2015-06-04

Ljuger även FRA för politikerna?


I Tyskland kan delar av underrättelsetjänstens verksamhet komma att stoppas – eftersom den undanhållit information om samarbete med amerikanska NSA från de demokratiskt tillsatta kontrollorganen. Vilket i sin tur fått USA att hota med att sluta dela information med tyskarna, då man inte är roade av demokratisk insyn. [ SVT » | The Telegraph » ]

Detta väcker frågor om svenska FRA och dess samarbete med NSA.

Enligt Snowden-dokumenten är Sverige det land som har mest intimt samarbete med NSA (och brittiska GCHQ) utanför "five eyes"-gruppen. Vilket rimligen betyder att FRA har ett närmare samarbete med NSA än vad tyska BND har. (Kodnamn: Sardine)

Det har framkommit att FRA ägnar sig åt "offensiv spaning" (det vill säga IT-attacker) i samarbete med NSA och GCHQ. Det finns även uppgifter om att FRA har tillgång till NSA:s "spion-Google", XKeyscore.

Ingen har velat kommentera denna verksamhet, vilket lagrum den vilar på samt vem som godkänt det hela.

Dock har S+MP-regeringen nu lagt fram ett lagförslag om att tillåta "offensiv spaning". Vilket bör betyda att om sådan verksamhet redan har förekommit, då har den skett utan lagstöd.

Sedan är den större frågan om FRA, på samma sätt som tyska BND, har haft samarbete med NSA – som hållits hemligt för våra demokratiskt valda politiker och kontrollorganen. Om det kan ske i Tyskland, då kan det även ske i Sverige. (FRA har redan tidigare avslöjats med att ha ljugit för riksdagen.)

Något direkt intresse för att utreda dessa frågor verkar dock inte finnas. För så väl regeringspartierna som oppositionen förefaller okunnighet vara en välsignelse. Media bryr sig inte. Någon medborgarrättsrörelse som kan ta tag i dessa frågor existerar icke. Piratpartiet tycks ha somnat in. Och våra samhällsdebattörer är fullt upptagna med gender- och identitetspolitiska frågor.

Det tycks helt enkelt inte vara meningen att svenska folket skall få veta.

3 kommentarer:

 1. Piratpartiet somnade inte in, de blev sövda.

  Jag hävdar bestämt att Hen fick hjälp av suspekta element som just FRA för att få den partiledarpost hon så åtrådde, i utbyte mot att hon lovade att döda partiet.

  SvaraRadera
 2. Gösta Bohman moderat04 juni, 2015 13:08

  FRAs verksamhet gränsar till landsförräderi. USA borde vara vår vän och allierad men tyvärr vet vi att NSA används av USAs maktelit för industrispionage - även mot vänligt intställda allierade länder.

  FRA hjälper USA att spionera på storföretag som Ericsson, vilket resulterar i förlorade jobb i Sverige. FRA hjälper även USA att spionera på ledande svenska politiker och den centrala statsförvaltningen. Detta gör att USA får personliga hållhakar på svenska politiker, vilket sedan kan användas för att vrida om armen på dessa politiker i slutna rum. När svenska politiker driver en linje som gynnar USA och missgynnar svenska intressen vet inte om dessa svenska politiker agerar under utpressning för att sälja ut svenska intressen till förmån för USA. Och orsaken till allt detta är FRA som agerar nyttiga idioter åt USA.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.