2016-02-27

Allt blir mycket bättre med frihet!


Man kan betrakta individen på olika sätt.

Antingen är hon fri, självägande och beslutskapabel.

Eller också är hen livegen skatteboskap som överheten kommenderar.

Men visst. Inte ens vi som tror på människans frihet tror att alla är allt igenom »goda«. Det varierar med tid, omständigheter och personlighet. Skit händer och det måste hanteras. Men man kan för den sakens skull inte dadda hela folket hela tiden. De flesta människor är trots allt hyggliga och vill i rimlig utsträckning väl.

Vi som tror på friheten är beredda att lita på folk och låta människor göra sina egna val.

Då blir människan nöjd och glad. Och glada samhällsmedborgare är inte sällan produktiva och skapande.

Så ge människor förtroende – och låt dem utvecklas (och visa att de kan bära ansvar).

Detta är väldigt långt ifrån hur saker och ting fungerar i Sverige i dag.

Staten registrerar data om alla dina telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner för att ha koll på dig. Försöker du sätta in dina egna kontanter på ditt eget bankkonto... då blir du förhörd! Vi är inte ens betrodda med att köpa en flaska vin under icke-förnedrande former. Hela folket betraktas och behandlas med arrogant misstänksamhet.

Detta är en tid då staten fängslar konstnärer – på grund av deras konst! Vilket är rätt oerhört, när man tänker efter. DDR-fasoner, helt enkelt.

Samtidigt offras våra fri- och rättigheter lite i taget på maktens, korporativismens och säkerhetsfascismens altare.

Så kan vi inte ha det.

Ge folket dess frihet åter!

Det gäller även ekonomin.

Sänk skatten så att det blir ordentligt lönsamt att jobba – och att satsa det där lilla extra som kommer att få Sverige att bli en tigerekonomi.

Låt riktigt företagande bli det viktiga i ekonomin – istället för svåger- & kvartalskapitalism.

Fria människor i en fri ekonomi tenderar att frivilligt, snabbt och spontant ordna nya verksamheter – som skapar värde både för dem själva, andra och samhället. Ta vara på det!

Uppmuntra speciellt de nystartade, små och medelstora företag som är vår framtid – i vart fall om vi vill ha pension när vi blir gamla.

Individuell frihet. Ekonomisk frihet. Allt blir mycket bättre med frihet!

5 kommentarer:

 1. Det finns flera vedertagna ord för han/hon som man kan använda utan att för den delens skull använda det av den nuvarande ideologins proklamerade Nyspråk. Någon som säger sig värna om friheten borde förstå ordets makt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser inte ironin i att jag använder uttrycket i *en* mening, med en speciell kontext? ;-)

   Radera
  2. Jag är så allergisk att jag inte ens kan se en sådan sak innan jag får en röd flashande varningstext i mitt huvud :)

   Radera
 2. Det finns dock områden där staten kan vara av godo, t.ex. kan antitrustlagar vara nödvändiga för att vässa/maximera utveckling och konkurrens..

  SvaraRadera
 3. Jag tror att det finns en del svenskar som blir provocerande av att staten kritiseras? I Sverige ser man på staten som den gode fadern, som kärvänligt och rättvist uppfostrar sina barn.. Kritik mot bristande rättssäkerhet eller effektivitet blir ungefär som att kritisera dennes föräldrar.. Denna osunda relation till staten/makten är vad som utgör kärnan i den svenska nationalismen..

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.