2016-06-06

Politikerna vet att drogpolitiken är orimlig, men de tänker inte göra något åt saken


Härom veckan kom den årliga rapporten från EU:s narkotikabyrå: Sverige har årligen 93 narkotikarelaterade dödsfall per miljon invånare – jämfört med EU-genomsnittet som är 18. [Länk»]

Det handlar om människoliv, 609 döda – vilket är en tredubbling på tio år.

Sverige är som vanligt näst värst i EU. Endast Estland är värre.

Samtidigt meddelar Brå att antalet drogtester som utförs av polisen har fyrdubblats sedan 1990-talet. Allt fler unga tvingas lämna prov – och i denna grupp är ungefär hälften av proven negativa. [Länk»]

I Sverige är det nämligen olagligt att ha narkotika i kroppen. Drogprov har blivit ett populärt verktyg för poliser som vill djävlas med folk. De kan i princip hota vem som helst med att bli inplockad för provtagning. (Dessutom är positiva provsvar ett bekvämt sätt att skaffa pinnar i statistiken över "uppklarade" brott.)

Att svensk drogpolitik är orimlig, det är uppenbart. Den är kontraproduktiv. Den gör missbrukarnas livssituation ännu värre. Den kontaminerar marknaden med droger av oklar kvalitet och styrka. Den driver på utveckligen av nya och farligare preparat. Den göder kriminella nätverk och gängbrottslighet. Och den gör brottslingar av brukare som inte har skadat någon annan människa.

Vill man hantera problemen i grunden – då bör man legalisera i princip alla droger. Brukaren måste få veta exakt vad hon köper och hur stark drogen är. Produktion, distribution och försäljning kan inordnas i den vanliga samhällsekonomin och ske under ordnade former. Missbrukare skall kunna erbjudas vård under rimliga former. Detta skulle samtidigt rycka undan fötterna för de kriminella nätverken. Vilket även skulle minska våldet och uppgörelserna på gator och torg.

Det näst bästa är att avkriminalisera innehav av droger för personligt bruk. Det vill säga att polisen slutar jaga missbrukare och icke-problematiska brukare – för att istället fokusera på de kriminella nätverken. För vad blir bättre av att man ökar stressen och lidandet för missbrukare som har det djävligt nog som det är? Vad blir bättre av att det blir polissak av att någon kopplar av med lite gräs då och då, utan att störa någon annan?

Dessutom måste vi inse att det inte är drogerna som sådana – utan underliggande sociala problem som skapar missbruk av droger, oavsett om dessa droger är lagliga eller olagliga. Missbrukarnas situation blir bara värre om man jagar dem, stigmatiserar dem och exkommunicerar dem ur samhället.

Den mörka ironin är att många politiker redan har insett allt detta. Men de törs inte ta tag i narkotikafrågan. De är ovilliga att släppa sin prestige och erkänna att de drivit en felaktig politik i årtionden. De påverkas av poliser, tullare och andra som ser den repressiva drogpolitiken som en födkrok. Och de har inga bra svar på vad man skall göra åt missbrukets underliggande problem.
Gabriel Wikström, ansvarig minister

3 kommentarer:

  1. Visa nedanstående bild för flickscouterna och pingströrelsen så kanske de ser potentialen för egen vinning och ändrar sig:

    http://9gag.com/gag/a0pmLKZ

    SvaraRadera
  2. Vi folket kan förändra detta också. Men inte många som vågar stå upp för rättvisan, tyvärr.

    SvaraRadera
  3. Bra läsning!! Sverige måste vakna! En missbrukare är ju missbrukare oavsett om det är lagligt eller olagligt. Alkohol är ju den drog (källa: mina ögon och öron) som splittrat flest familjer och otaliga dödsfall samt fått flest människor våldsbenägna, och ändå är det lagligt och så vitt jag vet så har jag aldrig stött på någon som blivit aggressiv av exempelvis cannabis, och inte heller vet jag av något dödsfall i samband med cannabis.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.