2015-06-02

Tyst diplomati

I dag har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 5.000 dagar, i Eritrea. Det är 13 år, på det 14:de.

Svenska UD säger sig ägna sig åt "tyst diplomati". Det verkar inte gå så bra. Vi vet inte ens om Isaak lever. Till SR Ekot säger stödkommitténs ordförande Leif Öbrink...
"Vet och vet men det är ju så att när svenska företrädare för landet träffar företrädare för Eritreas regim säger ju de till svenskarna att han lever och då är det det vi går på och då utgår vi ifrån det och jobbar därefter"
Leif Öbrink säger att de egentligen inte vet någonting om Dawit Isaaks öde. Senast någon utifrån hade kontakt med honom var i november för tio år sedan, då han var fri i två dygn. Sedan har fängelsevakter som rymt sagt han sitter i det ena eller andra fängelset och att han har flyttats.
Och den tysta diplomatin fortsätter.

Jag kan förstå att det ibland kanske är bättre med tyst diplomati än konfrontation. Men det verkar ju inte riktigt fungera i detta fall...

SR » | DM »

7 kommentarer:

 1. Som politiker är det jättepraktiskt med "tyst diplomati" - då behöver man aldrig bevisa att man faktiskt gör något.

  SvaraRadera
 2. Är diplomatin tillräckligt tyst slipper diktatorn att höra den.

  Eritra är stormottagare av europeiskt bistånd och tillåts bedriva beskyddarverksamhet i Sverige.Vi kan också utgå från att Afwerki gömmer pengar i europeiska banker. Alla tyranner gör det. Diplomati har emellertid många facetter. Eritrea har en stark armé, Iran bakom ryggen och har ett olyckligt inflytande över utvecklingen i regionen, speciellt Somalia och Ogaden. Jag gissar att Isaak får sitta där han sitter tills dess vi är beredda att skrota Afwerki och köpa en ny tyrann. Sådant går allt för ofta fruktansvärt fel.

  Detta kan tjäna som eb påminnelse om att dubbelt medborgarskap inte är att rekommendera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige borde i ett tidigt skede verkat för att stoppa allt bistånd till Eritrea från EU. Då hade man haft en bättre förhandlingsposition för den "tysta diplomatin".

   Nu är det nog tyvärr försent för några åtgärder.

   Radera
  2. EU håller nog Isaak som mindre viktig att tala om än ONLF, al Shabab, Afar och Yemen. Han är mångsidigt besvärlig, Afwerki, och håller alltid grytan så sjudande som han vågar för tillfället.

   I en balansakt värdig en Sfinx lyckas Afwerki ha både Irans och Israels stöd samtidigt och båda ha personal i hans land. Tror vi att någon skickad av lilla Benita kan uppbåda samma handlag.


   Radera
 3. I detta fallet så handlar "tyst diplomati" faktiskt om tyst diplomati. Sverige och UD har inte lyft ett finger då de vet att det är lönlöst, Eritrea gjorde nämligen klart att de inte erkänner Dawits Svenska medborgarskap redan från början.

  Jag kan ha viss sympati för Dawits situation men det var hans egna agerande som försatte honom i denna högst prekära situation, det borde han ha känt till...

  SvaraRadera
 4. Isaak trodde att hans svenska medborgarskap skulle skydda honom när han tog ut svängarna mot regimen och det kanske det hade gjort om han inte envisats med att behålla sitt eritrianska.

  Inte så listigt.

  SvaraRadera
 5. Oh nej, nu ska HAX ocksa sålla sig till journalist får skocken som ojjar sig över Dawit Isaak.
  Det sitter antagligen 50 miljoner oskyldiga afrikaner i fängelse, men Dawit är speciell för han är ju "svensk"... hrm.
  Nä, iställeta lägger man hur mycket energi som helst på en specifik afrikan, enbart för att han till skillnad från 99.99% av människorna i Afrika hade
  råd att "fly" till Sverige, och helt plötsligt blev han också värd 1000 ggr mer.
  Hur många afrikaner svälter inte ihjäl varje dag utan att få någon uppmärksamhet, eller dör i sjukdomar man kan bota för 5 kr_
  Man skriver inget om islamisternas saudistödda medvetna holocaust mot de kristna i Darfur.
  Hamas har 1000 politiska fångar i Gaza. Vad är dom värda?

  Sedan undrar jag om det är Sveriges fel att han är så dum att han direkt efter ha fått Svenskt pass åker ner med sitt Eritreanska pass och börjar pissar på regimen där.
  Försvarar ej att han sitter fängslad men hur korkad får man vara?

  Men visst är det synd om Iswaat. Samtidigt, och utan att vilja göra jämförelse, är det intressant med vilket massmedialt ointresse "MALI - SVENSKEN" har.
  Är det för att han är tillfångatagen av islamister?
  För att han bara är svensk?
  För att han inte är journalist?
  För att han är affärsman?
  För att han har ett svenskt namn, Johan Gustavsson?

  http://www.ethnopress.se/?p=884

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.