2016-06-20

USA: En statlig lista över folk att djävlas med


Efter massakern i Orlando diskuterar USA just nu en så kallad no-buy-lista.

Tanken är att människor som finns i the Terrorist Screening Database inte skall få köpa vapen. Detta är den lista som till exempel avgör vem som skall drabbas av extra grundlig säkerhetskontroll på flygplatserna – eller helt nekas att flyga.

Antalet felaktiga flaggningar är dock många. Till och med Cat Stevens och senator Ted Kennedy har råkat ut för detta. Så listan är inte helt pålitlig och inte heller komplett.

Listan står inte under demokratiskt överinseende. Det sker ingen föregående rättslig prövning. Allt avgörs i tysthet inom den del av den ängsliga amerikanska säkerhetsbyråkratin som går under namnet United States government's Terrorist Screening Center.

Att äga vapen är en amerikansk konstitutionell rättighet. Med andra ord tänker man inskränka de medborgerliga fri- och rättigheterna utifrån en lista som byråkrater upprättar i hemlighet.

Detta handlar inte om vapen. Det gäller grunderna och formen för hur staten kan begränsa folkets konstitutionella rättigheter.

Man skall inte inskränka människors grundläggande fri- och rättigheter. Och man får absolut inte göra det på lösa boliner.

Vilka rättigheter vissa medborgare skall förvägras och varför kommer säkert – som allt annat – att bli föremål för ändamålsglidning. Det är Storebrors-statens vanliga modus operandi.

(Det kan för övrigt nämnas att man faktiskt redan kontrollerar amerikanska vapenköpare mot listan, som en del av den vanliga bakgrundskontroll som sker. Men det är en öppen process under i vart fall rimligt rättssäkra former. Den som felaktigt nekas kan än så länge få sin sak uppmärksammad, prövad och korrigerad.)

TFCN: Left or Right, Pro- or Anti-Gun: You cannot support the “No Buy” list »

National Review: A ‘No Buy’ List for Suspected Terrorists Would Be Constitutionally Reckless »

1 kommentar:

  1. Såg en bild-kommentar slash skämtteckning någonstans som drev med Hillary; "if you're under FBI investigation you shouldn't be allowed to buy an assualt rifle - but you're still allowed to run for president!"

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.