2016-05-10

Politikerna sätter sprätt på dina pensionspengar


Det svenska pensionssystemet är skakigt nog som det är. Nya pengar måste tillföras hela tiden och de pengar som finns i pensionsfonderna måste investeras klokt för att ge en rimligt god och säker avkastning.

Därför bör vi vara uppmärksamma på att politiker hela tiden tycks vilja använda pensionspengarna till annat. Handlar det inte om att bygga höghastighetsjärnvägar så är det fråga om klimatsatsningar och grön energi. Gemensamt för de flesta politiska idéer om hur pensionsfonderna kan användas är att de är ekonomiskt osäkra eller direkt dumdristiga.

Till detta kan man lägga fondernas egen politiskt korrekta ängslighet. När AP-fonderna uttalar sig negativt om att företag som de investerat i ägnar sig åt skatteplanering – då skall man hålla i minnet att denna skatteplanering gynnar företagens vinster och därmed även din och min framtida pension. (Vilket är en koppling som media aldrig gör.)

De svenska pensionsfonderna borde vara fredade från politisk klåfingrighet – och ha som enda mål att prestera ett så gott ekonomiskt utfall som möjligt.

Men så är det alltså inte. Räkna därför kallt med att dagens politiska tilltag kommer att drabba dig, i form av lägre pension.

Morgondagens fattigpensionärer kommer att bli ännu fattigare. Den som vill ha en dräglig ålderdom får fixa den saken själv. Vilket är anmärkningsvärt när vi tvingas leva i ett system som gör anspråk på att vara alla goda gåvors givare.

För övrigt kan man undra om våra politiker verkligen betraktar pensionsfonderna som pensionsfonder. Jag får en känsla av att i vart fall de rödgröna ser dem som ett sätt att smygsocialisera näringslivet.

2 kommentarer:

  1. Varje invandrare försämrar det svenska pensionssystemet med i snitt 800 tusen. Dvs, det som enligt politikerna skulle rädda pensionssystemet, invandring, försämrar det ytterligare.

    SvaraRadera
  2. Människan är till sin natur reaktiv snarare än proaktiv. Det börjar bli uppenbart att det nuvarande systemet kommer att braka vid en fastighetskrasch. Bostadsbubblan har förmodligen drivit en inte obetydlig del av ekonomin. Sett från den ljusa sidan så kommer nog det mesta reformeras (när det väl gått upp för medelsvensken att Göran Perssons "Humla" inte alls flyger särskilt bra..)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.