2016-02-06

Till strid för kontanterna!


Den här artikeln skall ni läsa!

I Frankfurter Allgemeine skriver Holger Steltzner en fantastisk drapa till kontanternas försvar. Länk:

Bargeld ist Freiheit »

Då den är på tyska ber jag att få erbjuda en översättning av två väsentliga stycken ur texten. (Översatt av Christian Engström.)
"Fälttåget mot kontanterna handlar om mer än hur man betalar. Var det bara det kunde man låta människor själva betala som de vill. Det handlar om slutet för privatlivet och självbestämmanderätten, kartläggning av beteende och konfiskation av tillgångar. Förmynderiet mot medborgarna har i en sådan värld ingen gräns, och pengar blir inte längre privat egendom. Den överviktige kan plötsligt inte längre betala för kaloribomberna med kortet, alkoholisten kan inte längre skaffa sig vinflaskan, och på “vegetarisk måndag” kan man inte beställa något kött via mobilen. Beslag av skattemyndigheten på medborgarnas konton skulle vara en självklarhet. Och i totalitära stater skulle det inte gå att undgå övervakning och förtryck." (...) 
"Andra anledningar till kriget mot kontanterna är viktigare, men om dem talas det mindre. Här kommer centralbankerna med i spelet, inklusive den Europeiska centralbanken. Dess ordförande Draghi har redan funderat högt om hur man bäst kommunicerar att 500-eurosedeln avskaffas, fastän Centralbanksrådet ännu inte har fattat beslutet. Utan kontanter är medborgarna utlämnade till centralbankernas negativa räntor. Det är en dröm för många finansministrar och keynesianska ekonomer."
Man får gåshud! Och panikkänslor.

3 kommentarer:

 1. Jag har sagt det förut, fascismen kommer att komma från ett håll som de flesta (märkligt nog) inte hade väntat sig.

  SvaraRadera
 2. Tja.. steg för steg.. men det där med NWO är fortfarande bara en "konspirationsteori? :-)

  SvaraRadera
 3. Tack för den! Blir till att damma av Tyskan och läsa hela, ser jag.

  Vad skall man göra om man inte har kontanter? Köpa guld?

  Läste någonstans att en orsak till att de verkligt rika köper en massa "lyxprylar" är att dessa faktiskt behåller sitt värde på lång sikt. Kanske får vi göra som de gamla kelterna och i stor omfattning bära vårt guld med oss.

  Egna valutor?

  "Bart: De här pengarna är utgivna av Montanas medborgargarde!
  Homer: De kommer att vara riktiga ganska snart."

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.