2016-10-09

Låt mig fråga ut partiledarna istället


SVT 1 visar »Genikampen«. I SVT 2 är det partiledardebatt...

Den senare är som vanligt ett humörsänke. Och det är kanske inte helt och hållet partiledarnas fel.

Programledarna ägnar sig åt micro management och ställer frågor utifrån premisser som ofta kan ifrågasättas. Resultatet blir en snuttifiering som omöjliggör sammanhållna resonemang och djupare analyser. (Precis som i nyhetssändningarna och i program som Agenda.)

Jag vill höra politiker som får tala till punkt. Sedan skall det ställas begåvade uppföljande frågor – som baseras på vad som sagts, inte är bestämda i förväg. Genomtänkta utfrågningar vore förmodligen bättre än överlastade, uppstressade debatter.

Ge mig två timmar för en djupintervju med varje partiledare i radio (eller en podcast) – och jag kan lova att det kommer att bli riktigt intressant.

Skall partiledarna ändå debattera – då bör man hålla sig till ett klassiskt debattformat. Alla får en inledning och en avslutning inom vissa tidsramar. Sedan får alla en viss tid till repliker, mellan inlednings- och avslutningsrundorna. Vilka ämnen man skall tala om, det får vara upp till de deltagande politikerna. Programledarnas uppgift blir i princip att hålla ordning på tiden. Det är debatten och debattörerna som är det viktiga, inte SVT och dess programledare.

Public service uppgift är inte att göra glättade och ytliga program – utan program som är intressanta och tillför information. Speciellt när sådan information avgör hur folk kommer att rösta i allmänna val.

5 kommentarer:

 1. Jo det blir säkert bättre. Men dessa s.k. politiker kan ju inte ens hålla ett vettigt debattklimat. Pratar i mun på varandra och kastar beskyllningar till höger och vänster. Jag är inte intresserad av vad alliansen gjorde under sina år vid taburetterna. Det vet jag redan och det är historia. Jag vill veta vad de vill göra här och nu. Jag är heller inte intresserad av att det klistras epitet om att det och det partiet är si eller så. Jag kan faktiskt bilda mig en uppfattning om respektive parti utan detta klistrande. Sammanfattningsvis så är det inte underligt eller förvånande att detta land befinner sig i kaos med tanke på vilka politiker som sitter vid makten. //tompas11

  SvaraRadera
 2. SNöMOS..... hela debatten. ...tillförde INGENTING...bara en massa floskler inget att grunda sitt väljande vid val..

  SvaraRadera
 3. Hur kommer det sig att sk privata alternativ (ex. tv4) inte granskar verksamheten och den tilltagande politiseringen inom public service/SVT?

  Det finns en nationell marknad för en bättre samhällsjournalistik, aktörer, men utan lönsamhet ingen vilja?

  SvaraRadera
 4. Dramaturgin är hockeymatchens och uppdraget att frälsa den egna klacken.Ingenting annat.

  SvaraRadera
 5. Spana in bloggen "Synfällt Frammåt" med Kristoffer Appelquist och Tobias Wahlqvist. Inte ny men stämmer kanske in i det du vill höra.

  http://xn--synfltframt-o8at.se/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.