2016-06-26

Hur många gånger kommer britterna att tvingas folkomrösta?



Kommer du ihåg hur det blev när irländarna röstade "fel" om Lissabon-fördraget? De fick rösta gång på gång tills de röstade "rätt". Ovan en klassisk, förfärande och underhållande BBC-intervju med dåvarande EU-kommissionär Margot Wallström om den saken.

Tro inte att frågan om det brittiska EU-medlemskapet är utagerad i och med veckans folkomröstning.

Värt att notrea är att lämna-sidans Boris Johnson i fredags lite svävande hävdade att det inte finns skäl att åberopa EU-fördragets artikel 50. Det är mycket möjligt att han menade just nu. Men det skulle inte förvåna mig om han helst vill se en ny omförhandling av det brittiska medlemskapet, som är tillräckligt omfattande för att runda folkomröstningen. Att britterna får vad de vill, det Cameron inte kunde leverera – utan att behöva lämna EU. Förhandlingsläget har ju, milt uttryckt, förändrats.

Sedan har vi EU:s politiker som (med undantag av Angela Merkel) tycks vara inriktade på att bli av med britterna så snart som möjligt. Ett skäl kan vara att de vill undvika att frågan skall störa det franska presidentvalet nästa vår och det tyska valet hösten efter det. Men den brittiska frågan kommer att ta sin tid. Så bli inte förvånad om EU plötsligt gör helt om och försöker förhala frågorna kring det brittiska EU-utträdet till efter i vart fall det franka valet.

Och Skottland... Kommer de skotska nationalisterna att bedöma att det går att få ihop en majoritet av väljare som både vill ha självständighet och EU-medlemskap? Det är ju en linje som rymmer en viss inneboende motsättning. Sedan är frågan om den brittiska regeringen kommer att ge sitt nödvändiga tillstånd för en ny skotsk folkomröstning.

Glöm för övrigt inte att torsdagens folkomröstning bara var rådgivande. Just det. Innan utträdesprocessen över huvud taget kan inledas måste samma beslut fattas av det brittiska parlamentet. Bara det kan bli en både utdragen och stökig process – som faktiskt kan sluta hur som helst.

Fortsättning följer. Var så säker.

[Länk till Youtube-klippet ovan »]

5 kommentarer:

  1. I landet Sverige hade förmodligen nyval redan utlysts

    SvaraRadera
  2. Tror inte att vare sig Labour eller de konservativa vågar riskera ett strömhopp till UKIP.
    Stökigt och långdraget, där håller jag med, men det går nog i stort sett på den inslagna vägen.

    SvaraRadera
  3. Många intressanta frågor du reser här. När det gäller de franska och tyska valen har du helt rätt. De lönar sig faktiskt inte för Storbritannien att aktivera Artikel 50 förrän till hösten 2017. Först då kommer det finnas motparter som kan fatta beslut.

    Det kommer morras och skrikas en hel del de närmsta dagarna men förhoppningsvis kommer folk så småningom att inse a) att förhandlingarna kommer att ta tid och b) det måste finnas kontrahenter på båda sidorna som ska kunna fatta beslut. Det är alltså inte bara det faktum att Tories måste utse en ny partiledare/premiärminister som kommer fördröja förhandlingarna.

    SvaraRadera
  4. Men det är inte bara BREXIT som stundar. Frankrike kommer att erbjuda sina egna problem. Front National kräver folkomröstning om franskt utträde ur unionen, och Sarkozy som är en av de kandidater som fn ligger bäst till att nå andra omgången i presidentvalet har enligt FT lagt fram förslag till omfattande förändringar av EU-fördraget. Bl a vill han minska kommissionärernas makt kraftigt.

    Om presidentvalet hade varit i dag så skulle Marine LePen varit en av kandidaterna i slutomgången och Sarkozy eventuellt den andre. Hollande skulle elimineras nästan oavsett vem han ställs mot.

    Alltså skulle den ene presidentkandidaten kräva EU-fördragsförändringar och den andra skulle kräva att Frankrike får rösta om utträde.

    Quel bordel!

    :-)

    SvaraRadera
  5. Jo, det är väldigt lustigt hur lite triumf Boris Johnson visar. Han vann folkomröstningen och har god chans att bli partiledare och premiärminister, och ändå suckar han djupt. Det är nästan så man undrar om han inte föredragit att förlora, dvs att hans ställningstagande var ren populism i förväntan om att stanna sidan ändå skulle vinna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.