2015-06-04

Svensk drogpolitik: Vi dödar folk


40 år av repressiv svensk narkotikapolitik har resulterat i en sak: Ökad narkotikarelaterad dödlighet.

Sverige har i dag den näst högsta dödligheten i överdoser i EU: 70 dödsfall per miljon invånare. Genomsnittet i EU är 16. (I mer drogliberala länder är siffran lägre: Holland 10; Tjeckien 5; Tyskland 18. Och i Portugal som i princip avkriminaliserat alla droger är siffran så låg som 3.)

Men våra politiker är oförmögna att förhålla sig till verkligheten. Allt de har att komma med är krav på en än mer repressiv drogpolitik, strängare straff och en orealistisk idé om nolltolerans.

Den svenska politiken tycks gå ut på att bekämpa narkotikan genom att döda missbrukare. Vilket är cyniskt och ondskefullt.

Samtidigt göder den svenska drogpolitiken den organiserade brottsligheten och gängbrottsligheten. Detta skapar i sin tur våld, som inte sällan drabbar oskyldiga människor och gör vårt samhälle otryggt.

Och vad gäller brukarna gör den svenska drogpolitiken brottslingar av människor som inte kränkt någon annan människas fri- eller rättigheter. Våra politiker konstruerar brott utan offer, helt i onödan.

Dessutom skapar den svenska politiken olyckliga incitament som ger oss nya, farligare och mer svårdoserade narkotiska preparat på marknaden.

Det skulle inte behöva vara så här.

Länkar:
Narkotikadödligheten i Sverige näst högst i EU »
”En politik som inte är i takt med tiden” »
Rapporten »

5 kommentarer:

 1. "Den svenska politiken tycks gå ut på att bekämpa narkotikan genom att döda missbrukare. Vilket är cyniskt och ondskefullt."

  Som ondskefull cyniker så förstår jag inte problemet...eller snarare så förstår jag inte varför fler i "brat-packet" inte går åt, då kanske det hade blivit en förändring?

  Kanske dags att spika lite kokainförsändelser med KCN?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återkom när din egen nyfikna unge har drabbats av en överdos. Vad skulle du göra? Söka vård? Vårdpersonal har anmälningsplikt om de misstänker att brott är begånget vet du. Vad är viktigast? Att ditt barn får vård eller har ett fläckfritt polisregister? Välj fort, tiden tickar...

   Radera
 2. Jag visste inte att politikerna tvångsinjicerar missbrukare så de dör. De måste absolut sluta med det.
  (obs. kan innehålla spår av ironi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Ibogain

   Det här tar dig, ditt barn eller någon annan ut ur kokainmissbruk om x trillar dit.
   Problemet? Det är narkotikaklassat, i vissa länder med samma straffskala som kokain, som ju räknas som den mest destruktiva drogen.
   Om du öppnar en klinik som hjälper människor ut missbruket får du dörren insparkad och får skaka galler.
   Folk som trillat dit har alltså ingen återvändo även om dom vill. Så ja, staten dödar missbrukare genom att lagstifta bort möjligheten att vända rätt sitt liv och fixa sina misstag.

   PS: Kan innehålla spår av verklighet.

   Radera
 3. I snart sagt varenda svensk kommun finns kommunala boenden för missbrukare som vart och ett är ett litet Christiania.Att politikerna i sina beslut följer den svenska lagen är mao en väldig överdrift.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.