2015-10-14

Flyktingkrisen: Gör så här. Och gör det snabbt.


Flyktingströmmen visar inga tecken på att avta. Tvärt om. Och från kommuner och landsting kommer signaler om att saker och ting är på väg att gå över styr. [Länk»]

Det är inte konstigt att så många flyktingar kommer till Sverige. Föreställ dig att du själv flyr undan krig, förföljelse eller fattigdom. I ett land är chansen stor att du kan få permanent uppehållstillstånd och en ekonomisk grundtrygghet av det offentliga. Naturligtvis är det dit du beger dig.

Detta är inte flyktingarnas fel, utan politikernas.

När flyktingarna väl kommer hit kommer de att upptäcka att det inte går att finna några enkla instegsjobb. De kommer också att inse att det inte finns några bostäder. Men det är så dags då.

Istället slussas de in i migrationsbyråkratins, socialtjänstens och arbetsförmedlingens värld. De passiviseras under en lång väntan i osäkerhet; de inkvarteras ofta långt bort från städer och från de landsmän som har lyckats etablera sig; de bollas mellan olika myndigheters tillfälliga insatser – och till slut hamnar många av dem i ett liv av sociala problem, bidrag och utanförskap.

Det är varken hållbart eller humant.


Naturligtvis kan vi hjälpa människor som är på flykt. Av humanitära skäl. Men att slussa dem rakt in i den svenska socialstaten är varken bra för dem eller för svenska folket.

När staten ger flyktingar en fristad, då skall utgångspunkten vara att skyddsbehovet är tillfälligt. Därför skall även deras uppehållstillstånd vara tillfälliga. (Jobb eller annan egen försörjning bör dock vara en biljett till permanent uppehållstillstånd.)

Vi kan ge flyktingar kost, logi och tillgång till akut sjukvård. Men det finns inget som säger att de automatiskt skall ha tillträde till våra omfattande trygghetssystem. (Om de inte skaffar ett jobb och på så sätt kan kvalificera sig för dem.)

I ett land skall alla medborgare (och självförsörjande människor med permanent uppehållstillstånd) behandlas lika. Men detta handlar inte om medborgare. De flesta flyktingar kan helt enkelt inte leva upp till de skyldigheter som "samhällskontraktet" kräver. Och de har då inte heller samma rätt till systemets alla förmåner.

Om man slår fast dessa principer, då skulle flyktingströmmen till Sverige minska – tämligen omgående. Folk skulle fortfarande fly till Europa. Men det extraordinära trycket på just Sverige skulle minska.

Det är inte raketforskning, bara sunt förnuft.

Om den politiska viljan finns, då kan systemet snabbt förändras på detta sätt. Men uppenbarligen saknas sådan politisk vilja.

Det räcker inte med att bara tala om situationens allvar. Kumbayah, konferenser och plattityder åstadkommer inte något av betydelse här och nu. Något måste göras. Det enda som över huvud taget kan förändra situationen är handling. Och det börjar bli bråttom.


I sammanhanget bör man skilja mellan invandrare och flyktingar.

Jag är för fri invandring. Men det förutsätter att de som kommer kan försörja sig själva. Flyktingar kan bli invandrare och så småningom "svenskar" – om de skaffar sig ett jobb. Det vore en enkel, begriplig och inte minst rättvis regel.


Avslutningsvis, åter till min libertarianska tes: Människor skall ha frihet att bo var de vill. Men inte på andras bekostnad. Gränsen för denna frihet – som all annan frihet – går där man kränker någon annans frihet, säkerhet eller egendom.

Jag är rätt övertygad om att de flesta sansade människor håller med.

9 kommentarer:

 1. Det är till största delen fortfarande ekonomiska migranter det rör sig om. Dessa är fortfarande de två mest relevanta bloggarna i ämnet, för de som fortfarande är för hjärntvättade för att gå in på Avpixlat:

  https://meritwager.wordpress.com/

  http://www.tino.us/

  SvaraRadera
 2. Det du skriver är helt rätt och det finns andra punkter där Sverige avviker på ett sätt som ger den enorma pullfaktorn. Man måste nog anta att politikerna vill ha dessa flöden trots att de skäl de presenterar inte alls håller. Man förs in i konspirationsteoretiska resonemang. Men det behövs inga sådana. Det är bara att läsa följande färska FN-dokument (jag har ifos lite konspirationsteorier här: FN är bara ansiktet utåt och det är planerat i Bilderberggruppen och de drivande personerna bakom). Här är dokumentet i all sin prydnad (otäck läsning, känsliga läsare varnas!) https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld

  SvaraRadera
 3. Att automatiskt ge de som får sysselsättning permanenta uppehållstillstånd öppnar för att gigantiskt fusk med fejkade anställningar. Lär av tidigare skandaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt att lösa. Skatteverket intygar att X kronor satts in på personens skattekonto under Y år. Och då utan skattebetalda eller subventionerade arbeten. När detta krav uppfyllts så beviljas PUT. Ytterligare Z år som skatt betalas in från riktiga jobb samt att fullgod svenska och assimilering till svensk kultur erhållits beviljas medborgarskap.

   Radera
 4. aton,

  det pågår redan handel med fejkade anställningar. Dessutom är 20% av dem som fått anställning arbetslösa efter ett år, ytterligare en sak som inte lyfts fram.
  Själv är jag förvånad över nyliberaler som anser att Sverige skall vara välfärdsstat för resten av världen men inte för dem som bott här och betalat skatt.

  SvaraRadera
 5. Först och främst sluta se dessa personer som hjälpbehövande och börja se dem som arbetskraft.
  Fyll upp armen på liknande sätt som främlingslegionen. Dessa styrkor kan sedan med fördel användas som "fredsstyrkor" i nuvarande konfliktområden.
  Placera brandvakter på stadens gator och torg dygnet runt för att stoppa olyckor och skadegörelse.
  Låt några kinesiska swetshopföretag etablera sig i och få gratis arbetskraft.
  Organisera arbetsbrigader för arbete inom jord och skogsbruk. Erbjud sedan jord och skogsägare dessa tjänster gratis.
  Organisera röjningsstyrkor med med uppgift att "plocka skräp" lägns våra vägar, till lands och vatten. Det är en uppgift som är i stort behov men bara skriker efter billig arbetskraft.

  Allt detta och mer där till är möjligt om man bara vill.
  Det är viljan som saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj, kan redan se rubrikerna när journalisterna sätter igång...

   Men jag poppar gärna lite popcorn, för skulle något sådant komma igång så lär det bli en riktigt show.

   Radera
 6. Så helt samt . . man brukar säga att, då det är stor oordning, att den vänstra handen vet inte vad den högra gör . . nu är vi i ett läge där etablissemanget är sådant att den högra handen vet inte vad den högra gör och vice versa.
  Läser olika "utspel från de goda" men tyvärr inte många hästar hemma där . . .
  Att ha en situation i landet som helt beroende av hur integrationen skötts och se, vilket även barn numera gör, och fortsätta i samma riktning är ju riktigt ogenomtänkt om man vill förbättra/lösa situationen.

  Tyvärr så har psss vård och omhändertagande av svaga skapade mycket intresse och arbetstillfällen för decennier sedan . . .verkar nu denna oreglerade invandring gå samma väg.....

  Hur många som får sitt, rikliga, bröd för dagen är de som driver dessa olika evenemang?

  SvaraRadera
 7. Håller med om allt.
  Därtill: informera "på plats" om hur verkligheten ser ut, som motvikt till "all är gratis och kvinnor demonstrera på gatan efter riktiga karlar".

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.