brutna löften som retar upp alla andra.Men, och här kommer det fina i kråksången, så länge AKB inte törs lämna Reinfeldts fotspår går det.
  I varje fall tills SD seglar om framtidspartiet vars segel slokar som 1:a maj-tågens plakat numera.Fast då är det ju så dags.

  SvaraRadera
 2. Det är väl inte utan anledning SD identifierar sig själva som ”socialdemokratin för 60 år sedan” och att Jimmie Åkesson så ofta citerar och hänvisar till Per Albin Hansson?

  Det var ju han, som med inspiration från socialdemokratin i Danmark och Thorvald Stauning, reformerade socialdemokraterna från ett internationellt klassparti till ett statsnationalistiskt folkparti och kapade den nationalkonservativa idén folkhemmet och folkgemenskapsideologin.

  Om S återvände till sina gamla rötter och blev skeptiska gentemot EU och invandring, är inte SD då rökta som en gotländsk fårfiol?

  SvaraRadera
 3. Socialliberal02 juni, 2015 21:36

  Det är klart att LO/S kartellen inte vill förändras; alla utfall leder ju till mindre makt för desamma; framtiden, vare sig man vill eller inte, kommer att vara mer privatiserad, decentraliserad och individualiserad. Inget av dessa går att sälja till varken de konservativa i LO-kollektivet eller för all del de rödgrönrosa stödhjulen, som blir allt mer verklighetsfrånvända.

  Fast det är klart...
  Sedan kan man ju också vända på steken och ställa samma fråga i motsatt läge; säg att vinden blåste åt mer reglering, monopolitisk facklig/socialdemokratisk maktsfär och industrisubventioner så hade ju inte HAX eller någon annan högerut velat se verkligheten heller. Politiker ser ju bara sådant som gynnar eller passar in i dess respektive världsbilder. Allt annat förnekar man, ilsket påpekar dess påstådda falskhet eller bara sonika struntar i det. Alla har ju sina hookups: S hatar förändring (från 50-60 talets samhällsordning), M hatar facket, MP hatar industrisamhället, KD hatar bögar, SD hatar invandrare och F! hatar män...

  SvaraRadera
 4. "Politiker ser ju bara sådant som gynnar eller passar in i dess respektive världsbilder"

  Så vad hatar en socialliberal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialliberal03 juni, 2015 16:58

   Jag bara väntade på den :)...

   -Nu kan jag naturligtvis inte tala för alla socialliberaler, men personligen skulle jag säga att en socialliberal hatar överdrifter i allmänhet, politiska sådana i synnerhet.

   Radera
 5. "Eller S-väljarnas demografi (få unga väljare, medan de gamla dör av)."

  Sisådär 100 000 nya S-väljare importeras ju årligen i folkutbytesprogrammet, och uppåt tre fjärdedelar av dessa tycker att allmänna val inte är tillräckligt haram för att avstå att rösta på dem som lovar störst bidrag, så det ordnar sig nog.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.