2016-01-20

Flyktingkrisen: Moderaterna har plötsligt insett något viktigt


Kors i taket!

Ett riksdagsparti tycks nu (i vart fall delvis) ha insett det verkliga problemet i flykting- och migrationsfrågorna: Att det svenska välfärdssystemet är en magnet som får människor att söka sig till just Sverige.

Det är Moderaterna, som i dag skriver på DN Debatt...
"I vår införs de tidsbegränsade uppehållstillstånd som vi moderater föreslog redan förra året. När regelverket nu läggs om bör den automatiska rätten för personer med tidsbegränsade uppehållstillstånd att få tillgång till olika välfärdstjänster och ersättningar ifrågasättas. Det kan inte vara en självklar del av det svenska samhällskontraktet att den som inte bor permanent i landet, och inte har arbetat här, ska ha samma tillgång till välfärdstjänster som den med permanent uppehållstillstånd, med svenskt medborgarskap eller som den som genom arbete har kvalificerat in sig i vårt välfärdssystem."
Länk »

Man kan undra varför det satt så långt inne – och varför partiet inte alltid stått upp för denna uppenbara princip. Men bättre sent än aldrig.

Låt oss nu hoppas att i vart fall de borgerliga partierna kan enas kring denna insikt. (Att de rödgröna och SD skulle landa i samma politik känns dock som en högoddsare.)

Artikeln tyder även på en insikt om att den generella välfärdsstaten är en skör konstruktion – som är ansträngd nog som den är redan utan flyktingar och migranter. Systemet fungerar lite som ett kedjebrev eller pyramidspel. Det förutsätter att ständigt mer pengar tillförs i basen. Och då blir det ohållbart om det istället fylls på med människor som kostar mer än de tillför.

Läs även: Motpol – Nu kan samtalet om samhällskontraktet börja »

9 kommentarer:

 1. Vem av oss skrev under på det där kontraktet de talar om?

  https://www.libertyclassroom.com/you-signed-a-social-contract/

  SvaraRadera
 2. Varför skulle inte SD stödja detta? Dom borde väl vara ombord direkt på ett sånt förslag? Har jag missat nåt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt deras principprogram verkar de helt ovilliga till att reformera välfärdsstaten. Tvärt om, den lyfts fram som en central princip redan i programmets första kapitel.

   Radera
  2. Iom att de vill minska inflödet till välfärdssystemen med 90% blir ju effekten densamma. Frågar du ledande företrädare är de emot att erbjuda välfärdstjänster till nyanlända, asylsökande + religiösa organisationer.

   Radera
 3. Moderaterna var förbannade på den svenska välfärdsmodellen. Dock kunde de inte angripa den politiskt då den var väldigt populär och varje sådant försök skulle resultera i alla valförlusters moder. Därför anmanade de invandringspolitiken från MP (Sveriges mest naiva och världsfrånvända parti) för att krossa välfärdssystemen inifrån utav sin egen tyngd. MP som är är både för naiva och för nedrökta för att fatta Moderaternas långa strategi börjar snabbt importera folk från hela världen med förevändningen att det är krig i Syrien. S som mer eller mindre förlorat sin väljarbas i.o.m. att Svensk arbetarklass fått det så bra att de börjat rösta borgerligt ser detta som ett ypperligt tillfälle att skapa en permanent underklass och väljarbas som inte lika lätt hoppar över till det andra blocket. LO kan de hantera då de lite tyst påpekar att även om de tar hit invandrare inte har minsta plan på att låta dessa på ett verkligt sätt koma in i Svenska samhället genom bra skolor, jobb och bostäder. Dessutom så intresserar sig LO just nu mest för sexshower för den egna ledningen. Centern som har ett track record av att ha varit emot kärnkraft och Öresundsbron men för FRA har inte nyktrat till sedan de provat innehållet i en påse kvarlämnat av Alexander Bard på besök i partiet. Folkpartiet byter namn till Liberalerna antagligen för att markera att de inte tycker särskilt mycket om folk.
  SD kommer att bli regeringsbildare efter nästa val bara de lyckas få sina medlemmar hålla käften fram till valdagen. Då framstår de nämligen som det seriösa och balanserade alternativet i Svensk politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lol, dagens om inte veckans bästa kommentar :)

   /A

   Radera
  2. Mycket bra sammanfattning av farserna S och M. Lika kålsupare leka bäst.

   Radera
 4. Woov. Det var ett mycket märklig slutledning av moderaterna och mr. Hax. Som att Sverige skulle vara paradisernas Mecca.

  Stastik från FN visar på något helt annat.

  Faktum är att majoriteten av flyktingarna från ex-vis Syrien sökt sig till närliggande nationer som Turkiet 2,5 milj., Libanon 1,0 milj., Jordan 0,6 milj., Iraq 0,2 milj. och Egypt 0,1 milj.

  Syria Regional Refugee Response
  http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.