2016-04-26

Vad gör vi när polisen inte följer lagen?

Polisen har en otacksam uppgift. Man sliter med svåra uppgifter, har dålig ledning och dåligt betalt.

Inte desto mindre måste man ställa mycket höga krav på polisen. Det handlar om samhällets våldsmonopol – som har mycket långtgående befogenheter och där varje insats kan få stora konsekvenser för enskilda människor.

Under lång tid har polisen fått allt mer utökade befogenheter vad gäller övervakning och avlyssning. (I dag behöver du inte ens vara misstänkt för ett brott för att bli utsatt för avlyssning.) Oavsett om man anser att det har gått för långt eller ej – så måste polisen noga följa de regler som gäller för denna övervakning.

Men det gör man uppenbarligen inte. Polisen bryter mot lagen, gång på gång trots att överträdelserna har uppmärksammats. Man kan konstatera att det brister i noggrannhet, aktsamhet och kompetens.

De tvångsmedel polisen har till sit förfogande inskränker per definition människors fri- och rättigheter, till exempel rätten till privatliv. Det handlar om verktyg som måste användas med försiktighet, omdöme och enligt de demokratiskt fastställda regelverken. Utrymmet för nonchalans och slarv är noll.

Frågan är hur samhället skall reagera när polisen trots detta gör sig skyldig till upprepade övertramp.

• "Anmärkningsvärt" att polisen bryter mot samma lag om och om igen - trots återkommande kritik »
• "Förstört" material från avlyssning fanns kvar - trots skriftligt intyg från polisen »

4 kommentarer:

  1. Det är märkligt att Sverige inte har en gräsrotsaktiviströrelse som Cop Block.

    http://www.copblock.org

    Säger kanske en del om vilket slavfolk svenskarna är?

    SvaraRadera
  2. Vad händer när polisen hittar på egna lagar och bestämelser? Svaret är ingenting. Fråga alla sportskyttar och jägare. För ni som inte vet så har vi en vapenlag och så har vi polisens Fab.

    SvaraRadera
  3. Polisen har i åratal hittat på egna bestämmelser och tillämpat dem när det gäller vapenlicenser. Man har tom vägrat följa domar när domstolen dömt till sökandes fördel. Inget händer, inte så mycket som en rad i tidningen långt mindre några reaktioner från andra myndigheter eller politiker.

    SvaraRadera
  4. I Sverige bryr mig man sig inte om rättsäkerhet "-Vadå Pappa Staten är ju alltid snäll mot oss barn - Staten har ju försett oss alla med underbar socialism så att vi slipper avundas vår granne- det är klart att Staten och de som jobbar för den Alltid står på den rätta sidan!". Men som sagt med konstitutionella (okränkbara) rättigheter för individen skulle vi kunna komma en bit på vägen. Allvaret i att Rättsväsendet begår (medvetna) fel torde i ett mer upplyst samhälle vara stort. Det borde vara systemhotande om gemene man insåg att det arbetar grovt kriminella människor "för rättvisan". Ett modest krav vore väl 18 års fängelse eller något i den stilen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.