2015-10-05

Efter Decemberöverenskommelsen?


Det lutar åt att Kristdemokraterna kan komma att fatta stämmobeslut om att hoppa av Decemberöverenskommelsen.

Då inträffar det intressanta: Att gå in i DÖk var fel. Men att lämna DÖk är för den sakens skull inte helt lätt.

Faller DÖk, då finns det inte längre någon garanti för att den sittande regeringen kommer att få igenom sina budgetpropositioner.

Detta kan leda till nyval – vilket borgerligheten inte känner sig redo för, sossarna inte vill ha och som förmodligen bara skulle göra SD ännu starkare.

Man kan också tänka sig en blocköverskridande budgetuppgörelse varje år. Men då får sossarna bjuda till lite mer – och inte bara definiera "blocköverskridande" som att Allianspartierna skall lägga sig platt. (Detta vore kanske det bästa. Det skulle återföra makten till riksdagen, där den hör hemma.)

Eller, det mest troliga: KD lämnar DÖk – men M, FP och C står kvar vid den.

Vilket förmodligen är precis vad KD hoppas på. KD:s kritik mot DÖk bygger inte nödvändigtvis på genuin omsorg om demokratin och borgerlighetens heder – utan handlar nog mer om att inta en spännande och särskiljande position som kan hålla partiet över 4-procentsspärren.

Som vanligt när folk gör rätt, så gör de det av fel skäl.

2 kommentarer:

  1. "Men då får sossarna bjuda till lite mer – och inte bara definiera "blocköverskridande" som att Allianspartierna skall lägga sig platt."

    Nja, det räcker med att slänga ut vänsterpartierna (V- och MPk) ur regeringssamarbetet. Frågan är dock om de olika intressesfärerna inom partiet är särskilt sugna på att göra det...?

    SvaraRadera
  2. Förklara hur du resonerar när du säger att DÖ kommer att falla om KD hoppar av? Om SD och KD går ihop i ett block så har de fortfarande inte tillräckligt med röster för att fälla regeringens budget S+MP. M+FP+C kommer att lägga ner rösterna och V kommer antagligen att stödja.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.