2016-01-22

Vad var det jag sa? Statlig utredning vill censurera internet för svenska folket.


Det är utmärkt att folk regerar kraftigt på dagens flash-meddelande från internetoperatören Bahnhof:

Svenska staten förbereder filtrering av internet »

Men denna idé kommer inte som någon direkt överraskning. Redan i september varnade jag på denna blogg:

Sossarna krattar för censur av spelsiter på nätet »

Och nu ser det alltså ut som att Spelutredningen kommer att föreslå just detta. Bahnhof förklarar...
Svenska staten är på väg att för första gången tvinga operatörerna till filtrering av internet. 
Den nya spelutredningen handlar officiellt om att regeringen ”vill införa en licens för att släppa in fler aktörer på den svenska spelmarknaden”. Men de som inte får licensen ska stängas ute ”på ett effektivt sätt” – via ett tvingande IP-filter som gör det omöjligt för vanliga användare att nå sajterna.
Detta handlar alltså om en pågående utredning – inte en proposition från regeringen. I vart fall inte ännu.

Nu måste vi reagera. Det hela kan nämligen få långtgående konsekvenser. Så här skrev jag i september...
Nätcensur innebär, till sin natur, att folket hindras från ta del av viss information. Vilken information som drabbas kommer att bestämmas av politiker och byråkrater. Och när man väl börjar censurera internet – då är risken överhängande att man kommer att fortsätta med andra saker som våra makthavare ogillar. Därför skall den dörren hållas stängd.
Bahnhofs VD, Jon Karlung, är inne på samma spår...
Att strypa internet och den fria kommunikationen är naturligtvis fel väg att gå. Går förslaget igenom kommer dessutom en rad nya önskemål om nya ”oönskade” företeelser som ska censureras bort från medborgarna. Ingen seriös politiker borde ens komma på den tanken.
För det är ju så det fungerar. Om man ger våra makthavare möjlighet att censurera en sak som de ogillar – då kommer det snart att komma politiska önskelistor om annat som också bör censureras. Då befinner vi oss på ett sluttande plan som slutar med att vi får en nationell brandvägg som ödelägger flödet av fri information.

Så upp och hoppa, alla! Hjälp Bahnhof och alla andra vänner av ett fritt internet att stoppa spelutredningens tankar på nätcensur!

Uppdatering:
Oscar Swartz varnade för denna idé redan förra gången den var på tapeten, 2008 »

DN: Oro för statlig filtrering av internet »

Läs även: Girighet får sossarna att föreslå censur av internet »

9 kommentarer:

 1. En teknisk fråga, går det att tunnla informationen på nätet? I så fall blir lagen
  endast ett fattigmansfilter, och kommer därför att kräva ständiga lagändringar för att hålla sig framför innovativa opportunister. Slutprodukten blir en ytterligt luddig lag som förbjuder ej godkänd kommunikation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju frågan, går det att komma runt via VPN, proxy, TOR?
   Tänker sig regeringen att varje form av kryptering skall vara olagligt? Det skulle i så fall betyda dödsstöten för internetbank och internethandel.

   Radera
  2. Det är faktiskt inte ens ett fattigmansfilter utan bara ett kunskapsfilter. Lagen är såklart idiotisk men jag tror faktiskt att den kommer att föra med sig en del gott. Folk som inte lyckas ta sig runt filtret kanske ändå inte borde spela och hålls således ute medan de andra ofrivilligt får driva på marknaden för (och d.m. tillgången till) olika VPN-lösningar. Dessa kommer sedan komma alla oss som tycker att privat kommunikation ska vara privat till gagn.

   Radera
  3. Jag begriper inte vad Andreas menar, att de som inte känner till VPN, Proxy och TOR är dumma människor som lättare hamnar i spelmissbruk? Tillgången till information skall inte förbehållas de som är tekniskt kunniga.

   Radera
  4. Det krävs inget teknisk kunnande. Allt som krävs är $50 och kunskap om tekniska lösningar finns. Typ https://www.invizbox.com/buy/

   Radera
 2. Inte ens Kineserna lyckas stänga Internet. Welcome to reality.

  SvaraRadera
 3. Ni kan skriva till hr. Håkan Hallstedt via denna sida: http://www.lotteriinspektionen.se/sv/Om-oss/Organisation/Generaldirektoren/

  SvaraRadera
 4. Till slut blockerar även politikerna siter där man kan lära sig denna kunskap och vi har hamnat i en mycket ond cirkel. Tänk ett steg längre, snälla!

  SvaraRadera
 5. Fy fan för censur - oavsett hur den tillämpas - som jag ser det.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.