2016-02-25

Flyktingkrisen är en logisk konsekvens av EU:s storhetsvansinne och inkompetens


Just nu ser vi hur EU:s gemensamma migrationspolitik faller samman inför våra ögon.

I grunden handlar det om ett systemfel – som går igen på många olika områden (till exempel vad gäller den gemensamma europeiska valutan).

Först får politikerna för sig att något skall hanteras på EU-nivå. Vilket ibland kan låta rätt lockande och logiskt. Om man har fri rörlighet för människor inom EU – då måste man rimligen även upprätthålla unionens yttre gränser.

Alltså bestämmer sig EU för en gemensam migrationspolitik. Men man gör inget av betydelse för att upprätthålla den yttre gränsen. Man har inget system för att fördela asylsökande mellan medlemsstaterna. Man har i själva verket ingen gemensam politik. Allt som finns är en tjusig paroll, som inte är värd pappret den är skriven på.

Detta har vi som är kritiska till EU-projektet påpekat under lång tid. EU tar sig vatten över huvudet. Vilket har viftats bort (utan att bemötas i sak) av EU-kramarna. Nu ser vi facit.

Skall man ha överstatlighet, centralstyrning och en gemensam politik – då duger det inte med en halvmesyr. Då måste man gå all in. Då måste man ha muskler för att kunna köra över enskilda medlemsstater som trilskas. Då måste man ha centrala myndigheter med stora resurser. Då måste man kunna styra upp situationen.

Vilket inte är bra, det heller. (Det skapar bland annat uppenbara demokratiska problem.) Men det är helt nödvändigt, om det inte skall bli pannkaka av alltihop. Har man tagit fan i båten, då får man se till att ro honom i land.

Det vi ser är politiskt storhetsvansinne parat med politisk svaghet och inkompetens. Allt är EU:s fel. Utan EU hade varje land kunnat styra upp situationen efter sina förutsättningar – vilket de nu ändå blir tvingade att göra. Värdefull tid har gått förlorad. Och en kris som kanske hade kunnat hanteras har helt gått över styr.

3 kommentarer:

 1. Om EU för 20 år sedan hade skapat ett folkligt presidentval a la USA och dessutom en gemensam fotbollsliga med privata franchises a la NBA/NFL etc då hade det i alla fall funnits lite folklig förankring idag. Men ingen vågade ta de besluten.

  SvaraRadera
 2. JAG TROR INTE ATT DET ÄR ETT SYSTEMFEL. DET ÄR PLANERAT. SKALL BLI INTRESSANT ATT SE AGENDAN.

  SvaraRadera
 3. Vi måste, precis som britterna påvisat, backa bandet till EEC eller EG fördragen. Dvs ett frihandelsområde och möjligen en tullunion. Det har det vi fiökomröstade om innan vi gick med. Men omgående efter det så kom federalisterna (dvs globalisterna) och oligarkerna överens om att nedmontera demokratin och dess grundförutsättning - nämligen nationalstaten med en homogen kultur och liten etnisk splittring.
  Nu måste vi kratfullt och snabbt backa bandet innan totalt kaos med i värsta fall inbördeskrig eller WW3.
  Är jag pessimistisk eller realistisk?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.