2016-06-23

Vad handlar den brittiska folkomröstningen egentligen om?


I dag röstar Storbritannien om sitt EU-medlemskap. Men det känns som om EU-frågorna kommit lite i skymundan.

UKIP har försökt göra det hela till en folkomröstning om invandring. Vilket naturligtvis engagerar många väljare.

Framträdande brittiska kommentatorer menar att allt har utvecklats till en folkomröstning för eller emot etablissemanget.

Och vad gäller de verkliga EU-frågorna, så känns det som om de har diskuteras på ett allt för abstrakt sätt. Många väljare hänger inte med eller orkar inte engagera sig.

Därför har argumentationen långsamt glidit mot plakat-formuleringar. Nyligen såg jag en bild som visade en av remain-sidans bussar, som tapetserats med budskapet att maten blir billigare om man stannar i EU. På den nivån ligger den breda kommunikationen.

Dagens brittiska folkomröstning är intressant på flera plan. Europafrågorna är bara en aspekt. Det handlar minst lika mycket om zeitgeist och det demokratiska samhällets utveckling i ett vidare perspektiv.

3 kommentarer:

  1. Intressant artikel av Richard Werner här om vad valet handlar om:
    http://www.zerohedge.com/news/2016-06-22/who-european-movement-and-why-answer-may-change-how-you-vote-brexit

    Säger bla samma sak som Paul Craig Roberts som satt i Reagans regering under 80-talet.. att EU är en dokumenterad CIA-konstruktion från början:
    https://www.youtube.com/watch?v=9otn_5LVQq8&feature=youtu.be&t=2m25s

    SvaraRadera
  2. Frågan är om inte det är ett generellt problem med folkomröstningar, att det sällan i slutändan handlar om själva sakfrågan, utan i mångt och mycket blir röster för eller emot etablissemanget. Den senare aspekten verkar alltid finnas där, och ibland överskugga sakfrågan helt.

    Frågan är vad man borde göra. Kanske borde alla folkomröstningar inkludera en separat fråga: "Hur nöjd är du med sakers tillstånd i allmänhet?" eller "Vad tycker du om etablissemanget?" så att man har en möjlighet att säga att man (till exempel) vill stanna i EU, men är missnöjd med hur saker sköts.

    Eller så är folkomröstningar kanske helt enkelt dåliga saker man borde låta bli.

    SvaraRadera
  3. Efter valet kommer det bli uppenbart.

    EU utökar sitt inflytande, minskar demokratin, byråkrater fyller på och gradvis börjar folket hata institutionerna.

    Det leder i sin tur till mer övervakning av medborgarna, mer auktoritet, ordning, lyd, var tyst.

    Arbeta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.