2016-11-05

Dikten, allt närmare verklighetenYoutube »

2 kommentarer:

 1. Hej.

  Begriper inte varför papisten Guy Fawkes skall stå för någon sorts frihetstanke; skälet är väl okunnighet och ovilja till studier i historia såväl som populärkultur.

  Karaktären i den gamla serien är ute efter hämnd, och låter ett helt samhälle, kanske det sista på jorden, betala priset för denna hämnd. Någon liberal frihetskämpe eller anarkist är det inte fråga om, och har aldrig varit - om något är det snarare en hyllning till det Nietzscheianska övermänniskoidealet (så som begreppet vulgariserats i allehanda media) som skapar sin egen moral. Kontrasten till 'Adam Susan' som sätter sin tilltro till något bortom sin egen förmåga (datorn 'Fate' vilket låter snarlikt 'Faith' och som är ett medvetet tematiskt val) är närmast övertydlig.

  Men vad 'V for Vendetta' har med frihet att göra, annat än att berättelsen visar och bekräftar att bakom all makt ligger förmågan till våld vet jag inte.

  Kanske är det en passande symbol för dagens slacktivism? Det är ju inte den första väderkvarnsbekämparen vars författare får se sitt eventuella budskap förflackas och förvanskas.

  Undrar just om inte 'Marshall Law' eller 'Nemesis the Warlock' varit bättre symboler för nutiden?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Ett annat bra V-klipp: https://youtu.be/yrwTDfdck7I

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.