2016-09-12

Politikerförakt


Man kan undra hur det står till med svenska folkets perceptionsförmåga.

Nu skall skatterna höjas. Igen. Samtidigt kommer rapporter om ökade problem inom skola, vård, omsorg, polisen... you name it.

När skall människor inse att de är lurade? Vad skall egentligen till för att folk skall fatta att något är väldigt, väldigt fel?

Politikerna har skapat ett svart hål som slukar skattepengar. Pengar som borde användas till offentlig kärnverksamhet – de styrs över till att göda en svällande byråkrati, förmåner till den politiska klassen och dem närstående särintressen samt till tveksamma prestigeprojekt.

Samtidigt saknar de flesta politiker den kompetens som krävs för att hantera stora, dynamiska system. Beslut fattas utifrån bristfälliga underlag och analyser, ibland i direkt strid med fakta. Projektstyrning och uppföljning verkar ske på en höft. Ordentlig utvärdering sker ofta inte alls. Och ingen är beredd att ta ansvar, inte ens för sina egna handlingar och beslut.

För övrigt vet politikerna inte vad de vill. De har tappat kontakten med sina principer. De saknar kompass. Landet driver som ett herrelöst skepp i allt hårdare väder.

Här finns en paradox: Idén om att låta människor och marknaden sköta sig mer på egen hand avfärdas av den politiska klassen. De menar att det krävs politisk styrning och planering. Vilket uppenbarligen inte fungerar. Så allt den härskande politiska klassen lyckas åstadkomma är att hindra människor från att samarbeta och spontant bygga fungerande lösningar på samhälleliga behov, på frivillighetens grund.

Våra politiker kräver att vi ger dem ett förtroende som vida överstiger deras kompetens och förmåga. Men det är inte det allmännas bästa de har för ögonen – utan snarare sin egen makt.

Nämnde jag att de tänker höja skatterna? Igen.

2 kommentarer:

  1. Det man inte gillar. Betalar man ingen satt till. Kallas inte social olydnad utan sunt förnuft.

    SvaraRadera
  2. Testade att posta den. Gick inte.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.