2015-12-04

Snowden och Miljöpartiets svekfullhet


Kommer du ihåg Miljöpartiet? Som partiet var innan valet? Nej till massövervakningen, sa de. Riv upp FRA-lagen, skanderade de. Stoppa datalagringen, lovade de. NSA-visselblådaren Edward Snowden var en hjälte bland partiets kandidater.

Sedan hamnade gröningarna i regeringen – tillsammans med ett parti som helt enkelt älskar att övervaka folk alltid och överallt. Med en sammanbiten min kastade MP då alla sina principer om övervakning över bord. Rubbet.

Om du inte såg gårdagens smarta och intressanta SVT-dokumentär "Asylärende Snowden" – så gör det. Absolut. Rena thrillern, mustiga karaktärer och uppseendeväckande uttalanden. Du kommer inte att bli besviken. [Länk»]

I filmen får vi bland annat se hur en grupp svenska riksdagsledamöter besöker Snowden i Moskva. En av deltagarna är Jacop Dalunde; en ung, prydlig, kyrklig, miljöpartistisk riksdagsledamot. Han ställer sig vid Snowdens sida. Bokstavligen talat, det är ett photo-op så det tas bilder. I stand with Snowden, hö-hö. Publicitetspoäng att hämta hem. Att Dalunde här representerar ett regeringsparti gör honom extra intressant.

Denna markering skall dock visa sig vara en modern variant av judaskyssen.

Senare möter vi samme Dalunde i en något svalare miljö. Då är han närmast apatisk inför frågan om asyl eller motsvarande för Snowden i Sverige. Han försöker uppenbarligen att säga så lite som möjligt. För det finns en elefant i rummet: Kommer Sverige att lämna ut Snowden till USA om han dyker upp här? (Naturligtvis kommer den härskande politiska klassen att fega ur och göra det.)

Politikerna hoppas att byråkratin och rättsväsendet i så fall skall hantera den frågan. Vilket förvisso är korrekt. Alla skall vara lika inför lagen. Men det är nog inte fullt så enkelt. Minns att sossarna en gång i tiden gav asyl till amerikanska Vietnam-desertörer. Det är måttstocken här.

Och det är inte USA som bestämmer vår utrikespolitik – som utrikesminister Wallström uttryckte saken när regeringen erkände den palestinska staten. What goes around, comes around.

Så Dalunde har, som riksdagsledamot för ett regeringsparti goda skäl för att uttrycka sig vagt. Makten går före allt annat. Selfies med Snowden var bara ett stunt.

Moralisk undfallenhet, är ett uttryck som faller mig in. Principlöshet. Men det är väl vad som krävs för att ta "regeringsansvar", kan man anta.

Internet glömmer för övrigt aldrig:

Dalunde är samme miljöpartistiske ledamot av försvarsutskottet som i våras stod i riksdagen och försvarade att MP röstade nej till en motion om att riva upp FRA-lagen. Och nej till en begäran om att utreda våra myndigheters samröre med NSA. [ Länk » | Länk » ]

Den historien blev för övrigt inte bättre av att Dalunde sedan försökte förklara att det i vår sköna nya värld vore ologiskt för MP att rösta i enlighet med sina åsikter, principer och löften. [ Länk » ]

Och sveket i fråga om datalagringen har gröningarna i princip lyckats ducka helt.

Miljöpartiet är fullständigt skamlösa. De befinner sig i fritt fall i övervakningsfrågorna. Total tail spin.

I sammanhanget skall vi komma ihåg att Dalunde bara är ersättare i riksdagen för Maria Ferm, som är barnledig. Men nu är hon tydligen på väg tillbaka. Kommer hon att kunna styra upp det här? Eller vinner alla på att debatten lägger sig, som saken har formulerats?

Så här falsk får politik inte vara. Inte ens i Miljöpartiet. Låt dem inte komma undan med det!

8 kommentarer:

  1. Hej.

    Det är frestande att skylla på ungdom och omognad hos väljare, men det rimmar illa med det numera vedertagna att referera till partiers ursprung och förflutna.

    Med det sagt kan det vara på sin plats med en påminnelse om att Miljöpartiets rötter är ur den agrarkommunistiska 'gröna vågen'-rörelsen (bland andra) där man hämtade sin huvudsakliga ideologiska inspiration från Maos Kina och från Röda Khmerernas Kambodja. Så Mp:s definition av frihet är varken frihet från något eller frihet att något, utan frihet du blir tilldelad på kollektivets nåder.

    Den som tittar på svensk politik ser att vi har haft liknande situationer med minoritetsregeringar där partier med ömsesidigt exkluderande ståndpunkter försökt regera tillsammans. Ullsten-ministären är väl det tydligaste exemplet. Skillnaden idag är inte Miljöpartiets principlöshet (den som väntar sig något annat än makten framför allt av Mp bedrar sig) utan Socialdemokraternas oförmåga att hålla rent mot sin egen interna radikalisering mot postmoden identitets-socialism och önsketänkande.

    Miljöpartiets totala verklighetsförnekande torde varit uppenbar efter uppgörelsen med Reinfeldt: allt för makten, billigt poängplockande och total ansvarsfrihet. Partiet, vore det en person, motsvarar en två till fyra-årings mognadsgrad. Förväntningar bör ställas därefter.

    För piratrörelsen är det nu ett gyllene tillfälle att som en man söka medlemskap i Mp och rösta fram varandra inom det partiet. Ni skulle snabbt få en betydligt större plattform än idag, och med Mp:s särställning bland landets journalister, samt att många av era hjärtefrågor kräver teknisk kunskap för att man skall kunna delta i diskussionen fullt ut, har ni ett guldläge för att växa. Bara ett tips i all välmening. personligen anser jag att riksdagsspärren borde sänkas till 2%, och att blankröster skall motsvaras av tomma stolar i kammaren.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant förslag, att använda entristernas verktyg mot dem själva...

      Har PP tillräckligt med folk för ett maktövertagande av MP? Tror inte det, tyvärr.

      Radera
  2. "Detta är mina principer och om de inte passar så har jag andra".

    Romson

    SvaraRadera
  3. Det motsvarar mina förväntningar på Miljöpartiet. I annat fall skulle de hetat Snowden-partiet...

    SvaraRadera
  4. För övrigt får detta mig att fundera på hur vi i Piratpartiet skulle ha hanterat detta ifall vi varit i samma ställning som Miljöpartiet.

    Vad skulle våra representanter i riksdagen ha fått veta och vem skulle ha tagit våra representanter i örat, för att få oss att ändra inställning, till att motsvara det som nu Miljöpartiet gjort?

    SvaraRadera
  5. Hur man än ser det är Edward Snowden en landsförrädare. Han skrev under papper att inte avslöja statliga hemligheter.

    Det vore förfärligt om Margot Wallström välkommnade honom hit till Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, han avslöjade för det amerikanska folket vad amerikanska myndigheter gjorde mot det amerikanska folket på amerikansk mark som är i strid mot den amerikanska konstitution och han är landsförrädare!??!

      Radera
  6. Visst är han en landsförrädare, men inte mot vårt land. Han förrådde USA och deras ljusskygga intressen, vilket var bra gjort.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.