2016-08-23

På en plats långt, långt borta från Sossesverige funderar jag på att rösta på sossarna


Det kommer inte att hända – men jag har lekt med tanken på att rösta på sossarna.

Inte i Sverige, men väl i lokalvalen här i Berlin.

Här är sossarna inte alls som de svenska. Här försöker de ratta staden på ett någorlunda rimligt sätt, respektera medborgarna och hålla fingrarna borta från folks privatliv. Öl, vin och sprit finns i kvarterens kiosker, som ofta håller öppet hela natten. Ingen bryr sig om ifall någon röker lite gräs. (Utom CDU, som är obstinata.) Människor har stor frihet – så länge man inte stör någon annan.

Jag betalar noga mina resor i kollektivtrafiken. (Jag har det billigare månadskortet för slackers som inte gäller före klockan tio på vardagsmornar. Vilket jag kan leva med, eftersom jag jobbar hemifrån.) Samtidigt uppskattar jag att det inte finns några som helst spärrar i U- och S-bahn. Det känns som att man litar på folk, vilket jag vill hävda är karaktärsdanande. (Det kan även bidra till betalningsmoralen att det vimlar av biljettkontrollanter.)

Ett rykte jag gärna vill tro på handlar om vad som hände när LSD ville bygga ännu ett ställe där vuxna, samtyckande människor bland annat kan göra saker med varandra snabbt, anonymt och spontant. Naturligtvis vaknade Not In My Backyard-rörelsen. Enligt uppgift skall den ansvariga kvinnliga, socialdemokratiska politikern då ha anfört att moraliska funderingar kan folk få hålla för sig själva. Hennes uppgift är att se till att byggreglerna följs, inget annat.

Polisen i Berlin har 22.000 anställda (varav drygt 5.000 civilanställda). Samtidigt äger Berlinborna sina gator och välskötta parker. Det är mycket folk ute till långt in på natten, nästan så att man kan ana att det är en markering. Därför känns staden också rimligt trygg, även när polisen lyser med sin frånvaro.

I min stadsdel uppskattar jag att en dryg tredjedel är tysk arbetar- och tjänstemannaklass, en knapp tredjedel är turkar och juggar och en tredjedel är övriga – till exempel unga expats från resten av landet och Europa plus en och annan övervintrande hippie. Det finns problem här också. Arbetslösheten är hög, bidragsberoendet stort och genomsnittsinkomsten låg. Men på det stora hela känns det som om människor här respekterar varandra. Vilket är nödvändigt när minst 160.000 människor skall leva tillsammans på tolv kvadratkilometer.

På något sätt är detta min sinnebild av att leva under ett rätt OK sossestyre. Berlins sossar kommer liksom inte från samma planet som de svenska.

Men jag kommer inte att rösta på dem. De är trots allt något slags socialister. Och de är ansvariga för dunderfiaskot med den nya flygplatsen. Kanske blir det Piraterna, kanske Die PARTEI, kanske något annat...

7 kommentarer:

 1. Skillnaden mellan Sverige och resten av Europa är, att amerikanska frikyrko- och nykterhetsrörelser från 1800-talet inte grundade de moderna demokratierna där, eller som i Sverige tidigt fick täta band till arbetarrörelsen. Folkhemsstatens hörnsten skötsamhetsideologin med rötter i nykterhetsrörelsen, att systematiskt skapa det perfekta samhället byggt på statlig utbildning, välfärd och kontroll där medborgarna gradvis uppfostras av överheten till nyktra och skötsamma individer skiljer sig också från västliga, liberala demokratier. Det är uppfattningen att vägen till högre rättvisa och ett bättre samhälle kan systematiskt planeras och kontrolleras.

  http://journals.lub.lu.se/index.php/scandia/article/view/972

  Tyskland är en liberal demokrati, medan Sverige är en mer monolitisk socialdemokratisk stat, där synen på den enskilde medborgaren är mycket mer "uppfostrande" eller socialdemokratisk.

  SvaraRadera
 2. Jag har sagt det i flera sammanhang tidigare och det känns relevant här: ofta känner jag att jag har mer gemensamt med tysk eller amerikansk extremvänster, än med svenska "libertarianer". Inte för att jag är något annat än libertarian, utan för att det är så stor skillnad på länderna.

  SvaraRadera
 3. https://en.wikipedia.org/wiki/Die_PARTEI

  SvaraRadera
 4. Finns FDP i Berlin? När jag jämför tyska partier med varandra hamnar jag ofta närmast dem i åsikter.

  SvaraRadera
 5. Hoppas du trivs med din billiga kollektivtrafik och mysiga atmosfär. Det är nämligen jag och 28 miljoner andra som jobbar i södra Tyskland som står för kulorna. :(

  "For years, the three German states of Hessen, Baden-Württemberg and Bavaria have been paying out billions in euros to Germany's other 13 states. The largest recipient of those funds is Berlin."

  http://www.dw.com/en/german-states-oppose-stupid-wealth-transfers/a-16640386

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, tack så mycket. Men jag betalar också skatt.

   Sedan kan jag hålla med om att utjämningsbidrag mellan regioner eller som i Sverige mellan kommuner är orättvisa.

   Men det är lite vid sidan av bloggpostens poäng.

   Radera
 6. Ok, ursäkta. :)
  Men för att vara en aning on topic, en vettig sosse är ändå en sosse. Stay focused HAX!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.