2016-02-28

Folkhemsfascismen rycker närmare – och de flesta kommer att gilla den


Jag har skrivit det förr: När systemet är hotat samtidigt som den politiska nipprigheten är i tilltagande – då kommer Maktapparaten att göra allt för att försvara status quo. Då kommer kontrollen över medborgarna att öka. Då kommer staten att bli allt mer auktoritär och repressiv. Då kommer folkhemsfascismen.

Det behövs ingen riksdagshusbrand. Det behövs inte ens något politiskt maktövertagande av ett eller annat slag. Det bara kommer att bli så.

Det skrämmande är att folket – kanske omedvetet – verkar vara med på noterna. Detta diagram från EU:s Eurobarometer 2015 i Der Spiegel fångade min uppmärksamhet...

(Klicka på bilden för en större variant.)

Min spaning...

Folk håller på att helt tappa förtroendet för politikerna. Men allmänheten tycks lita desto mer på militär, polis och rättsväsende. (Nu råkar just Sverige för tillfället varken ha något trovärdigt försvar eller någon fungerande polis, men det är en annan fråga. Nu ser vi till de stora linjerna i den europeiska opinionen – som förmodligen på en grundläggande nivå är ungefär de samma i Sverige.)

Detta öppnar förvisso dörren för missnöjespolitiker och populister. Man vad har man för nytta av dem – om de är konservativa och helt ignoranta vad gäller systemets grundläggande problem? De kommer varken att vilja eller att kunna ändra något till det bättre. Tvärt om.

En möjlig utveckling är att det är strunt samma vem som styr ett land – den allmänna samhällstrenden är att ge mer makt och större befogenheter till statens repressiva gren. Och politikerna kommer inte att invända. De vill inte stöta sig med väljarna.

Detta går att förstå, även om man ogillar utvecklingen. Vad folk vill ha är trygghet, ordning och reda och ett rimligt försvar mot Ivan. Men vad de kommer att få är inskränkningar i sina egna fri- och rättigheter, en allt mer allomfattande övervakningsstat och mindre frihet.

En sådan utveckling är förrädisk. Många kommer nämligen att rycka på axlarna åt den – så länge den inte drabbar just dem. Folkhemsfascismen kan komma att bli riktigt populär och hemtrevlig för de flesta människor. Ta en decaf mocha latte macchiato till.

Men det kommer inte att vara lika trevligt för dem som käftar emot, slåss för frihet och ser ett värde i ett öppet samhälle. Oss kommer de att spärra in, eller så.

Allra mest att frukta har de som är oskyldiga. I en repressiv, auktoritär stat ställs ofta rättsstatens principer på huvudet. Den som misstänks för något kan tvingas bevisa sin oskuld (snarare än att det är staten som måste bevisa den misstänktes skuld). Vilket inte alltid är så lätt. Speciellt inte när man har automatiserade övervakningssystem som kan få för sig att flagga snart sagt vem som helst beroende på till exempel var de befunnit sig, vem de talat med i telefon och vilka deras vänner och vänners vänner är.

Fler poliser som patrullerar gator och torg och som åker på utryckningar är som regel en bra sak. Men det är inte vad vi kommer att få.

Istället kommer vi att få ett våldsmonopol som sitter bakom datorskärmar och funderar på varför just du satte in en viss mängd kontanter på ditt eget bankkonto, varför du har vistats i samma fastighet som en droghandlare eller om det kan finnas något samband mellan dig och ditt ex:s bästa väns nya kärlek (som råkar komma från Libyen).

Gator och torg kommer däremot att vara lika otrygga som förut.

Och vi kommer att få ett angiverisamhälle. Ju mer repressiv staten blir, ju mer benägna kommer människor att bli vad gäller att knuffa andra framför bussen. Genom att skvallra om att grannen använt svart arbetskraft för att bygga sin veranda uppnår angivaren två mål: Att visa överheten att man är lojal. Och att avleda statens repression mot ett annat mål än en själv.

Detta vet vi med rimligt stor säkerhet. Det är så det brukar bli i totalitära och auktoritära stater. Inget tyder på att det skulle bli annorlunda just här.

Där det finns regler, där finns det också självutnämnda ordningsmän. Speciellt om reglerna är många, krångliga, moraliserande och godtyckliga.

Vägen in i denna dystopi kommer att vara helt odramatisk. Alla beslut kommer att fattas i god demokratisk ordning. Först när allt är för sent kommer folk att inse att fällan har slagit igen.


Der Spiegel: Das Ende der Demokratie, wie wir sie kennen »

7 kommentarer:

 1. Den är redan här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Fällan slog igen för länge sedan. Förmodligen har mänskligheten alltid suttit i en eller annan fälla av liknande slag.

   Radera
  2. Utveckla gärna dina tankar.

   Radera
  3. Finns naturligtvis olika grader i helvetet, men folkhemsfascismen är en realitet..

   Radera
  4. Vänstern har dubbelt bäddat för denna utveckling. Dels genom avskaffandet av den privata sfären (och därmed det individuella) och dels genom att skapa kaos genom den intersektionella gallimatias som idag genomsyrar hela samhällsapparaten (och en övertygad allmänhet)..

   Radera
 2. Finsn inget samhälle o skydda endast en slav industri hela skiten är en lögn från start. Orsaken folk behöver lagar o det finns osämja är för lärarna inte lärt folk se orsak o verkan så dom slipper lagar o dom intoktrinerats till rivalitet.Flesta fattar inte att dom lever i en slavindustri idioterna tror verkligen på riktigt dom är fria.

  SvaraRadera
 3. Den "verkliga" folkhemsfascismen kommer utlösas när det här händer: http://www.privataaffarer.se/bostad/eu-kommissionen-oroad-for-svenska-banker-vid-boprisfall--846476

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.