2016-03-01

Med Centerns idé kan alla driva eget utan krångel


Ibland glänser Centerpartiet till.

I dag har partiet lagt fram ett förslag om "ingångsföretag". Allt som krävs är en app i mobilen, från vilken man tar betalt av sina kunder. 25% dras automatiskt i skatt. Tanken är att man får fakturera upp till 250.000 kr per år (drygt 20.000 kr / månad, 15.000 efter skatt) på detta sätt. Då slipper man allt krångel och all byråkrati. [Länk»]

"Det kräver ingen kunskap om svensk byråkrati eller skattelagstiftning. Ingen moms behöver bokföras, inga egenavgifter betalas och ingen preliminärskatt beräknas. Det enda som ingångsföretagaren behöver hålla koll på är sin försäljning" säger Emil Källström (C).

Det bästa med detta förslag är att det gäller lika för alla.

Tröskeln för att driva eget är i dag så hög att den inte bara avskräcker invandrare, utan även många svenskar. Vilket vi måste ändra på. I årtionden har politiker lovat att göra det enklare att driva eget. Men detta är det första förslag som verkligen tar steget fullt ut.

Det är precis sådana här förslag som kan få igång människor med egen verksamhet. (Liknande modeller finns i en del andra länder, fast utan mobilappen.)

Gör detta till ett vallöfte, snälla Centerpartiet!

9 kommentarer:

 1. Tre frågor som jag inte hittade något svar på.

  Ska man anta att en (1) person endast får driva ett (1) ingångsföretag?

  Går det att kombinera med annan anställning vid sidan om ingångsföretaget?

  Hur ska man hantera kontanta betalningar?

  Ställde dessa frågor på Centerns hemsida så jag får se om det dyker upp något svar.
  Bra initiativ iaf.

  SvaraRadera
 2. Ett mycket viktigt förslag. Tänk så mycket kreativitet som skulle släppas loss och då skulle nya och innovativa företag kunna skapas.

  SvaraRadera
 3. Jaha, under de åtta år vid makten ÖKADE regelkrånglet med centerpartiet vid makten.

  SvaraRadera
 4. Det ska alltså dras 25 % på varje fakturainbetalning, upp till 250 tkr/år. Före verksamhetens kostnader. Kräver alltså vinstmarginal >25 %. Har man få eller inga kostnader i verksamheten, kan det funka, men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan har de inte tänkt alls på likviditetseffekten.
   Det är ett förslag som är uttänkt av någon som inte har sysslat med företagande eller som tror att alla jobbar som frilansjournalister.

   Radera
 5. Bokföringslagen ska den bara skippas och vad händer då omsättningen är 250 001 kr eller däröver? Jag tror dessvärre att detta är ett mer eller mindre ogenomtänkt och idiotskt förslag, det är dessutom helt i strid mot EU:s lagstiftning kring mervärdesskatt.

  SvaraRadera
 6. Bo Hansson - slipper du betala moms och skatt så har du ju redan där en mycket lönsammare modell jämfört med ett "vanligt" företag?

  SvaraRadera
 7. Detta har inget med företagande eller kreativitet att göra mer än på marginalen. Förslaget handlar om att införa daglön för lågstatusjobb. "Jag anställer inte, jag har konsulter som diskare". Mängden fusk (eller storleken på regelverket för att stävja fusk kommer) lär nog inte liten.

  SvaraRadera
 8. Bra förslag, men skulle kunna gå lite längre. Säg upp till 350-400K. Då skulle de flesta frilansare kunna klara sig under gränsen även om man inte kompletterar med A-skatt... Med gränsen 250K funkar det bara med en bruttointäkt på ungefär 20,8K - det skulle innebära 15K netto, vilket inte är mycket om du betalar några andra kostnader själv.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.