2016-10-11

När Löfven blåste MP


Jag har tagit mig tid att lyssna till vad statsminister Stefan Löfven (S) verkligen sa under flyktingkrisen hösten 2015.

Intressant nog sa han aldrig rakt ut att Sverige skall ha fortsatt öppna gränser. Vid mötet på Medborgarplatsen talade han mest om att resten av EU måste ta ansvar. Och på »Sverige tillsammans« talade han om de utmaningar landet står inför.

Men han sa (vad jag lyckats finna) aldrig att vi skall fortsätta ta emot flyktingar på samma sätt som tidigare – om man lyssnar till exakt hur han formulerade sig. Han och de former under vilka han framträdde kanske gav det intrycket. Andra drog den slutsatsen. Men han sa det aldrig.

Varför är detta intressant?

Jo, för att han visste. Han visste att Sverige skulle tvingas »stänga« gränserna. Men han ville just då inte säga det. Dels på grund av det allmänna debattläget. Dels på grund av att han var tvungen att hålla regeringspartnern Miljöpartiet på gott humör. Han vilseledde alla medvetet, utan att för den sakens skull ljuga.

Som Göran Persson en gång uttryckte saken – som statsminister skall man inte ljuga, men man behöver inte heller berätta hela sanningen.

Inte undra på att dåvarande vice statsminister Åsa Romson (MP) grät på presskonferensen när regeringen gjorde vad alla uppfattade som en u-sväng. Hon var bortspelad.

I sakfrågan kan man ha olika åsikter. Min poäng är att Löfven spelat dubbelt och att MP aldrig haft en chans att driva sin politik i det så kallade regeringssamarbetet.

2 kommentarer:

 1. "I sakfrågan kan man ha olika åsikter. Min poäng är att Löfven spelat dubbelt och att MP aldrig haft en chans att driva sin politik i det så kallade regeringssamarbetet."

  Nja, man fick ju faktiskt stängt några kärnkraftsreaktorer men i övrigt stämmer det nog rätt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att avgöra hur mycket av Löfvens eftergifter till MP som i själva verket varit eftergifter till den egna vänsterfalangen. Den är inte mindre galen än MP, men den är viktigare att hålla sig på god fot med.

   Sedan skall man inte överskatta Löfvens politiska skicklighet. I de fall han lyckats, så har det oftare berott på ren tur eller på att motståndarna, mer eller mindre medvetet, hjälpt honom.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.