2016-10-16

Borgerligheten måste våga kräva ett systemskifte


Människor vill ha pengar till mer än livets nödtorft. Det gäller i princip alla.

Människor vill också ha något som upplevs meningsfullt att syssla med. Är det inte ett arbete som drar in pengar, då blir det något annat. Ofta är detta "något annat" destruktivt så väl för individen som för samhället.

Ta sedan dessa enkla observationer och applicera dem på våra så kallade utanförskapsområden.

Att få in folk (inte minst unga människor) i arbete är relevant ur båda aspekterna. Detta är knappast raketforskning.

Men i Sverige får inget vara enkelt. Instegsjobb som låter folk få in en fot på arbetsmarknaden stoppas av facket. Delningsekonomin ses som ett problem, inte som den möjlighet den borde vara. Egenföretagare drabbas av byråkrati och behandlas styvmoderligt av politikerna och deras funktionärer. Höga skatter gör det svårt att bygga sig personligt välstånd genom vanligt lönearbete.

Detta borde vara en självklar konfliktyta i svensk politik. Men icke. Alliansen valde makten framför sunt förnuft. (Speciellt illa var det under regeringen Reinfeldts andra mandatperiod, som var helt håglös.) Och eftersom det inte finns något trovärdigt och engagerande politiskt borgerligt alternativ valde svenska folket sedan en rödgrön regering – som inte heller har något att komma med.

Flyktingar och migranter är – som grupp betraktade – inte den tillgång de skulle kunna vara. Med dagens upplägg med dysfunktionell migrations- och arbetsmarknadsbyråkrati och ett generellt välfärdssystem blir de istället en ekonomisk belastning. Helt i onödan.

Flyktingar och migranter är – som grupp betraktade – inte lönsamma i dagens system. Men de kan göras lönsamma. De måste göras lönsamma. Detta är helt nödvändigt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Och det är oerhört viktigt ur de enskilda individernas perspektiv.

Vägen framåt går inte genom byråkrati, bidragsberoende och sossetrams. Enda realistiska vägen framåt är en fri ekonomi, fritt företagande, personligt ansvar och lägre skatter som gör det lönsamt att jobba eller att starta eget. Sverige skulle kunna bli Europas tigerekonomi – om vi vill.

Detta är ett val svenska folket kan göra. Eller snarare, borde kunna göra. Men det bygger i så fall på att den svenska borgerligheten skärper till sig och börjar driva tydlig borgerlig politik. Det kräver att Alliansen presenterar något för väljarna som engagerar, går att tro på och att sluta upp bakom. Det kräver kompetens och konsekvens. Det kräver mod och tro på frihetliga principer.

Det kräver helt enkelt ett systemskifte. Men det är de borgerliga partierna – i vart fall för tillfället – för fega för att säga. (Frågan är om de ens förstår varför, efter tio år av ideologisk ökenvandring.)

2 kommentarer:

  1. Ju mer som automatiseras desto färre kommer bli "lönsamma".

    SvaraRadera
  2. "Men det bygger i så fall på att den svenska borgerligheten skärper till sig och börjar driva tydlig borgerlig politik"

    Och där sprack det resonemanget.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.