2016-02-29

Flyktingkrisen: Europa hatar oss. Med viss rätt.

Den kommande månaden blir viktig. Det är nu det avgörs om EU kommer att kunna hantera flyktingkrisen eller ej.

Den svenska regeringens linje är att Europa måste ta sin del av ansvaret. Ur ett visst perspektiv är det en helt rimlig linje. Om vi är fastlåsta i EU:s gemensamma migrationspolitik, då måste medlemsstaterna dela på ansvaret.

Men alla europeiska länder ser inte saken på det sättet. Flera är skitförbannade på Sverige (och Tyskland).

De menar att den generösa svenska flyktingpolitiken och den svenska välfärdspolitiken är en magnet som sätter flyktingströmmar i rörelse. Vilket sedan alla länder som flyktingarna passerar på vägen drabbas av.

De menar att allt är vårt fel.

Och det kan ligga något i den saken. Om man ser flyktingfrågan ur ett större perspektiv, då måste det ju finnas en anledning til att folk tar sig genom hela Europa - från söder till oss allra längst uppe i norr - istället för att söka skydd i första bästa land.

Jag kan avslöja att de inte kommer till Sverige på grund av det fina vädret.

Jag säger inte att vi skall sluta ta emot flyktingar. Vi skall vara mänskliga. Det jag vill inskärpa är att det finns skäl för att människor kommer till just Sverige. Nämligen att de här rätt enkelt kan få del av en oerhört generös välfärdsstat. Detta måste vi inse och erkänna för oss själva.

En del av problemet är att någon måste betala för kalaset. Och den svenska välfärdsstaten är ansträngd nog som den är. Detta är den verklighet vi har att förhålla oss till.

Svenska folket skulle behöva inse det resten av Europa redan har förstått. Speciellt när det är vi som får betala för kalaset.

Vår migrationspolitik bör ändras. Alla som kan försörja sig själva skall vara varmt välkomna, utan allt för mycket krångel. I övrigt bör vi fokusera på att ta emot kvotflyktingar och människor som är i direkt och omedelbar fara. Det finns sådana så att det räcker och blir över.

Med en nyktrare migrationspolitik skulle det dessutom bli lättare för oss att få resten av EU att ta ett ökat ansvar i denna besvärliga situation.

Detta måste hanteras. Och det måste ske nu. Får vi inte kontroll över situationen inom ett par veckor eller maximalt en månad - då kommer vi att tappa greppet helt.


Till sist - i sedvanlig ordning - min grundprincip om invandring: Människor skall ha frihet att bo var de vill. Men inte på andras bekostnad. På samma sätt som all annan frihet begränsas denna där någon kränker någon annans frihet, säkerhet eller egendom.

3 kommentarer:

 1. Det räcker inte med att de kan försörja sig själva.

  Detta är en felsyn som även Lifvendahl och Alice T förespråkar.

  Kulturen.

  Sverige skall överhuvudtaget inte acceptera invasiva kulturer, kulturer som det skall tas hänsyn till eftersom det annars anses var en kränkning.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig i stort.

  Även jag tycker vi skall ha en relativt generös flyktingpolitik, MEN absolut inte på det sätt det sker idag.

  Vi bör ta flyktingar direkt från närområdet av oroshärdarna, företrädesvis via FN. På detta sätt kan vi hjälpa de som har störst behov istället för de som har kraft/pengar att ta sig genom hela Europa till oss. Dessa kan då trasporteras säkert till oss.

  De som kommer till Sveriges gräns från ett säkert land skall avvisas direkt (eller inte släppas in) i normalfallet.
  Det kan låta hårt men detta systemet vi har nu där folk ska riskera livet och betala smugglare för att få asyl isf att vi hjälper de med störst behov är hål-i-huvudet.

  Byt system nu och kommunicera detta till Grekland/Turkiet etc så att nya folkströmmar inte sätts i rörelse inom kort.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.