2015-10-26

M flirtar med S för att inskränka demokratin


Den hårt kritiserade Decemberöverenskommelsen har som bekant fallit och samtliga de borgerliga partierna har lämnat den.

Därför är det uppseendeväckande att läsa i DN att M-ledaren, Anna Kinberg-Batra, vill blåsa nytt liv i DÖk. [Länk»] Men inte i form av en överenskommelse – utan genom att ändra regelverket, i riksdagsordningen.

Moderatledaren vill alltså lagstifta om hur riksdagens ledamöter skall få lov att rösta!

Det går uppenbarligen att inskränka demokratin genom beslut som fattas i god demokratisk ordning.

Och så kommer det. Anna Kinberg-Batra: – Jag skulle välkomna sådana diskussioner om Socialdemokraterna öppnade för det.

Det är alltså så det är tänkt. M och S skall göra upp – i syfte att kringgå resultaten av allmänna, demokratiska val.

5 kommentarer:

 1. Samtidigt i Ring P1; en man efterlyste fler kritiska röster i media. Programledaren sammanfattade då med att "Du efterlyser alltså mer rasism!" och avslutade samtalet. En kvinna strax innan fick väldigt stort utrymme att anklaga Åkesson för anstiftan till mord. Säger en del om de politiska instruktionerna till PK-media...

  SvaraRadera
 2. Vad är poängen med en omröstning överhuvudtaget om man ändå bara har ett alternativ? Det är ju bara korkat!

  Jag har ett mycket bättre förslag: låt folket rösta om budgeten! Det är trots allt folkets pengar, inte politikernas! Det blir betydligt svårare att fiffla med budgeten om den genomlyses ordentligt av allmänheten. Gör sedan politkerna ansvariga för att inte överskrida budgeten.

  Anna Kinberg-Batra måste bort. Hon har visat sig vara betydligt värre än Reinfeldt på den korta tid hon haft.

  SvaraRadera
 3. Ja var det inte så det började på 30-talet?

  SvaraRadera
 4. Undrar just hur det kommer att fungera när SD är största parti?

  SvaraRadera
 5. Ska parlamentarismen ha en demokratisk trovärdighet så måste regeringsunderlaget förhandla i (hela!) parlamentet för att få majoritet. Annars är det diktatur om man tillåter en liten grupp styra.
  Olof Palme försvarade korta mandatperioder med orden "att politiker ska stå till svars inför medborgarna ofta". Detta förstår inte dagens broilers i det partiindustriella komplexet. Vi skulle behöva några (många) gamla demokrater som idag kan (vågar) kliva fram och ta dagens egocentriska girigbukar i örat...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.