Härom året inskränkte riksdagen den svenska offentlighetsprincipen – för att skydda EU-dokument som Bryssel helst inte vill att folket och media skall få se.
Nu tar man ännu ett steg för att inskränka insyn och möjlighet till granskning. Denna gång är det regeringen som vill göra offentliganställdas personnummer hemliga.
Offentlighetsprincipen inskränks i många små steg. Den här gången gör man det svårare att ta reda på om makthavare sitter på flera stolar eller är korrumperade.
I en levande och fungerande demokrati skall folkets rätt till privatliv värnas – och den offentliga makten vara transparent. Men Sverige går, som sagt, åt andra hållet.
DN: Lagförslag vill begränsa offentlighetsprincipen »
Mörkalykten lyser.
SvaraRaderaSom sagts förr politiker är problemet inte lösningen. Ge folk konstitutionella rättigheter, en grundtrygghet (tex ovillkorlig medborgarlön på existensminimum, givet att den fungerar) (fungerande) polisväsende, försvar och bassjukvård -låt marknaden fixa resten -det gör den så mycket bättre! Bort med byråkrati, övervakning klåfingrighet, improduktivitet svågerpolitik och korruption!
SvaraRaderaDet betyder att man fruktar folkets reaktion på fattade beslut, dvs. besluten står i strid med folkviljan. De är därmed odemokratiska enär all makt enligt grundlagen säges ska utgå från folket.
SvaraRadera