2016-03-06

Håller Västvärlden på att fragmentiseras?Is the West fragmenting? - BBC Newsnight | Youtube »

3 kommentarer:

 1. Precis européer bör värna de ideal som är fruktan av hundratals år av umbäranden och krig; liberalism, vetenskaplighet, rättssäkerhet, sekularism, meritokrati individualism yttrandefrihet kapitalism rätten till privatliv osv. -(kultur)vänstern gör dock sitt bästa för att rasera bygget..

  SvaraRadera
 2. Mina tio cent:
  -I grunden är detta en fråga om demokrati. Det hade kunnat handla om vad som helst; var statens pengar skall placeras, vilka lagar som skall gälla, eller vilken färg det skall vara på nya kommunalkontoret. Självklart kan vi inte ha konstant direktdemokrati som i Schweiz när det är fråga om större enheter, men någon form av minimum av i alla fall känsla av demokratiskt inflytande måste finnas bland medborgarna om det här ska fungera i längden. Om inte blir det konsekvenser. Dessa kan komma under många namn och former, men just nu heter dessa konsekvenser Donald Trump, Marine LePen, Nigel Farage, Jimmie Åkesson och Geert Wilders och så vidare och så vidare...

  Detta hade inte hänt om vi haft en konstruktiv debatt, och efterföljande politiska beslut som i alla fall rudimentärt följer vad väljarna faktiskt tycker i frågan. Åter igen, detta hade kunnat handla om vadsom, men just nu är det migrationen som inte avhandlats på ett någorlunda godtagbart sätt. Väljarna reagerar då genom att leta efter...andra lösningar...dessa andra lösningar är sällan hållbara i längden.

  Så. Hvad göras? -Vet ej. Men som det ser ut fungerar det icke. Inte särskilt förvånande dock; man ber i praktiken tyskar att vara flexibla, britter att rucka på principer, italienarna att sköta sin ekonomi och grekerna att sköta pappersarbetet med nit och redlighet(samt, som lax på ovan nämnda mos, ber man den allt mer auktoritära Erdogan att vara en snäll dörrvakt till fort Europa). -Är det verkligen bara jag som är förvånad?

  Som jag ser det finns det bara en långvarig lösning till det hela; IS måste avlivas. Syrien måste bli någorlunda stabilt igen för att undvika ytterligare negativa spillover-effekter på regionen.

  SvaraRadera
 3. Min ståndpunkt är nog faktiskt att demokrati är nödvändig men inte tillräcklig: visst som Amarya Zen visat så har inget demokratiskt land haft svår svält men tvångsteriliseringar och -ja till och med Hitler maktövertagande (i viss mån) har skett via demokratin. För ett gott samhälle behöver vi nog konstitutionella fri och rättigheter; jämför till exempel skillnaderna gällande övervakningsfrågorna mellan Europa och USA: I USA diskuteras övervakningen därför att den KAN stå i strid med konstitutionen i Sverige gör Politiker och Intressen vad de vill..

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.