Mest underhållande i veckan är petningen av Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström. En sossepamp i en s-anstruken del av näringslivet blir avpolleterad – av AP-fonderna – under sittande sosseregering. Det är så att man börjar undra om det är en del av den så kallade samhällskollapsen.
SVT Aktuellt bjöd i veckan på gott politiskt underhållningsvåld i frågan. Anders Sundström ställdes öga mot öga med ägarnas (AP-fondernas) Ossian Ekdahl. Där skapades nog tv-historia. Se allt här »
I det där inslaget sa Sundström något – egentligen uppenbart – som fick mig att haja till.
– Det viktiga är att Ossian och de tjänstemän som han företräder kommer i framtiden att vara de som är huvudägare i nästan alla svenska företag.Är det så? AP-fondernas tillgångar är lätta att ta reda på. Men hur mycket är alla större svenska företag värda? Men varför inte? Det är väl målet.
Med våra pensionspengar som insats köper Sossesverige upp näringslivet. Det spelar ingen roll vilken regering som sitter, det bara rullar på.
Med fonderna tar vi över successivt (LO-tidningen)Det där citatet handlar inte om AP-fonderna, utan om löntagarfonder. En gång fick LO och sossarna för sig att lägga en "avgift" på företagande, vilken skulle gå till fackliga fonder som skulle köpa upp nämnda näringsliv. Det blev ett djävla liv, av lätt insedda skäl. Sverige sa bestämt nej tack.
Men AP-fonderna är i stort sett samma sak. Enda skillnaden är att de inte leds av facket, utan av statliga byråkrater. Vilket egentligen är en både prydligare och kusligare form av socialisering. Det blir liksom lite av Agent Smith-känsla över det...
Svenska folket äger sitt land, genom att dess pensionspengar äger näringslivet. Jag inser det förrädiskt lockande i en sådan formulering. Men det handlar om väldigt mycket pengar i händerna på folk som gemene man inte vet speciellt mycket om. Är de kompetenta? Har de en agenda? På vems sida står de? Är de ansvarsfulla med andra människors pengar?
(Och nu kommer politikerna farande och vill att vi skall bygga höghastighetståg för de fonderade pensionspengarna. Känns det tryggt? Kommer fondernas ledning att kunna stå emot den politiska viljan? Vill den det?)
Hur som helst är den stora frågan:
Statligt administrerade fonder som äger det svenska näringslivet. Innebär inte det med all rimlig tolkning att socialism då råder i konungariket?
Sedan skall vi inte glömma att även facket är en av landets stora aktieägare (och därmed även arbetsgivare) – med investeringar på många, många miljarder. Korporativism på svenska.
Glöm socialism! Det gäller inte nu längre! Det gäller statskapitalism och politikerna överens om det i alla partier.
SvaraRaderaDet är väl korporativism snarare än socialism, och folkhemsstaten som sluter cirkeln? Anders Edwardsson skriver i sin bok om Sveriges historia att vid folkhemmets grundande: "anammades en alltmer korporativistisk samhällsmodell, där staten (precis som på medeltiden) inte i första hand förhöll sig till medborgarna som individer utan som medlemmar i olika organisationer, vars deltagande i olika statliga och kommunala organ alltmer förvandlade dem till halvofficiella, officiösa organ. Denna utveckling skulle i Sverige visserligen ta sig en rad olika former. Den övergripande tanken och ambitionen var dock – precis som i det fascistiska Italien – att föreningen av stat, samhälle, organisationer och näringsliv skulle skapa ett starkare och mer harmoniskt samhälle.”
SvaraRadera