2016-02-11

Borde vi inte ha en polis som Rikspolischef istället?


Polisiär erfarenhet är kanske inte allt man bör kräva av en Rikspolischef.

Men Dan Eliasson har ingen.

Det närmaste han kommer är att under en kort tid ha varit tillförordnad biträdande chef vid Säkerhetspolisen, där han ansvarade för analys– och underrättelseverksamhet. Det är oklart om han hade några meriter för det vikariatet. Det var för övrigt en post som har mycket lite med polisens breda roll som ordningsmakt att göra.

Eliasson är byråkrat med uppenbara kopplingar till sossarna. Han har varit chef för Migrationsverket. Och för Försäkringskassan – där han var minst lika kritiserad som inom polisen idag. Som sakkunnig och statssekreterare åt justitieministrarna Freivalds (S) och Bodström (S) har han flera gånger varit ute på tunn is – och varit på vippen att få sin chef prickad för ministerstyre.

Eliasson har genom sin karriär en historia av att försöka tysta kritik.

Men det finns inget som tyder på att han begriper sig på polisarbete. Vilket är bekymmersamt – med tanke på att just nu håller på att omorganisera hela polisen.

Jag har svårt att tänka mig att det inte skulle finnas någon riktig polis som har de juridiska och administrativa meriter som krävs för att vara Rikspolischef.

Och om man envisas med att rekrytera externt – varför då inte ta någon med dokumenterat gott omdöme, administrativ talang och ledaregenskaper?

Men det är inte vad regeringen vill ha. De föredrar en lojal partigängare som lyder order – även om ingen riktigt vet vad man vill eller hur problemen i vårt samhälle skall hanteras.

6 kommentarer:

 1. Ha ha! Jag läste först "Bör vi inte ha en polis som RiksBANKSchef?" Vilket jag faktiskt tror också hade varit bättre.

  SvaraRadera
 2. https://plus.google.com/+JanBruunAndersen/posts/8PobTgQ2fDP

  Är det bara mig som störs av att en person som Dan Eliasson utan någon polisiär utbildning iför sig en polisuniform? Är det inte olagligt att utge sig för polis i Sverige? 

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olagligt att vid direkt fråga identifiera sig som polis i tjänst, men inte olagligt att röra sig i allmänheten iklädd polisuniform och köra i privatbil dekorerad att se ut som polisbil.

   En vacker dag får vi en lag som korrigerar detta.

   Radera
 3. Han är en politruk såvitt jag kan se. Det har länge varit annat än yrkesmässigt relevanta meriter som avgjort tillsättning av väldigt många chefstjänster på alla nivåer. Tjänstemannaansvaret är borta. Tillsättingar ingår i politikernas maktspel. Media stödjer alla som uttalar de rätta åsikterna. då blir det så här.

  SvaraRadera
 4. Som sagts otaliga gånger på denna blogg: begränsa politiken till områden där så är absolut nödvändigt. De politiska besluten bör sedan i så hög grad som möjlighet vara evidensbaserade. Politik handlar tyvärr till sin natur om att lägga sig i andra människor liv och att med retoriska piruetter tillskansa sig resurser. Därför bör politik ersättas av individuell frihet när så är möjligt.

  SvaraRadera
 5. Minnet är bra, men kort: Minns vem som var rikspolischef före Eliasson: En polis, som kanske inte var den vassaste när det gällde att hantera en stor organisation...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.