2015-10-08

Övervakningspartiernas politiske torped fortsätter leda Post- & Telestyrelsen


Regeringen har i dag givit Post- & Telestyrelsens generaldirektör Göran Marby förnyat förordnande.

Detta trots att Marby uppträtt oprofessionellt och hotfullt och att han inte har tele- och internetoperatörernas förtroende. [Länk»]

Men vad spelar det för roll? Marby har lyckats vända ut och in på sig själv och sin myndighet för att hjälpa regeringen att rädda lagringen av data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Han lyder sina politiska herrar och han belönas för detta.

Speciellt uppseendeväckande är hur PTS under Marbys ledning bytt uppfattning helt och hållet om datalagringen.

Efter att EU-domstolen upphävde EU:s datalagringsdirektiv (på grund av att det strider mot de mänskliga rättigheterna) meddelade PTS att även den svenska datalagringen kunde upphöra. Men sedan gjorde man plötsligt helt om – och meddelade att lagringen skall fortsätta samt hotade de tele- och nätoperatörer som inte fortsätter lagra.

Därefter vägrade man att lämna ut de dokument som låg till grund för det första beslutet. Först efter rättslig prövning blev dessa dokument offentliga. Och de visade att PTS från början, på stabil laglig grund stod på samma sida som EU-domstolen och operatörerna. Det vill säga att datalagringen skall upphöra.

Vilket alltså var en bedömning som sedan, utan förvarning ändrades helt och hållet. Inte av sakliga eller legala skäl. Utan av politiska skäl. Vilket är en skandal som bär generaldirektörens fingeravtryck.

Göran Marby är mer en politisk torped för övervakningspartierna än en oberoende generaldirektör. Att hans förordnande nu förlängs kastar en skugga över PTS trovärdighet.

1 kommentar:

  1. Politiska torpeder har vi gott om i Sverige. Dan Eliasson (rikspolischef) är en av dem. Migrationsverkets direktör en annan. SVTs nya chef Hanna Stjärne ytterligare en.

    Och vem fan beslutade om att förlägga polishögskolan i Södertörns Rödskola?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.